theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ

      Ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ξεδιπλώνεται μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος αμμουδερές ακτογραμμές της Ελλάδας. Εδώ, σε αυτά τα ατέλειωτα χιλιόμετρα αστραφτερής άμμου, αναπτύσσονται συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, camping, beach bars, ενώ υπάρχουν και τεράστια τμήματα παρθένας ακτής όπου ακόμη και τον Αύγουστο μπορείς να κολυμπάς μόνος σου

Για την εξερεύνηση των ακτών του Ιονίου που αναπτύσσονται στο δυτικό άκρο της Πελοποννήσου και μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, αφετηρία μας θα γίνει η παραλία Ζαχάρως-Καϊάφα, η οποία έχει πολύ εύκολη πρόσβαση μέσω του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Κυπαρισσίας. Το πιο πολυσύχναστο τμήμα αυτής της θεσπέσιας ακρογιαλιάς με τους αμμόλοφους και το πευκοδάσος με ρίζες που βρέχονται από το κύμα είναι εκείνο που βρίσκεται κοντά στο αυλάκι το οποίο αποχετεύει τα νερά της λίμνης Καϊάφα στο Ιόνιο πέλαγος. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες πάνω στον δρόμο οι οποίες απέχουν όμως από τη θάλασσα μόλις μερικές δεκάδες μέτρα. Σε κάποιο σημείο του πευκώνα επί του δρόμου θα παρκάρεις το αυτοκίνητο, θα περπατήσεις λίγο και εύκολα θα καταλήξεις στο ακροθαλάσσι.


Η ακτή αυτή με τα ίδια χαρακτηριστικά (πεύκα και αμμοθίνες) συνεχίζεται για αρκετά χιλιόμετρα, τόσο προς Βορρά όσο και προς Νότο. Αν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε λίγο προς τις δύο κατευθύνσεις του ορίζοντα, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε σημεία απόλυτης ησυχίας για να απολαύσετε τις βουτιές στα νερά του Ιονίου. Αν πάτε οδικώς λίγο βορειότερα, στο ύψος του χωριού Κάτω Σαμικό, θα δείτε τον δρόμο που οδηγεί στην ακτή, σε σημείο όπου υπάρχουν δύο beach bars.

Νότια από τη λίμνη Καϊάφα και φτάνοντας στο ύψος της Ζαχάρως, ένας παρακαμπτήριος δρόμος θα σας φέρει στην ακτή του Αγίου Νικολάου όπου απαγκιάζει ένας παραλιακός οικισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, ενώ ένα μικρό μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ακολουθώντας τον δρόμο προς Κυπαρισσία, θα δείτε δεξιά σας διάφορες παρακαμπτήριες οδούς, στρωμένες με άσφαλτο ή βατό χωματόδρομο, οι οποίες επίσης καταλήγουν στην ακτή. Το πιο οργανωμένο μέρος αυτής της θαυμάσιας αμμουδιάς είναι η παραλία του Κακόβατου, όπου υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες επί της ακτής, ψαροταβέρνες, καφέ και φυσικά τα αναντικατάστατα για τις διακοπές του Νεοέλληνα beach bars


ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΔΑΚΙΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Νεοχώρι, Θολό, Γιαννιτσοχώρι

Συνεχίζοντας την πορεία προς Νότο επί του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Κυπαρισσίας, θα συναντήσουμε τα χωριά Νεοχώρι, Θολό και Γιαννιτσοχώρι (ακριβώς με τη σειρά που σας τα αναφέρουμε). Από αυτά τα χωριά υπάρχουν δρόμοι που ύστερα από μια σύντομη διαδρομή 5-6 χιλιομέτρων ανάμεσα από ελαιόδεντρα, πευκώνες και θερμοκήπια, καταλήγουν στην απλωτή αμμουδιά. Σε αυτή τη σχεδόν τριών χιλιομέτρων μήκους αμμουδερή ακτή θα βρείτε κάποια κάμπινγκ, ιδιαίτερα δημοφιλή στους Δυτικοευρωπαίους, κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Σε μικρά τμήματα της ακτής, κυρίως εκεί όπου οι δρόμοι καταλήγουν στη θάλασσα, λειτουργούν καφέ, ταβέρνες και μπαράκια.

Αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορους στενούς δρόμους που κινούνται κατά μήκος της ακτής και καταλήγουν σε απόμερα σημεία της. Σε γενικές γραμμές, οι μετακινήσεις σε αυτή την εκπληκτική αμμουδιά θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς η ακτογραμμή αποτελεί σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας και προστατευόμενης χελώνας Caretta caretta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου φιλοξενούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της χελώνας (μετά τη Ζάκυνθο) στη Μεσόγειο. Οι εθελοντές της οργάνωσης «Αρχέλων» σηματοδοτούν τα σημεία όπου εντοπίζουν φωλιές με σκοπό να τις προστατεύσουν. Ομως οι ακτές αυτές είναι τεράστιες σε μήκος και δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα τα μέρη όπου γεννούν οι χελώνες. Ετσι η προστασία της ωοτοκίας τους επαφίεται και στην οικολογική συνείδηση των επισκεπτών. Λόγω της φωλεοποίησης της απειλούμενης χελώνας Caretta caretta, αλλά και της ύπαρξης εκτεταμένων αμμοθινών και πευκοδάσους, το παράκτιο αυτό οικοσύστημα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό «Δίκτυο Natura 2000» με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» και έχει αναγνωριστεί ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας».

Ποταμός Νέδα, Ελαία, Καλό Νερό

Μετά το Γιαννιτσοχώρι, ο δρόμος περνά πάνω από την κοίτη του ποταμού Νέδας που έχει πια απελευθερωθεί από τα δεσμά του φαραγγιού της και κυλά τα λόγω ανομβρίας λιγοστά νερά της με προορισμό την ακτή του Ιονίου. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους θα σας υποδείξουν τον χωματόδρομο που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να βγείτε στο σημείο εκείνο όπου το γλυκό νερό του ποταμού σμίγει με το πέλαγος. Η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα και θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε θαυμάσια, καθώς κινείται κατά μήκος των κατάφυτων όχθεων του ποταμού. Μια και η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη θερμοκήπια, η κακοποιητική συμπεριφορά του Νεοέλληνα προς το περιβάλλον του είναι αξιοσημείωτη εδώ, καθώς ολόγυρα παρατηρούνται πεταμένα άχρηστα υλικά και σκουπίδια τα οποία δυστυχώς οι κτηματίες, αλλά και οι αρμόδιοι φαίνεται να θεωρούν απόλυτα φυσικό να απορρίπτονται στο φυσικό περιβάλλον και να παραμένουν έκει! Πάντως το σημείο όπου το ποτάμι χύνεται στη θάλασσα είναι πανέμορφο και αξίζει να το αναζητήσετε και γιατί όχι να κολυμπήσετε σε αυτό το τμήμα της ακτής.

Νότια από τις εκβολές του ποταμού, ξεκινούν να απλώνονται οι αμμουδερές ακτές της Ελαίας, του Αϊ-Γιαννάκη και η θαυμάσια παραλία στο Βουνάκι. Το σκηνικό σε αυτή την εκτεταμένη παραλιακή περιοχή είναι σχεδόν πανομοιότυπο και χαρακτηρίζεται από την αραιή δόμηση, την ύπαρξη κάποιων εστιατορίων και συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων, σε συνδυασμό με καλλιέργειες και τις όχι ιδιαίτερα καλαίσθητες εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων. Στο τελείωμα της απέραντης αυτής αμμουδιάς και πριν ξεκινήσουν οι ακρογιαλιές της Κυπαρισσίας, θα συναντήσουμε τον παραθεριστικό οικισμό του Καλού Νερού, χτισμένου επί της ακτής και μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα. Εδώ υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και θαυμάσια συγκροτήματα διαμερισμάτων που απέχουν ελάχιστα από το κύμα. Επίσης, το Καλό Νερό ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες ψαροταβέρνες του και τα παραλιακά του εστιατόρια, ενώ είναι φημισμένο για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά του.

Εύκολα από το Καλό Νερό θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές προς το φαράγγι της Νέδας, τον αρχαιολογικό χώρο στις Βάσσες της Φιγαλίας (45 χλμ.), όπου φυσικά ξεχωρίζει ο λαμπρός ναός του Επικούριου Απόλλωνα (5ος αιώνας π.Χ.), έργο του Ικτίνου, του αρχιτέκτονα που έχτισε και τον Παρθενώνα. Από το Καλό Νερό μπορείτε ένα δροσερό απόγευμα να ανηφορίσετε προς την Κυπαρισσία (8 χλμ.) και τον παραδοσιακό οικισμό της Επάνω Πόλης με τα όμορφα σοκάκια, τα πετρόχτιστα αρχοντικά και το μεσαιωνικό κάστρο με τη θεσπέσια θέα στο ανοιχτό Ιόνιο πέλαγος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου