theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΕΜΑΛ....ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ
 ΠΡΩΙΝΗ ΚΙΑΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΣ
  Ένα δεκαήμερο στις γιορτές επισκεφτήκαμε το χωριό μας, μια και είμαστε ετεροδημότες εις τας Αθήνας παρασυρόμενοι από το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών ΄70-90. Για μια άλλη φορά έχω να κάνω δυο επιβεβαιώσεις, σταθερές και επιδεινούμενες.
     Η έχει να κάνει με το κλίμα των εορτών, την όλη ατμόσφαιρα και
     η με τους μετανάστες στο χωριό..
   Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν αγνώριστες, πλέον έχουν απωλέσει κάθε τι που τους έδινε γιορταστική αίγλη και ξεχωριστή λάμψη και στους μικρούς και στους μεγάλους.
     Θα καταθέσω την άποψή μου για τους λόγους αυτής της κατάληξης.
   Λοιπόν όπως περίπου σε όλη μας την επαρχία, στο χωριό κυριαρχεί το εξής κάπως παράλογο και αντιφατικό. Το βιοτικό επίπεδο [υλικά αγαθά, σπίτια, αυτοκίνητα κτλ] ανεβαίνει συνεχώς, μονομερέστατα όμως, αφού δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες πλευρές της ποιότητας ζωής [πολιτιστικό, πνευματικό και ηθικό επίπεδο]. Από το δε κοινωνικό περιβάλλον (εργασία, υγεία-περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, παιδεία, ψυχαγωγία, ελεύθερο χρόνο, κοινωνικές σχέσεις κ.λπ.) άλλα πάνω και άλλο κάτω με σκαπανεβάσματα, αφού δεν έχουν δημιουργηθεί σταθερές υποδομές. 
     Πρακτικά στο Γιαννιτσοχώρι, που ακολουθεί κατά πόδας αλλά ασθμαίνοντας  τη κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική ανάπτυξη, τα παραπάνω ερμηνεύονται ως εξής:
    Η εργασία έχει αυξηθεί κατά πολύ, με ότι αυτό συνεπάγεται, θετικό και αρνητικό στον ελεύθερο χρόνο. Όταν τον καιρό της συλλογής των ελιών δεν βρέχει τότε στο χωριό δεν κινείται ψυχή. Κι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς όλοι επί τω έργω. Ως προς την υγεία ευτυχώς που συνεχίζει να υπάρχει με  τα δόντια το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Τα διάφορα μικρομάγαζα που υπήρχαν μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα εξαφανίστηκαν [παντοπωλεία, ταβέρνες, καφενεία, κρεοπωλεία, τσαγκάρικο, κουρείο] Τώρα όλοι τρέχουν στα Σούπερ μάρκετ με τα τετρακίνητα αγροτικά τους. Το τρένο, που είναι το καλύτερο και πιο φιλο-περιβαλλοντικό κοινωνικό μέσο, ουαί έπαψε να σφυρίζει και να δίνει το σήμα του χρόνου. Τότε κάθε νοικοκυριό είχε τον κήπο με όλα τα καλούδια, τα μαρτίνια και το κοτέτσι. Τώρα αυτά είναι λιγοστά και σπάνια. Από Ψυχαγωγία, πολιτιστική πνευματική ανάπτυξη μηδέν στο πηλίκο, μόνο τα  γουρουνοπανήγυρα το καλοκαίρι. Τώρα η γαλιάντρα τηλεόραση και τα νέα ηλεκτρονικά μέσα [κινητά, λάπτοπ κτ.λ]  έχουν αποβλακώσει μικρούς και μεγάλους, μηχανικά ανθωπάκια μας έχουν κάνει.  
     Τότε στα αλλοτινά χρόνια, όλοι οι συγχωριανοί γέμιζαν την αγορά οι μεγάλοι και τις αλάνες οι μικρότεροι. Η Πόκα και το Τριανταένα έδιναν  και έπαιρναν από το πρωί μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα.  Στη δε αλάνα του σταθμού στηνόταν άλλο νταραβέρι με τα μεγάλα παιδιά. Οι Αμάδες με τον Πίτσο και τον Τόκα με τα κέρματα ήταν το επίσημο παιχνίδι ειδικά τις δυο μέρες της Πρωτοχρονιάς. Συχνά συμμετείχαν και μεγάλοι και τότε αντί για φραγκοδίφραγκα έπαιζαν δεκάρικα και εικοσάρικα. Γινόταν μεγάλος τζερτζελές


     § Για τη 2η επιβεβαίωση, τους μετανάστες πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη συμβολή τους στην όλη ανάπτυξη της οικονομίας του χωριού. Όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή αλλά και  σε πολλές άλλες δράσεις. Το δημοτικό είναι τριθέσιο από τα ξενάκια, στα δε μαγαζιά οι αλλοδαποί είναι περισσότεροι και καλύτεροι πελάτες. Αναρωτιέμαι αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες μετά το φευγιό, αστυφιλία ημών και υμών  κυρίως των νέων ποιοι θα δούλευαν στα θερμοκήπια και περισσότερο στις ελιές και τόσες άλλες δουλειές;  
      Το Γιαννιτσοχώρι λόγω της γεωγραφικής του θέσης και μορφολογίας, μεγάλος και εύφορός κάμπος από τη μια μεριά και από την άλλη λοφώδης περιοχή ιδανική για πολλά λιοστάσια, προσέλκυσε από την αρχή πολλούς μετανάστες. Βεβαίως προηγήθηκε η εσωτερική μετανάστευση από τα ορεινά χώρια της περιοχής και ακολούθησε αυτή από διάφορα κράτη, όχι μόνο της βαλκανικής αλλά κι από άλλα του τρίτου κόσμου. Οι Αλβανοί είναι η πλειοψηφία που πλέον έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία με δικά τους σπίτια και χωράφια, πρακτικές  τέχνες, υδραυλικοί κτλ μέχρι και το ξεσκάτωμα των γερόντων   από τις γυναίκες.
    Πλέον η καθημερινή αναγκαιότητα έχει καταλαγιάσει τα επαχθέστατα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που τα πρώτα χρόνια ήταν εμφανέστατα. Βεβαίως   στην πραγματικότητα υποβόσκουν μια και το φίδι απλώς έχει λουφάξει. 
   Σε μερικούς συγχωριανούς ανάφερα ότι πολύ καλό θα ήταν η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος, που κινούνται στις ίδιες ράγες κι από τους ίδιους μηχανοδηγούς, να κάνουν ένα είδος εκτίμησης και αναγνώρισης  της πολύχρονης ..προσφοράς των μεταναστών στο χωριό μας. Ένα κοινό τραπέζωμα και ένα γλέντι με δικά τους τραγούδια και χορούς που περισσότερα είναι κοινά και γνώριμα. Φυσικά και δεν τους περνά ούτε κατά διάνοια κάτι τέτοιο και περιγέλασαν μέχρι χλευασμού μια τόσο ευγενή ιδέα. 
  Τέλος πάντων έτσι είναι ….
Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί
Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
Καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο
κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
Καληνύχτα

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΗ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου