Αρκετές φορές έχουμε αναρτήσει ολόκληρο το συγκλονιστικό ιστόρημα της ανατίναξης της γέφυρας της Νέδας στην Κατοχή. Είναι γραμμένο από έναν από τους πρωταγωνιστές της επιχείρησης, τον Κωσταντίνο Καφίρη[1], ο οποίος κάπου στο τέλος τονίζει με θαυμασμό ότι:
"Εύλογα λοιπόν και δικαιολογημένα ο Ρηντ θεωρούσε πάντοτε την ανατίναξη και καταστροφή της γέφυρας ως κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός και μάλιστα (ας αναφερθεί παρεκβατικά) όταν αρκετά χρόνια αργότερα βρεθήκαμε το γραφείο του στο Λονδίνο κάποιοι Έλληνες επισκέπτες, όπως οι ίδιοι διηγούνταν, έκπληκτοι είδαν να έχει αναρτήσει εκείνος μια τεράστια φωτογραφία, που απεικόνιζε την κατεστραμμένη γέφυρα και τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας και εκάλυπτε σχεδόν μια ολόκληρη πλευρά του τοίχου του γραφείου του, σαν πολύτιμο ενθύμημα δράσης και συνεργασίας με την Ελληνική Αντίσταση".
Από αυτή την αναφορά ορμώμενος, έφαγα τα λυσσακά μου στην κυριολεξία να βρεθεί αυτή η φωτογραφία. Ακόμα και στην Αγγλία την αναζητήσαμε. Καταρχάς για τον Ρήντ, αρχηγό του κλιμακίου των Άγγλων στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, πουθενά δεν βρήκαμε κάτι ταυτοτικό σε αρκετά βιβλία της Αντίστασης, ούτε και στο σχετικό βιβλίο για τους σαμποτέρ.
Στο μοναδικό βιβλίο που βρήκα μια μικρή αναφορά ήταν στο βιβλίο το Μαχαίρα "50 χρόνια Μετά.." όπου αναφέρεται ότι ο Ρήντ ήξερε καλά Ελληνικά επειδή ήταν προπολεμικά Δ/ντής σε μια πετρελαϊκή εταιρία. Συνάμα πριν δυο χρόνια περίπου επικοινώνησα και με τον αδελφό του Κωνσταντίνου Καφίρη, τον πρ. Αντιεισαγγελέα Αθανάσιο Καφίρη, ο οποίος μου υποσχέθηκε ότι θα το κοιτάξει. Και ξαφνικά με παίρνει τηλέφωνο ο γιος του ο Δικηγόρος Γιώργος Καφίρης (ένας εξαίρετος κύριος) όπου με ενημέρωσε ότι ο πατέρας του πέθανε πέρυσι τον Σεπτέμβριο αλλά όμως είχε φροντίσει και μάλιστα είχε ανακαλύψει τη θρυλική, περιπόθητη φωτογραφία στο αρχείο του αδελφού του.
Οπότε μου την παρέδωσε ο Γιώργος μαζί μάλιστα με ειδική αφιέρωση. Επίσης μου έδωσε και το βιβλίο που είχε γράψει για την υπόθεση ΠΟΛΚ, ένα θέμα που ταλάνισε την Ελληνική κοινωνία, μια δικαστική αδικία κι αυτό με ειδική αφιέρωση πριν ,,φύγει.
Οπότε φαντάζεστε τί ένοιωσα με τα από πολλές προσπάθειες, αφού πλέον δεν μου είχε μείνει καμία ελπίδα.
[1]Ο Κωνσταντίνος Καφίρης ήταν ανθυπολοχαγός από τη Γάρδιτσα και κατά την κατοχή ήταν ενταγμένος στην αντιστασιακή οργάνωση Ο.Κ.Α. (Οργάνωση Κατωτέρων Αξιωματικών) που μετονομάσθηκε σε Ε.Σ.(Ελληνικός Στρατός). Απαριθμούσε 200 περίπου αξιωματικούς και έδρασε στην περιοχή Μεσσηνίας και Ολυμπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου