theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΕΤΤΆΚΙΑ // ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΉ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ// ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ....

19-8-24
         Μια θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι, λάδι!!! Και υπόψη φέτος είναι πρώτη φορά που τέτοια εποχή, μετά τον 15Αύγουστο, η θάλασσα είναι τόσο γαλήνια και μάλιστα για 10 μέρες και.  
  Αυτή την εποχή ακόμα η παραλία είναι γεμάτη από λουόμενους και λιαζόμενους, αλλά το χαρακτηριστικό είναι οι φωλιές της Caretta-Caretta. Κάθε δυο μέτρα και φωλιά. Τα υπέροχα παιδιά του Αρχέλωνα [τα Αρχελοπαίδια] με την ζηλευτή εθελοντική προσφορά τους, έχουν επισημάνει και έχουν τοποθετήσει καρτέλες σε κάθε φωλιά, με όλα τα ταυτοτικά στοιχεία. Ποια ημερομηνία επισημάνθηκε και πότε περίπου θα βγουν τα χελωνάκια.
Είναι εποχή της επώασης και πλησιάζουμε στο τέλος. Όπου νάναι τα χελωνάκια θα σκαρίσουν.
  Κι η παρέα, ο Ηλίας, ο Θανάσης, ο Γρηγόρης και η αφεντιά μου αραχτοί να πίνουμε τα τσιπουράκια μας στην φινετσάτη καντίνα του Τσίλη, μετά το μπάνιο μας. 

20-11-24 

     Σήμερα το βράδυ ο καιρός έχει αλλάξει ρότα και η θάλασσα αρκετά φουρτουνιασμένη. Έρχονται μπουρίνια. Πολλές φωλιές είναι κοντά στην ακτογραμμή με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα κύματα να φτάσουν μέχρι εκεί. Οπότε η ζημιά στα αυγά δυνατόν να είναι τεράστια. Απορώ πώς τα Αρχελωνοπαίδια δεν τα μετακόμισαν αλλού..[ 1]

Οι χελώνες δεν είναι και χαζές, και δεν ανοίγουν τις φωλιές τους ποτέ ανάμεσα στις ξαπλώστρες που καλύπτουν κάμποσο χώρο. Και το άλλο, οι φωλιές δεν είναι η μία πάνω στην άλλη ή κολλητές.


Αξιοσημείωτο είναι κι αυτό που κάνουν τα  Αρχελωνοπαίδια στις φωλιές που επίκεινται να βγουν τα χελώνάκια, βάζουν γύρωθεν "οδηγούς", ώστε αυτά να οδηγούνται στη θάλασσα.

Φωλιά με "οδηγούς"

21-8-24 [6.30 π.μ]



Επισκέπτης πολύ πρωινός στην παραλία. Έχει προηγηθεί μια μικρή βροχούλα οπότε υπάρχει πολύ υγρασία και η θάλασσα λυσσομανά στην κυριολεξία. Αυτό που φοβόμουν τελικά έγινε, το νερό έχει σκεπάσει αρκετές φωλιές και επειδή αυτό είναι πολύ, η ζημιά είναι μεγάλη. Είθε ο Ποσειδών ή κάποιος άλλος Θεός να βάλει το χέρι του!



    Αργότερα συνάντησα δυο  Αρχελωνοπαίδια, την Πόπη [2] και μια Γαλιδούλα που επέστρεφαν από την πρωινή "περιπολία" τους  και μας ενημέρωσαν ότι η διαβροχή από τη βροχή ή τα κύματα δεν προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στα αυγά και η επώαση συνεχίζεται, άντε με μια μικρή καθυστέρηση. Το άλλο που μας είπαν είναι ότι τα χελωνάκια δεν  βγαίνουν όλα μαζί αλλά η εκκόλαψη γίνεται σε διάστημα 10 ημερών. Οπότε σημειώνουν πότε βγήκε το πρώτο χελωνάκι, τότε  τοποθετούν τους "οδηγούς"  και μετά από 10 μέρες ανοίγουν τη φωλιά και κρατούν διάφορα στατιστικά στοιχεία. [πόσα αυγά ήταν, σε πόσα έγινε εκκόλαψη ...] 

Υπόψη τελικά ένα χελωνάκι στα χίλια επιζεί από τους διάφορους κινδύνους κυρίως στην απέραντη θάλασσα με τους κάθε είδους ζωικούς οργανισμούς [ψάρια, χταπόδια, καβούρια, μέδουσες και τόσα  άλλα]. 

[1] Η μεταφορά των αυγών σε καινούργια φωλιά πολλάκις είναι επιβεβλημένη για επιστημονικούς λόγους. Κάθε φωλιά δε αφού περάσει ένα 10ημερο από τη στιγμή που θα βγει το 1ο χελωνάκι, την ανοίγουν όπως τονίσαμε παραπάνω. Αυτό οι διάφοροι ...αντιδραστικοί το θεωρούν ότι τα παιδιά το κάνουν ωστε να δηλώσουν περισσότερες φωλιές, για να πάρουν πιο πολλά χρήματα. Και πρώτοι οι γελοίοι Δομέστιχοι...
[2] Χάρηκα που πρώτη φορά συνάντησα Ελληνάκι  και όπως μου είπε η Πόπη, που έχει έρθει από τις Σπέτσες, ότι στην ομόδα τους, περί τα 30 παιδιά, υπάρχουν αρκετά Ελληνάκια.Μπράβο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου