theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ & ΑΥΤΑ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΜΙΟ!!!

 
ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΚΟΠΑΝΙΤΣΑ
ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ
 ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
  Εξαρχής την αναφέρω Κοπάνιτσα και όχι Καρυές  μια και μεταλλαγή των ονομάτων σε πολλά χωριά  της υπαίθρου, που έγινε βίαια και υποχρεωτικά λόγω εθνικοφροσύνης ήταν χοντρή λογοκρισία  της ιστορίας. Το άκρον άωτον η Καημένη Γυναίκα  που έγινε Πρόδρομος. Κανείς δεν λέει Καρυώτης, αλλά Κοπανιτσάνος.Φιγαλαίος αλλά Ζουρτσάνος.
    Πέρυσι αρχίζοντας από το ίδιο βήμα είχα τονίσει την γεωγραφική ενότητα των  έξι (6) χωριών, που σαν λαμπάδες παραστέκονται αντικρυστά, δίπλα στην ωραία Νέδα, με την ίδια κοινωνική και λαογραφική εικόνα, ήθη έθιμα κτ.λ. Αλιάς, Πρασιδάκι, Γιαννιτσοχώρι, Κοπάνιτσα, Φόνισσα  και Μπούζι.
    Φέτος θα θίξω μια ιδιαιτερότητα που αποτελούν  οι Κοπανιτσάνοι. Μοιάζει με αυτή που ο μεγάλος Καρκαβίτσας είχε παρατηρήσει για τους Ανδραβιδαίους,
Έγραψε: «αποτελούν εξαίρεσιν όλων των άλλων χωρικών, όσον αφορά το ευέξαπτον του χαρακτήρος, το αρρενωπόν του ήθους, την προς παλληκαρισμόν τάσιν, ..ότι ουδέποτε τας διαφοράς των διαλύουσι ησύχως..»
       Μεγάλες ομοιότητες με τους Μανιάτες και τους προπάτορες Κρητικούς.
     Τέλος πάντων, όλα ωραία και καλά,  πάμε στο προκείμενο, στη σημερινή μας σύναξη, που  είναι βραδιά Λόγου και Ποίησης αφιερωμένη στον Θύμιο, οργανωμένη από τον άξιο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού , που αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση από όλους τους συναφείς συλλόγους που το μόνο τους μέλημα είναι τα γουρνοπανήγυρα.
      Στην Κοπάνιτσα ενα από τα πιο μεγάλα σόια είναι οι Χαραλαμποπλαίοι ή Χαμπεραίοι.
Δυο κύριοι εκπρόσωποι που καλύπτουν το ευρύ φάσμα είναι
 ο Θύμιος και η Γαρούφω.
     Και οι δύο είναι ειδικές περιπτώσεις.
  Η Γαρούφω από μικρή ξεχώριζε  με την όλη ιδιοσυγκρασία της, την εικόνα, τις επιδεξιότητές της και δη τις πρωτοποριακές.
Είναι η εκπρόσωπος της κοπανιτσάνικης...σειριάς η Αμαζόνα της περιοχής με όλα της τα κατορθώματα: ως στρατιωτικός ήταν η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτιστής και η πρώτη γυναίκα που οδήγησε μοτοσυκλέτα στην Αθήνα και με αυτή γύρισε όλη την Ευρώπη
Στο Θύμιο τώρα…
   Ο Θύμιος είναι ότι καλύτερο και πιο ευγενικό έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια και είναι μεγάλη τιμή όχι μόνο για την Κοπάνιτσα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας.  
Είναι το πιο άξιο ΤΕΚΝΟ ΣΑΣ!!
 Η κοινότητα, ο σύλλογος, και όλοι οι Κοπανιτσάνοι ΠΡΕΠΕΙ να τον προσέχετε σαν κόρη οφθαλμού, Για το ΚΑΛΟ σας..
    Λοιπόν η σημερινή διάταξη της παρουσίασης και όλης της βραδιάς θα είναι η εξής:
   Πρώτα η Πρόεδρος του Συλλόγου Διονυσία Σταθούλη θα απευθύνει έναν μικρό χαιρετισμό και στη συνέχεια η Αμαζόνα της περιοχής μας η Γαρούφω θα μας διαβάσει ένα σπαρταριστό, ολίγον περιπαιχτικό κείμενο για τον Θύμιο.
     Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός δια επιστολής από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλία, που ο Θύμιος ήταν για μια 10ετία Πρόεδρος και μετά θα μπούμε στην παρουσίαση των δυο τελευταίων βιβλίων του Θύμιου
ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΉΣΗ
ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΣΕ ΤΟΝΟ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ
      ΑΠΟ:     τη Μαρίτα Διπλού και τον
                        Μενέλαο Αβραμόπουλο
    Στο τέλος και πριν τον λόγο του Θύμιου,θα μου 
επιτρέψετε να πω δυο λόγια αλλά σταράτα για την 
υπεραξία του Θύμιου, που δεν είναι μόνο λογοτεχνική
 αλλά και Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η.
  Λοιπόν για το 1ο βιβλίο «ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΗΣΗ»
το μόνο που έχω να τονίσω είναι: Μια ματιά στο πρόσωπο του Θύμιου όταν αντικρύζει την καλή του Αναστασία και τανάπαλι. Αυτό  τα λέει ΟΛΑ!
   Στο 2ο βιβλίο ο Θύμιος δίνει το ΠΟΛΙΤΙΚΟ του στίγμα με τα μηνύματα και τα δυνατά κατηγορώ του. Είναι αντιπολεμικά, αντιδογματικά κατά του    σκοταδισμού των θρησκειών, της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και των λαών,  και υπέρ της γνώσης, της παιδείας και της δικαιοσύνης!
     Το πρώτο-πρώτο ποίημα τα λέει  ΟΛΑ
Παγκόσμιε
 Εργάτη δουλευτή // με το δρεπάνι το σφυρί //καθάρισε  τα άγρια φύτρα // κι εσύ // της πένας η φωνή // για να σαλπίζει εμπρός // και να ζητάει:
Δικαιοσύνη
Λευτεριά, και μια μπουκιά ψωμί.   

     Την ωραία βραδιά θα κλείσουμε με το μουσικοχορευτικό κομμάτι, όπου θα μαγευτούμε από τις γλυκές και αιθέριες νότες και τα τραγούδια του του Βαλάντη , με τη συνοδεία της κιθάρας του Νίκου.
-----------------------------------------------------------------------------------------
===============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου