theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ.

     Λοιπόν μετά το φετινό καρναβάλι της Ζαχάρως και τη διακωμώδηση του Π.Δ, [τρομάρα τους] την έντονη διαμαρτυρία-καταγγελία μου[κλικ ΕΔΩ] την κοινοποίησα σε όλους τους αιρετούς του δήμου και Εμπορικού συλλόγου, αλλά και σε λίγους φίλους, περί τα 50 άτομα, [1]  και από όλους αυτούς μου απάντησε ένας  ως εξής:
- Δεν σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα να μου στέλνεις μήνυμα. 
 Μην ξανά στείλεις σε μένα τίποτα. Δεν έχεις κανένα 
δικαίωμα και καμία ιδιότητα.
 

       Ο καψερός ...για μια ΄φορά ακόμη επιβεβαίωσε κι αυτός ότι ο καθένας διαφημίζει ότι έχει, ότι είναι και ότι παράγει.  Αγνοεί εντελώς τους βασικούς πυλώνες της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ένας απ΄ αυτούς είναι η υποχρέωση, το καθήκον κάθε αιρετού  σε οιοδήποτε όργανο ή θεσμό από την Βουλή έως τον τελευταίο σύλλογο της Κολοπετινίτσας, να δέχεται όποια απορία, παράπονο, αίτημα , ακόμα περισσότερο καταγγελία κάθε ΠΟΛΙΤΗ! 
       Δεν μπόρεσα να τον συναντήσω, θα του έλεγα: 
 ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ 
ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ. 
    Μακάρι αυτές οι συμπεριφορές και ψευτομαγκιές να ανθούσαν μόνο εδώ στη Ζαχάρω [2], δυστυχώς όμως τις συναντάμε παντού, κι αυτά τα τόσο σπουδαία λόγια είναι ψιλά γράμματα τους περισσότερους Ζαχαραίους. Μακάρι τέτοια φρούτα να υπήρχαν μόνο στον νομό μας
Φυσικά κι αυτά τα ...φυντάνια  προέρχονται από τα γνωστά άκροδεξιά μορφώματα που έχουν κάνει την εθνικοφροσύνη και τον πατριωτισμό.....πατσαβούρα χρωματιστή.
 
[3]


[1]Kανελίτσα Αποστολοπουλου <kan.apostolopoulou@gmail.com>,Τασία Ζηρου <anastasiazi@yahoo.gr>Νικηφόρος Ζήρος <nikiforosziros@yahoo.gr>Λακης Λαμπροπουλος <nal@upatras.gr>Φώτης Αλεξανδρόπουλος <fotisalex7@gmail.com>Αρης Λαλιώτης <l.laliotisaris@gmail.com>ΜΠΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <giannesmpames@gmail.com>ΔΉΜΗΤΡΑ ΣΚΑΛΤΣΑ <dimi.skaltsa@gmail.com>ΚΑΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ <Taskap79@yahoo.gr>Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου <spalexf@gmail.com>Μαρίνα Σχίζα <petrinakakovatos13@gmail.com>"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ." <gpraktika@yahoo.gr>Αβραμοπούλου Σούλα Αρη <makistos@otenet.gr>Παναγιωτης Παναγόπουλος <info@hotelalkionis.gr>Ζωή Αγριοπούλου <akrivi_bes@yahoo.com>Δημήτρης Θεοδωρόπουλος <dimitrisgtheodoro@gmail.com>Ρέα Μακρή <reamakri@yahoo.gr>Ρεβέκα Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας <revekaKrest@gmail.com>ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΝΙΑΤΗ <th.maniati@gmail.com>Νίκος Γκολέτσος <nik_gkolet@hotmail.com>Γιώργος Κόλλιας <giorgos.kollias@yahoo.com>
 [2] Η Ζαχάρω έχει τη δική της ιστορία, αν και είναι αρκετά νέα. Από εκείνα τα χρόνια αποτέλεσε σφηκοφωλιά, γερμανοτσολιάδων δοσίλογων, χουντικών χρυσαυγιτών. Είναι η μόνη πόλη, μαζί με τη Νάουσα, που δεν "έπεσε" στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ παρά τις τρείς λυσσαλέες εφόδους των ανταρτών, και αυτό λόγω προδοσίας από κάτι ζαγάρια. Υπόψη από τη Ζαχάρω έχουν εκλεγεί 4 βουλευτές της δεξιάς και ένας του Πασοκ, στις δε τελευταίες εκλογές είναι ο μοναδικός δήμος στην Ηλεία που υπερίσχυσε η Ν.Δ
[3] Σε πολλούς από εσάς έστειλα έτσι για πλάκα τη νέα μ-----α του Google ( σκούντημα), ο Κυπαρισσεύς ζωγράφος Τάσος Αριδάς μου απέστειλε αυτή την ευρηματική απάντηση της φωτογραφίας. Άμα το΄ χεις το ΄χεις....

Η ιστορία της γλώσσας των Ρομά

Ρομά, τσιγγάνοι, γύφτοι. Μία κοινότητα χιλιάδων ατόμων στον Βόλο, τη Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πολυπληθείς κοινότητες εντός των πόλεων και των προαστίων που έχουν φτιάξει τις δικές τους συνοικίες, τις δικές τους παραδόσεις, αλλά και τον δικό τους τρόπο ζωής. Τώρα, όμως, έχουν και το δικό τους λεξικό δια χειρός του Παναγιώτη Χαρίτου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά Χωρίς Σύνορα.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ρομανί Τσιπ, η τσιγγάνικη διάλεκτος υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια. Από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη, αλλά και από καταυλισμό σε καταυλισμό διαφέρει και διαφοροποιείται. Στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι κατοικούν περισσότεροι από 30.000 ρομά, οι οποίοι μιλούν την ίδια διάλεκτο.

Η ανάγκη για διατήρηση της γλώσσας, αλλά και της επιστημονικής προσέγγισης ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον νεαρό επιστήμονα Παναγιώτη Χαρίτο να προχωρήσει στην καταγραφή των λέξεων σε ένα λεξικό.

Το βιβλίο με τίτλο «Τσιγγάνικο Λεξικό των Ρομά Θεσσαλίας» είναι, πλέον, γεγονός και κυκλοφορεί από τους Ρομά χωρίς Σύνορα, ενώ σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη παρουσίαση.

«Είχα έντονο το αίσθημα ευθύνης να μην αφήσω να χαθεί η τσιγγάνικη γλώσσα» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά Χωρίς Σύνορα Παναγιώτης Χαρίτος.

Η τσιγγάνικη διάλεκτος είναι κατά κύριο λόγο προφορική. Παρά τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρομά και τις απαγορεύσεις κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει αλλοιώσεις.

ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟ ΚΑΚΟΒΑΤΗΤΙΚΟ

       Ένας τυπάκος  από τον Κακόβατο για το μεγάλο θέμα ΤΕΜΠΗ με την απύθμενη κενότητα και ύπουλη αντιδημοκρατικότητά του ως φαιδρό και κρυφό χρυσαύγουλο που είναι, έγραψε τα εξής:

Αν τα τρένα ΔΕΝ κουβαλάγανε τα εύφλεκτα υλικά που λένε οτι κουβαλάγανε, ίσως να είχανε σκοτωθεί λιγότεροι, ίσως και όχι .Αν οι αυτόκλητοι πραγματογνώμονες δεν ήσαντε Συριζαίοι και Βελοπουλέοι (παρόμοια μορφώματα είναι) τα εύφλεκτα ίσως να μην ήσαντε βενζόλια, ξυλόλια και τριζόλια, αλλά, γιατί όχι, τα ψυκτικά υγρά τριών ηλεκτραμαξών, 2,5 τόνων για την καθεμία.Αν οι σταθμάρχες λειτουργούσανε σωστά, ως συνήθως γίνεται, ΔΕΝ θα είχε σκοτωθεί ΚΑΝΕΝΑΣ. Αν πολιτικοί - πολίτες είχαμε καλύτερη νοοτροπία, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση παντού. Όλα τ' άλλα είναι πορίσματα αγανακτησμένων κι επιστολές του Χριστού.
(Το "Αν" είναι του μέλλοντος κι όχι του Κίπλινγκ. 
 
 Το FB βρίθει από  τέτοια φληναφήματα, και δεν απαντώ. Τα ντόπια χρυσαύγουλα όμως, επειδή τα γνωρίζω από μέσα και απέξω,  τα βάζω στη θέση τους


Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ

 

   Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τόσα χρόνια πια στο κουρμπέτι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, τους διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν την όλη κατάσταση και το μη ικανοποιητικό επίπεδο που έχουν πολλοί, οπότε 
όλα αυτά τα καθοριστiκά της  αντικειμενικότητας, η οποία στην ουσία αποκλίνει πάντοτε κάπως από την πραγματικότητα,   τα λαμβάνουμε υπόψη στην όποια κριτική μας και αναφορά.
    Έτσι επικροτούμε και χειροκροτούμε τα θετικά από όπου κι αν προέρχονται και από την άλλη επικρίνουμε και καταγγέλλουμε μάλιστα  τα αρνητικά.
Ο έλεγχος της όποιας εξουσίας, μικρής ή μεγάλης είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε πολίτη, εξού και Ενεργός Πολίτης, διαφορετικά είναι άχρηστος, αχρείος. 
     Υπ΄ αυτή την έννοια συγχαίρουμε τον δήμο για πολλά θέματα όπως το ψήφισμα του Δ.Σ και τον λόγο του δήμαρχου Κώστα Μητρόπουλου για τα Τέμπη στη μεγάλη συγκέντρωση, την ίδρυση του Κ.Η.Φ.Η (Κέντρο Ημερήσιας, Φροντίδας Ηλικιωμένων), την καθιέρωση των σχολικών γευμάτων, την ονοματοδοσία οδών [1]. 
  Όμως η σχετική απόφαση του Υπ. Εσωτερικών εκτός από την ονοματοδοσία οδών ή πλατειών ρητά αναφέρει ότι: Αυτονόητη είναι και η τοποθέτηση ή αλλαγή πινακίδων πληροφορίας. Ιδού μια ευκαιρία για την ενημέρωση και διαφήμιση της μοναδικότητας της περιοχής μας ως NATURA 2000, με αυστηρή προστασία της παραλιακής ζώνης με Π.Δ, για τα 3 σπάνια είδη, τα παραλιακά δασύλλια, τις αμμοθίνες και τη μεγάλη, σπάνια φωλεοποίηση των χελωνών Caretta-Caretta. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας για αυτή τη μεγάλη ανάγκη και την παραπληροφόρηση, κοροϊδία των πολιτών από την προηγούμενη δημοτική αρχή {δομέστιχοι και σία}.
    Σχετικό κάπως με το ανωτέρω είναι και η μη επέμβαση του δήμαρχου στη αισχρή και απαράδεχτη διακωμώδηση του Π.Δ. που έγινε στο φετινό καρναβάλι. Οπωσδήποτε έπρεπε να επέμβει μια και είναι ο κορυφαίος ελεγκτής και φρουρός της Δημοκρατίας και των παραφυάδων της και τέτοια είναι το Π.Δ. 
      Με τη λειτουργία του Δ.Σ. [δημοτικού συμβουλίου] [2], που ο κύριος υπεύθυνος είναι ο πρόεδρός του, ο παλιόφιλος Πάνος Βάγιας, θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση. Να πούμε όμως εκ των προτέρων μια πικρή αλήθεια. Ο Πάνος, δικηγόρος γαρ, αλλά και άλλων περγαμηνών είναι ο μόνος από όλο το Δ.Σ. που μπορεί να διαβάσει και να κρίνει τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δ.Σ. Δυστυχώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πρόεδροι των Κοινοτήτων ούτε καν έχουν διαβάσει τον Κανονισμό, οπότε αγνοούν παντελώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους

[1] Για την ονοματοδοσία δυο ενστάσεις:

α] Ο δρόμος από τη διασταύρωση, τον πλάτανο προς τη θάλασσα, ποιος ο λόγος να χαρακτηριστεί Λεωφόρος; Ποιος ευφάνταστος νους το εισηγήθηκε να του δώσουμε συγχαρητήρια; Όμως στον δήμαρχο χρεώνεται.
β] Στον δρόμο που γίνεται η Λαϊκή και οδηγεί στον Καϊάφα, έγινε ονοματοδοσία και τιμήθηκε από τον δήμο ο Ν. Γκότσης. Πριν αρκετά χρόνια μερικοί φίλοι είχαμε αναρτήσει στον τοίχο  πινακίδα "ΟΔΟΣ ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΣΗ" αλλά κάποιοι λεβέντες; της μαύρης δεκάρας την κατέβασαν....  [Κλικ ΕΔΩ

 [2] ] Αποτελεί το υπέρτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, όπου λαμβάνει χώρα η ψήφιση και έγκριση για τα σημαντικά ζητήματα και κατά κάποιο τρόπο είναι το Βουλευτήριο της Αρχαίας Αθήνας όπου γίνεται ο διάλογος  πολιτικής συζήτησης μεταξύ των διαφόρων δημοτικών (πολιτικών) ομάδων που το απαρτίζουν.  

 

Ο Πυθαγόρας του ποδοσφαίρου

 "ΕΠΟΧΗ" Μάκης Διόγος

Εννέα χρόνια χωρίς τον “Νουρέγιεφ” του ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ

   

 “Την ολλανδική εθνική ομάδα την αποκαλούσαν «Κουρδιστό πορτοκάλι», αλλά τίποτα το μηχανικό δεν υπήρχε σ’ εκείνο το έργο της φαντασίας, οι συνεχείς αλλαγές του οποίου προκαλούσαν σύγχυση στους πάντες.  Όπως και «η Μηχανή» της Ρίβερ Πλέιτ, την οποία επίσης δυσφημούσε το όνομά της, αυτό το καυτό πορτοκάλι το πήγαινε και το έφερνε ένας ούριος άνεμος. Όλοι επιτίθονταν και όλοι αμύνονταν, αναπτυσσόμενοι και αναδιπλούμενοι σε σχήμα βεντάλιας, και ο αντίπαλος, αντιμέτωπος με μια ομάδα της οποίας κάθε παίκτης έκανε για έντεκα, έχανε τα αυγά και τα πασχάλια. Ένας βραζιλιάνος δημοσιογράφος αποκάλεσε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης «οργανωμένη αποδιοργάνωση». Η Ολλανδία έπαιζε μουσική, και αυτός που διηύθυνε τη μελωδία τόσων ταυτόχρονων ήχων, αποφεύγοντας τις παραφωνίες και την ασυνεννοησία, ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. Μαέστρος και μουσικός πρώτης γραμμής, ο Κρόιφ δούλευε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Αυτός ο ηλεκτρισμένος καχεκτικούλης είχε μπει στον Άγιαξ πολύ μικρός: ενώ η μητέρα του διαχειριζόταν την καντίνα της ομάδας, αυτός μάζευε τις μπάλες που έφευγαν έξω, καθάριζε τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών, τοποθετούσε τα σημαιάκια στις άκρες του γηπέδου και έκανε όλα όσα του ζητούσαν και τίποτε από αυτά που τον διέταζαν να κάνει. Ήθελε να παίξει μπάλα, αλλά δεν τον άφηναν, γιατί ήταν υπερβολικά ασθενικός και είχε υπερβολικά ισχυρό χαρακτήρα. Όταν τον άφησαν να παίξει, αυτός έμεινε. Παιδί ακόμα πρωτόπαιξε στην εθνική ομάδα, έπαιξε υπέροχα, έβαλε ένα γκολ και ξάπλωσε το διαιτητή αναίσθητο με μια γροθιά. Συνέχισε να είναι εργατικός, ταλαντούχος, και έπαιζε παθιασμένα. Σε δυο δεκαετίες κέρδισε είκοσι δύο πρωταθλήματα, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Αποσύρθηκε σε ηλικία τριάντα επτά χρόνων, αφού πέτυχε το τελευταίο του γκολ αποθεούμενος από το κοινό, που τον συνόδεψε από το γήπεδο μέχρι το σπίτι του”. Με τα παραπάνω λόγια περιγράφει τον Γιόχαν Κρόιφ ο μεγάλος ουρουγουανός Εσουάρδο Γκαλεάνο. Στις 24 του Μάρτη συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τον θάνατο του “Ιπτάμενου Ολλανδού” σε ηλικία μόλις 68 ετών. Ο Κρόιφ μαζί με τους συμπαίκτες του στον Αγιαξ και την Εθνική Ολλανδίας (που τι ειρωνεία δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε Παγκόσμιο κύπελλο, ούτε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) τη δεκαετία του ‘70 άλλαξαν το ποδόσφαιρο, όχι μόνο ως τρόπο παιχνιδιού, αλλά και ως τρόπο σκέψης!
Ο αγγλος συγγραφέας Ντέιβιντ Μίλερ όταν τον είδε να παίζει τον αποκάλεσε «Πυθαγόρα με ποδοσφαιρικά παπούτσια», ο Φραντς Μπεκενμπάουερ τον θεωρεί «ότι καλύτερο έχει παράξει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» και ο ποδοσφαιρικός κόσμος τον αναγνώριζε ως  ακρογωνιαίο λίθο του Άγιαξ στις αρχές του ’70. Η ομάδα τον μακρυμάλληδων του Ρίνους Μίχελς έπαιξε αυτό που λέγεται από τότε «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», ένα τελείως διαφορετικό μέχρι τότε στυλ παιχνιδιού, φαινομενικά άναρχο άλλα στην πραγματικότητα ένα στυλ που είχε εντάξει την ατομικότητα κάθε μέλους της ομάδας σε ένα σύστημα συνδυάζοντας την πειθαρχία με την ελευθερία. Ο Γιόχαν Κρόιφ, Κράουφ κατά την ορθή ολλανδική προφορά, ήταν ο καλύτερος παίκτης αυτής της ομάδας και η προσωποποίηση αυτής της μεγάλης ποδοσφαιρικής επανάστασης. Όταν όμως σταμάτησε το ποδόσφαιρο και έγινε προπονητής τότε έδειξε στον ποδοσφαιρικό κόσμο ότι ήταν ένας οραματιστής φιλόσοφος του παιχνιδιού, με το κήρυγμά του να αποτελεί ευαγγέλιο.
Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουίνερ μιλάει για την «Εκκλησία του Κρόιφ» περιγράφοντας την επιρροή που άσκησε ως ποδοσφαιρικός φιλόσοφος, παίκτης και προπονητής, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο Κρόιφ και το “ευαγγέλιο” του βρήκαν πιστούς ακόλουθους και μαθητές στην Μπαρτσελόνα.  Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η πόλη της Βαρκελώνης αποτελεί ένα χαρμάνι πολιτισμών, καταβολών και τρόπων ζωής και φημίζεται για την ανεκτικότητα της.  Σε αυτή την πόλη ο Κρόιφ βρήκε το περιβάλλον που τον έκανε «έναν από αυτούς», έναν Καταλανό από το Άμστερνταμ και μέσα σε αυτό το περιβάλλον πάτησε στα θεμέλια του συλλόγου και έκτισε ένα σύστημα παραγωγής ποδοσφαίρου με βάση τη δική του φιλοσοφία το όποιο εξελίσσεται μέχρι σήμερα. «Ο Κρόιφ επανεφηύρε το πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο η Ισπανία» είπε ο Ναδάλ, παίκτης του Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα περιγράφοντας με μια φράση την εξέλιξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την τελευταία 25ετία. Οι «ευαγγελιστές» παίκτες του Ολλανδού, αυτοί που στη συνέχεια έγιναν προπονητές ή τεχνικοί διευθυντές, η Ακαδημία της La Masia ως άλλη Εκκλησία και οι αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη ως άπιστοι που αλλαξοπίστησαν μπροστά σε αυτό που είδαν με τα μάτια τους μετέφεραν το κήρυγμα του Κρόιφ σε όλο τον κόσμο.  

Πηγές: “Τα χίλια πρόσωπα
 του ποδοσφαίρου” Εδουάρδο Γκαλεάνο, 

ΝΕΑ γενικώς

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ





ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ



Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΏΡΙ

Δικαιωματικά η πρώτη ανάρτηση ανήκει στο χωριό μας, το Γιαννιτσοχώρι όπου πρωταγωνιστές, ήρωες και αντιήρωες ήταν τα μαθητούδια του Δημοτικού Σχολείου. Το αποκορύφωμα όμως της εθνικής παλιγγενεσίας της ημέρας το έδωσαν τα μαθητάκια του Νηπιαγωγείου. Το μπρίο και ή όλη τους εικόνα είναι η ελπίδα για το μέλλον. 
Είπαμε και το τονίζουμε ότι οι μετανάστες έχουν δώσει πνοή  και οξυγόνο στο χωριό. Όχι μόνο η παραγωγή, { θερμοκήπια] αλλά και η όλη ανάπτυξη και οικονομία οφείλεται σ αυτούς. Αλλά και το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο θα ήταν θεόκλειστα.


      

ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ....

    

                                                                                              Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη

    Μέρα που είναι, φίλοι μου, θ' ακούσετε πολλά "επίσημα" παινέματα για τον Κολοκοτρώνη. Κανένας όμως απ' αυτούς δεν θα σας θυμίσει πως οι κρατούντες στη χώρα που εκείνος απελευθέρωσε, τον φυλάκισαν στο πιο βαθύ, υπόγειο, υγρό κι ανήλιαγο μπουντρούμι, όπου έχασε το φως του. Θα σας μιλήσουν και για άλλους σπουδαίους αγωνιστές, πως αφιέρωσαν τ


η ζωή, την υγεία, την οικογένειά τους, τα σπίτια και τα χωράφια τους στον αγώνα, αλλά δεν θα σας
πούνε πως οι περισσότεροι από αυτούς κατάντησαν ζητιάνοι, άρρωστοι και κουρελήδες έξω από το παλάτι του βασιλιά και των Βαυαρών που διαφέντευαν πια τη χώρα! Γιατί δεν θέλουν να ξέρετε πως απλά αλλάξαμε το φέσι του Ασιάτη δυναστη με το καπέλο του Ευρωπαίου αποικιοκράτη. Θα σας πουν και για τις μεγάλες δυνάμεις του καιρού εκείνου, πως μας βοήθησαν στο τέλος -αφού μας πολέμησαν πρώτα- να αποκτήσουμε την ελευθερία μας. Αλλά πουθενά δεν θα ακούσετε πως εκείνες " βοήθησαν " να γίνει και ο πρώτος εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων, όσο ακόμα διαρκούσε η επανάσταση, ώστε να κινδυνέψει να χαθεί και έτσι να έχουμε την ανάγκη τους και ως αντάλλαγμα να υπάρξει η υπονόμευση της ανεξαρτησίας μας σε αυτούς. Αν μάλιστα προσέξετε καλύτερα, θα καταλάβετε πως όλοι οι ήρωες στους οποίους αναφέρονται ήταν Πελοποννήσιοι και Στερεοελλαδήτες! Όσοι δηλαδή αγωνίστηκαν μέσα στα στενά όρια των συνόρων της Μελούνας, του πρώτου, μικρού, εξαρτημένου κράτους που προέκυψε με τις υπογραφές των μεγάλων δυνάμεων! Υπήρξαν τεράστιες μορφές αγωνιστών και στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου κλπ, ακόμα και στον μακρυνό και απομονωμένο Πόντο! Ακούσατε κάτι γι αυτούς στους πανηγυρικούς; Διδάσκονται έστω στα σχολεία; Όχι, δεν φταίνε οι Πελοπονήσιοι και Στερεοελλαδήτες αγωνιστές γι αυτό, άλλοι και άλλα φταίνε... Και επειδή άκουσα πρόσφατα για μια δήθεν "εθνική μας ιστορικό" - που βαφτίστηκε έτσι επειδή της έδωσαν βήμα στην τηλεόραση να διδάξει την ιστορία σε εμάς τους ιθαγενείς, όπως εκείνη θελει- πως είχε, λέει, το θράσος να πει δημόσια ότι... την απογοήτευσε, ο Καραϊσκάκης!!! Ο πιο ανιδιοτελής, ντόμπρος και αδικοσκοτωμένος αγωνιστής του '21! Και επειδή όπως πάει σε λίγο θα μας πούνε και μ.....ς, κάντε μου μια χάρη σας παρακαλώ. Όταν ακούτε τέτοιους, να τους αφιερώνετε το τραγούδι του Καραϊσκάκη. Ναι, αυτό το αθυρόστομο, ξέρετε εσείς.

ΝΕΑ γενικώς

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ





Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

1821: Τὰ Μικρὰ τοῦ Μεγάλου Ἀγώνα

ΤΑ ΠΛΙΆΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑιΣΚΑΚΗ


ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τὸν και­ρὸ τοῦ Ἀ­λή­πασ­σα, ὁ Κα­ρα­ϊ­σκά­κης, νει­ὸς ἀ­κό­μα, χό­ρευ­ε μιὰ φο­ρὰ μ’ ἄλ­λα πα­λη­κά­ρια. Ἐ­νῷ ἔ­σερ­νε μπρο­στι­νὸς τὸν Τσά­μι­κο, κ’ ἔ­κα­νε πολ­λὲς γῦ­ρες στὸν τό­π
ο
, κα­θὼς λέ­νε, πέ­ρα­σε τὴν ἴ­δια στιγ­μὴ ὁ Μου­χτὰρ πασ­σᾶς, γυι­ὸς τοῦ Ἀ­λή­πασ­σα. Ἡ φου­στα­νέλ­λα τοῦ Κα­ρα­ϊ­σκά­κη ση­κώ­θη­κε τὸν ἀ­νή­φο­ρο καὶ φα­νή­κα­νε τὰ πλι­ά­τσι­κα (1)… Ὁ Μου­χτὰρ πασ­σᾶς πει­ρά­χτη­κε. Πῆ­γε στὸν πα­τέ­ρα του καὶ πα­ρα­πο­νέ­θη­κε. Κρά­ζει τό­τε ὁ Ἀ­λή­πασ­σας τὸν Κα­ρα­ϊ­σκά­κη καὶ θυ­μω­μέ­νος τοῦ λέ­ει:

       — Τί ἔ­κα­μες, ὠ­ρὲ Πα­λι­ό­γυ­φτο, στὸ γυι­ὸ τὸ δι­κό μου;

       — Τί­πο­τα, Πασ­σᾶ μ’, τοῦ λέ­ει ὁ Κα­ρα­ϊ­σκά­κης. Δὲν τὄ­θε­λα· χό­ρευ­α κ’ ἔ­κα­μα ἔ­τσ’ μιὰ φου­ρά… [κ’ ἔ­φε­ρε μιὰ γύ­ρα]. Τό­τε πέρ­να­γε ὁ γυι­ός σου ὁ Μου­χτὰρ πασ­σᾶς καὶ θύ­μω­σε. Τί φταί­ω ‘­γὼ ὁ μαῦ­ρος;…

       Ὁ Ἀ­λή­πασ­σας ἔ­σκα­σε τὰ γέ­λια.

       — Πῶς τὄ­κα­μες, ὠ­ρὲ μπί­ρο μ’; Κά­με το πά­λε, ὠ­ρέ!

       — Ἔ­τσ’, Πασ­σᾶ μ’…

       — Κά­με το ἄλ­λη μιὰ φο­ρά, ὠ­ρὲ Γι­ῶρ­γο!… Μπρά­βο, ὠ­ρὲ Γιῶρ­γο!… Ἄ­ϊν­τε τώ­ρα.(1) πλι­ά­τσι­κα: λάφυρα· ἐδῶ: γεννητικὰ ὄργανα.

 Ἢ Χορὸς καὶ Ἐπανάσταση [τοῦ Ἰωάννου Καποδίστρια][1/3]


ΦΟΥ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ με­τά­φε­ρε τὴν κα­θέ­δρα του ἀ­πὸ τὴν Αἴ­γι­να στὸ Ναύ­πλιο, οἱ ἀ­ξι­ω­μα­τι­κοὶ τῶν ξέ­νων πο­λε­μι­κῶν, ποὺ ἦ­ταν ἀ­ραγ­μέ­να στὸ λι­μά­νι, ζη­τῆ­σαν ἄ­δεια καὶ στή­σα­νε μιὰ με­γά­λη μπα­ρά­κα ξύ­λι­νη ἀ­πά­νου στὴν τά­πια τοῦ ὁ­πλο­στα­σί­ου γιὰ νὰ προ­σφέ­ρου­νε στὸν Κυ­βερ­νή­τη καὶ τῆς πό­λης τοὺς προ­κρί­τους χο­ρό. Ὁ Κυ­βερ­νή­της ὅ­μως, φι­λό­τι­μος, εἶ­πε πὼς ἔ­πρε­πε νὰ δώ­σῃ αὐ­τὸς πρῶ­τος κ’ οἱ πο­λῖ­τες τοῦ Ναυ­πλί­ου χο­ρὸ στοὺς ξέ­νους.

       Τἄ­κα­με ὅ­λα ἕ­τοι­μα ὁ Κυ­βερ­νή­της, καὶ τό­τε κά­λε­σε τοὺς προ­κρί­τους τῆς πό­λης καὶ τοὺς ἄλ­λους ἐ­πί­ση­μους καὶ τοὺς εἶ­πε:

       — Ἀ­ναγ­κά­σθη­κα ἀ­πὸ τοὺς ξέ­νους νὰ δώ­σω Εὐ­ρω­πα­ϊ­κὸ χο­ρό, ἂν καὶ το­νὲ θαρ­ρῶ γιὰ τὰ ἑλ­λη­νι­κά μας ἤ­θη ἀ­ταί­ρια­στο· θ’ ἀ­κού­σε­τε ὅ­μως καὶ θὰ φυ­λά­ξε­τε πι­στὰ τὴς ὁ­δη­γί­ες ποὺ θὰ σᾶς δώ­σω: Στὴς 9 μ.μ. θἀρ­θοῦν οἱ ξέ­νοι στὸ χο­ρό, ὅ­που θὰ εἴ­σα­στε σεῖς συ­ναγ­μέ­νοι· με­τὰ μι­σὴ ὥ­ρα θὰ μπῇ ὁ Κυ­βερ­νή­της καὶ θὰ μεί­νῃ δυ­ὸ ὧ­ρες σω­στές, ὄ­χι πε­ρισ­σό­τε­ρο. Μι­σὴ ὥ­ρα ἀ­φοῦ φύ­γῃ ὁ Κυ­βερ­νή­της θὰ πά­ρε­τε τὴς οἰ­κο­γέ­νει­ές σας καὶ θὰ φύ­γε­τε καὶ σεῖς. Μὲ κα­τα­λά­βα­τε;

       Τὸ πρω­ῒ μα­θαί­νει ὁ Κυ­βερ­νή­της πὼς οἱ Ἕλ­λη­νες κα­λε­σμέ­νοι του μὲ τὴς κυ­ρά­δες καὶ τὴς κυ­ρά­τσες τους εἴ­χα­νε μεί­νει ὡς τὴν αὐ­γὴ γιὰ τὸ χα­τί­ρι τῶν θη­λυ­κῶν τους, ποὺ θέ­λα­νε κι’ αὐ­τὰ νὰ κά­νουν τὸ χα­τί­ρι τῶν ξέ­νων ἀ­ξι­ω­μα­τι­κῶν, καὶ μά­λι­στα τῶν πει­ὸ ἄ­ξι­ων στὰ χο­ρο­πη­δή­μα­τα. Αὐ­τὸ λύ­πη­σε πο­λὺ τὸν Κυ­βερ­νή­τη.

       Σὲ λί­γες μέ­ρες ἐ­πι­τρο­πὴ ἀ­πὸ τοὺς προ­κρί­τους ζή­τη­σε ἀ­πὸ τὸν Κυ­βερ­νή­τη ἄ­δεια νὰ δώ­σου­νε κι’ αὐ­τοὶ χο­ρό. Ὁ Κυ­βερ­νή­της εἶ­πε:

       — Ἂν ἤ­ξε­ρα πὼς οἱ οἰ­κο­γε­νειά­ρχες τοῦ Ναυ­πλί­ου ἔ­χου­νε λι­γώ­τε­ρο μυα­λὸ ἀ­πὸ τὰ πα­λι­ο­κό­ρι­τσα, οὔ­τε ἐ­γὼ χο­ρὸ δὲν ἔ­δι­να, ὅ­μως τώ­ρα δὲ σᾶς δί­νω τὴν ἄ­δεια.

       Ἔ­δω­σαν ὅ­μως οἱ Ναύ­αρ­χοι τῶν Προ­στα­τί­δων Δυ­νά­με­ων χο­ρό, καὶ πῆ­γε ὁ Κυ­βερ­νή­της τὴς δυ­ό του ὧ­ρες, μὰ ὁ χο­ρὸς κρά­τη­σε πά­λι ὡς τὰ ξη­με­ρώ­μα­τα, καὶ κάμ­πο­σα σκάν­τα­λα καὶ πα­ρα­τρά­γου­δα γε­νή­κα­νε μὲ τὴς Ἀ­να­πλι­ώ­τισ­σες καὶ τὴς Ἀ­να­πλι­ω­το­ποῦ­λες.

       Εἶ­δε ὁ Κυ­βερ­νή­της τέ­λος πὼς οἱ Ἀ­να­πλι­ῶ­τες ἦ­ταν ἀ­δι­όρ­θω­τοι καὶ ζή­τη­σε ἀ­πὸ τοὺς Ναυά­ρχους νὰ χα­λά­σουν τὴ μπα­ρά­κα για­τὶ τά­χα ἤ­θε­λε νὰ δι­ορ­θώ­σῃ τὸν προ­μα­χῶ­να [ντά­πια].

       Ἔ­τσι ὁ χο­ρὸς δὲν τρι­πλώ­θη­κε.

 1Τσάκας ὁ Ἀχάλαγος!

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ σκο­τώ­θη­κε, κι’ ὁ Τσά­κας ὁ δεν­τρό­κορ­μος δὲν εἶ­χε πειὰ καρ­διὰ γιὰ πό­λε­μο. Ὁ Ἥ­ρω­ας, ποὺ φρόν­τι­ζε τὰ πα­λη­κά­ρια του κα­λύ­τε­ρα ἀ­πὸ τὴ ζω­ή του, δὲ ζοῦ­σε πειὰ νὰ το­νὲ θυ­μη­θῇ. Τε­λεί­ω­σε ὁ ἀ­γῶ­νας μὲ τοὺς Τούρ­κους, κι’ ὁ Τσά­κας, ποὺ πε­νῆν­τα χρό­νια Τούρ­κους σκό­τω­νε, ἀ­π’ ὅ­λους λη­σμο­νή­θη­κε. Δὲν ἦ­ταν ἀ­πὸ κεί­νους τοὺς


Ἀ­γω­νι­στὲς ποὺ φω­νά­ζα­νε τὰ δί­κια τους καὶ τὰ γυ­ρεύ­α­νε μὲ τὸ σπα­θί τους ἀ­πὸ τὸ Κου­βέρ­νο. Ἔ­τσι κα­νέ­νας δὲν τὸν εἶ­δε οὔ­τε στ’ Ἀ­νά­πλι, οὔ­τε στὴν Ἀ­θή­να ν’ ἀ­νε­βαί­νῃ σκά­λες, νὰ φι­λῇ πο­δι­ές, πε­ρί­θαλ­ψες ἀ­ρι­στεῖ­α νὰ γυ­ρεύ­ῃ. Ἀ­πο­τρα­βή­χτη­κε στ’ ἀ­γα­πη­μέ­να του βου­νὰ τῆς Δυ­τι­κῆς Ἑλ­λά­δας, οἰ­κο­νό­μη­σε λί­γα πα­λι­ό­γι­δα, κι’ ἀ­πὸ Κλέ­φτης, ἄ­γριος κι’ ἀ­φί­λι­ω­τος τοῦ Τούρ­κου ὀ­χτρός, γί­νη­κε ἥ­με­ρος τσο­πά­νης, ἄ­βλα­βος Πο­λύ­φη­μος, καὶ μο­να­χὰ τὸ πα­ρά­ψη­λο τ’ ἀ­νά­στη­μά του καὶ ἡ ἀν­τρει­ω­μέ­νη του κορ­μο­στα­σιὰ θὰ μαρ­τυ­ροῦ­σαν πὼς αὐ­τὸς ἦ­ταν ὁ Τσά­κας ὁ ξα­κου­στός. Πε­ρή­φα­νος, πα­ρά­πο­νο πο­τέ του δὲν ξε­στό­μη­σε· ἔ­βα­λε τὴ γι­α­τα­γά­να στὸ θη­κά­ρι, ἔ­πη­ξε στά­νη, κ’ ἔ­πλε­ξε κα­λύ­βι, καὶ στε­φα­νώ­θη­κε μιὰ βλά­χα δρο­σε­ρὴ σὰν τοῦ Ἄ­σπρου τὰ νε­ρά.

       Κά­να­νε κά­πο­τε ὁ Ὄ­θω­νας καὶ ἡ Ἀ­μα­λί­α τὴν πε­ρι­ο­δεί­α τους κα­τὰ τὰ κα­τα­τό­πια ἐ­κεῖ­να, κι’ ὁ Γαρ­δι­κι­ώ­της Γρί­βας, ὁ ὑ­πα­σπι­στής, εἶ­πε μιὰ μέ­ρα στὸ Βα­σι­λέα:

       — Σὲ λί­γο ἐ­δῶ ποὺ πᾶ­με, θὰ σμί­ξου­με τὴ στά­νη τοῦ πε­ρί­φη­μου τοῦ Τσά­κα.

       — Ποῖ­ος εἶ­ναι αὐ­τὸς ὁ Τσά­κας;

       Ὁ Γρί­βας τὸν ἤ­ξε­ρε κα­λὰ ἀ­πὸ τὸν και­ρὸ τὸν ἀ­λη­σμό­νη­το, ποὺ πο­λε­μοῦ­σε κι’ αὐ­τὸς μα­ζὶ μὲ τὸν Κα­ρα­ϊ­σκά­κη, καὶ ζω­γρά­φι­σε στοὺς Βα­σι­λιά­δες τὸ τί ἦ­ταν ὁ Τσά­κας.

       — Μὰ ἀ­κοῦ­τε, εἶ­πε, τὸ πει­ὸ πα­ρά­ξε­νο· γέ­ρος ἑ­κα­τὸ χρο­νῶν ὁ Τσά­κας, δὲν ἔ­χει πο­λὺν και­ρὸ ποὺ στε­φα­νώ­θη­κε τρί­τη φο­ρά…

       Οἱ Βα­σι­λιά­δες πα­ρα­ξε­νευ­τή­κα­νε καὶ στεῖ­λαν καὶ κα­λέ­σα­νε τὸν Τσά­κα. Τό­τε εἴ­δα­νε μπρο­στά τους ἕ­να γί­γαν­τα ἀ­σπρο­μάλ­λη, μὲ λογ­κω­μέ­να στή­θια, φρύ­δια καὶ μαλ­λιά, σὰν παμ­πά­λαι­ο μο­νο­δέν­τρι ποὺ τὸ τρέ­φει ἡ μο­να­ξιὰ κ’ ἡ ἀ­νε­μο­ζά­λη.

       — Δια­τί δὲν ἐ­ζη­τή­σα­τε ἀ­μοι­βὴν διὰ τὰς ὑ­πη­ρε­σί­ας σας; ρώ­τη­σε ὁ Βα­σι­λέ­ας μὲ τὰ δα­σκά­λι­κά του λό­για.

       Ὁ Τσά­κας ἀ­πο­κρί­θη­κε δυ­να­τό­φω­να:

       — Χα­ρὰ στὰ γου­νι­κὰ ποὺ καρ­τε­ρᾶ­νε νὰ δώ­σου­νε ψου­μὶ στὰ παι­διά τ’ς ἅ­μα σκά­σουν ἀ­π’ τὰ κλά­ϊ­μα­τα! [ἀ­λοί­μο­νο στὴν πα­τρί­δα ποὺ τό­σο ἀρ­γὰ συλ­λο­γί­στη­κε νὰ βο­η­θή­σῃ ἕ­ναν Ἀ­γω­νι­στή].

       Ὁ Βα­σι­λέ­ας ξαφ­νί­στη­κε μὲ τὴν ἀ­πό­κρι­ση τού­τη τὴν πα­ρα­στα­τι­κή· τοὔ­δω­σε τὸ Σταυ­ρὸ τοῦ Σω­τῆ­ρα, μὰ πῆ­ρε καὶ ση­μεί­ω­ση νὰ τοῦ δώ­σῃ «πε­ρί­θαλ­ψη».

       Ἡ Βα­σί­λισ­σα σ’ αὐ­τὸ τὸ με­τα­ξὺ κύ­τα­ζε μιὰ τρι­αν­τά­ρα βλά­χα, με­γα­λό­σω­μη πλα­τώ­να [εἶδος ζαρκάδι] ποὺ στε­κό­ταν κι’ ἄ­κου­γε.

       — Εἶ­σαι κό­ρη τοῦ κα­πε­τά­νου; ρώ­τη­σε, κά­νον­τας πὼς δὲν ξέ­ρει.

       Ὁ Τσά­κας δὲν ἔ­δω­σε και­ρὸ τῆς γυ­ναί­κας ν’ ἀ­παν­τή­σῃ.

       — Ὁ Θε­γὸς δὲ μ’ χά­ρ’­σε πι­διὰ μὲ κα­μιὰ ἀ­π’ τὴς τρεῖς γ’­ναῖ­κες ποὺ πῆ­ρα· ἡ στερ­νή, ἡ τρί­τ’ εἶ­ν’ αὐ­τεί­νη ὅ­π’ βλέ­π’ς, Κυ­ρὰ Βα­σί­λισ­σα!

       — Μὰ εἶ­ναι πο­λὺ νέ­α καὶ τὴν ἀ­δί­κη­σες νὰ τὴν πά­ρῃς γυ­ναῖ­κα σου, τό­σο προ­χω­ρη­μέ­νος στὰ χρό­νια, εἶ­πε ἡ Βα­σί­λισ­σα πο­νη­ρά.

       — Νὰ σ’ πῶ, Κυ­ρὰ Βα­σί­λισ­σα, εἶ­πε ὁ Τσά­κας· ἂν ἔ­ν’ [εἶ­ναι] νὰ χα­λά­ῃς τ’ Σα­ρα­κου­στή, τό­τε νὰ φᾷς ἀρ­νὶ ἢ π’­λα­κί­δα· μὰ ἂν ἔ­ν’ νὰ φᾷς πα­λι­ό­γι­δα, φά­ει κα­λύ­τε­ρα ξε­ρὸ τοὺ ψου­μά­κι σ’ νἄ­χῃς δι­ά­φου­ρου καὶ τὴν ψυ­χή σ’!

       Σ’ αὐ­τὴ τὴν ἀ­πό­κρι­ση ἔ­μει­νε ἡ Βα­σί­λισ­σα μ’ ἀ­νοι­χτὸ τὸ στό­μα.

       Ἀ­πὸ τό­τε δὲν ἔ­παυ­ε νὰ ρω­τά­ῃ ὅ­σους γνώ­ρι­ζε ἀ­πὸ τὰ κα­τα­τό­πια ἐ­κεῖ­να:

       — Ζῇ ὁ γε­ρο-Τσά­κας ποὺ παν­τρεύ­τη­κε γέ­ρος ἑ­κα­τὸ χρο­νῶν;

Ἴ­σως ἀ­κό­μα ζῇ καὶ βα­σι­λεύ­ει.




. Καραϊσκάκης προς τον Μαχμούτ πασά: «Λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου και μου είπε να μη σε προσκυνήσω»...


   Ο Καραϊσκάκης είχε ανυπότακτο χαρακτήρα, ζούσε για τη νίκη και όλοι είχαν να λένε για την παροιμιώδη αθυροστομία του. Είχε γεννηθεί το 1782 σε μια σπηλιά πάνω από το Μαυρομάτι Καρδίτσας και τον ακολουθούσε πάντα η φράση: «Ο γιος της καλογριάς», καθώς η μάνα του είχε βρει καταφύγιο στο κοντινό μοναστήρι. Η ίδια είχε γεννηθεί στην Σκουληκαριά της Άρτας. Το παιδί ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν αυτός ήταν οκτώ ετών...
    Από νεαρή ηλικία έδειξε την επαναστατική του διάθεση. Έγινε κλεφτόπουλο και η επανάσταση τον βρήκε καπετάνιο. Ωστόσο, τον πρώτο καιρό της επανάστασης, δεν πήρε μέρος, γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως βρισκόταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους, επειδή είχε θητεύσει στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε, πως είχε: «μυστικήν ανταπόκρισην (καπάκια) με τον Ομέρ Βρυώνη και ότι συμφώνησε… να του παραδώσει Μεσολόγγι και Αιτωλικό». Γρήγορα όμως, ο Καραϊσκάκης απάντησε με πράξεις στους επικριτές του. Έλαβε μέρος στην επανάσταση και διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά, τις ηγετικές και στρατηγικές του ικανότητες. Ξεχώριζε όμως και για το πλούσιο υβρεολόγιό του. Το 1823, έστειλε την εξής απάντηση στον Μαχμούτ Πασά: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω». Ποιος σκότωσε τον Καραϊσκάκη ανήμερα της γιορτής του; Δολοφονήθηκε από Έλληνες ή από Τούρκους; Διαβάστε εδώ:https://www.mixanitouxronou.gr/pios-skotose-ton-karaiskaki-animera-tis-giortis-tou-dolofonithike-apo-ellines-i-apo-tous-tourkous-pos-chathikan-ta-osta-tou-vinteo/ Πέθανε τον Απρίλιο του 1827, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, μετά από πυροβολισμό στην περιοχή του σημερινού Φλοίσβου (Νέου Φαλήρου). Κανείς δεν είπε με βεβαιότητα ποιός τον πυροβόλησε. Έλληνας ή εχθρός; Πολλοί συγγραφείς-ερευνητές μιλούν για δολοφονία οργανωμένη από τον Μαυροκορδάτο, αλλά τα στοιχεία είναι ελλιπή.
    Ο Καραϊσκάκης, όταν τον ρώτησαν ποιος ήταν ο δολοφόνος του, αν κι ετοιμοθάνατος, φέρεται να είπε: «Ξέρω ποιος το ‘κανε. Ας ζήσω και θα μου κλάσει τον μπούτσον». Όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη, έκατσε και άρχισε να μοιρολογά «σαν γυναίκα». Ίσως τον Καραϊσκάκη να τον λάβωσε θανάσιμα χέρι εχθρού κι όχι Έλληνα, αλλά και μόνο η πίστη πολλών, πως σκοτώθηκε από ελληνικό όπλο, δείχνει πόσο βαθιά ήταν η αρρώστια του διχασμού, που στοίχισε πολύ στην επανάσταση και προφανώς μας στοιχίζει ακόμη.... 
Ποιος σκότωσε τον Καραϊσκάκη ανήμερα της γιορτής του; 
Δολοφονήθηκε από Έλληνες ή από Τούρκους; Διαβάστε
 εδώ:https://www.mixanitouxronou.gr/pios-skotose-ton
-karaiskaki-animera-tis-giortis-tou-dolofonithike-apo-ellines
-i-apo-tous-tourkous-pos-chathikan-ta-osta-tou-vinteo/... 



Πηγές: Μηχανή του χρόνου και Εfsyn

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ. Τ.Ο. ΖΑΧΑΡΩΣ -ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΤΡΙΓΑΖΗ-ΧΩΡΕΜΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ

  

     Μετά τη θρυλική, μεγάλη συγκέντρωση για τα Τέμπη ακολούθησαν τα σχετικά με το καρναβάλι και με την εκδήλωση στο Άργος για τον Γιάννη Ρηγόπουλο. Οπότε πολλά και διάφορα δρώμενα προς κριτική ή καταγγελία είναι σκεπασμένα από το τραπεζομάντηλο  της στάχτης του χρόνου και την πάχνη της επικαιρότητας, όπως τα σχετικά με: 
   Τον δήμο και την λειτουργία του Δ.Σ.
   Τους Ρομά και τα επιτεύγματα των  ΑΜΕΑ Τσιγγάνων 
   Τον Παύλο, ημίαιμος Πέρσης-Έλληνας, στο λημέρι του Νικήτα
   Το σκάνδαλο – φάρσα με το κυνοκομείο 
   Την συνέντευξη της προέδρου Δημ. Τ.Ο Ζαχάρως -Φιγαλείας & μερικά άλλα.
  Σήμερα θα αρχίσουμε με το τελευταίο. Πώς και γιατί ματαιώθηκε η συνέντευξη  μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
    Λοιπόν να πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. 
  Την Κυριακή πριν την πλημμυρίδα  των μεγάλων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα και στη Ζαχάρω για το έγκλημα των Τεμπών, κανονίσαμε με την Κωσταντίνα Τριγάζη – Χωρέμη, πρόεδρο ΔΗΜ . Τ.Ο.  Ν.Δ. στη Ζαχάρω μια συνάντηση για μια συνέντευξη [1]. 
Το ραντεβού ήταν για την άλλη μέρα,  Δευτέρα, στις 11π.μ. στην Caza. 
     Ετοιμάστηκα κι εγώ, ας πούμε, και να ΄μαι στη Ζαχάρω την άλλη μέρα το πρωί για καφέ ως συνήθως. Κατά τις 10, όλως τυχαίως συναντώ την κ. πρόεδρο  και μου λέει:
 -Θοδωρή δεν είναι η στιγμή για συνέντευξη. Θα την κάνουμε άλλη φορά.
 - Εντάξει Ντίνα μου, όπως θες.
    Κατ’ αρχάς  ήταν παράλειψή της, να μην πούμε ψιλοαγένεια γιατί δεν με πήρε τηλέφωνο να μου το ακυρώσει εκ των προτέρων. Μετά αναρωτήθηκα για ποιο λόγο το ανέβαλε  καθόσον την προηγούμενη μέρα η ίδια μου όρισε συγκεκριμένη μέρα και ώρα.
  Την ίδια μέρα κατά το μεσημέρι λαβαίνω ένα μήνυμα από  το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα από το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού κ. Βορίδη:
 Κύριε Κόλλια 
Σας  ενημερώνουμε ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση
με την πρόεδρο της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ  Ζαχάρως-Φιγαλείας 
 ματαιώθηκε με παρέμβαση του ιδίου του Υπουργού Κυρίου Βορίδη.  

    Μπράβο λέω οργάνωση η Νέα Δημοκρατία!!!Και περισσότερα μπράβο στην κυρία Πρόεδρο, ολόκληρος Υπουργός και δη ο Βορίδης ενδιαφέρθηκε άμεσα. Μετά σκέφτηκα ότι ο σύζυγος της προέδρου, κ. Λεωνίδας Χωρέμης έχει πολλές γνωριμίες με τα υψηλά κυκλώματα και για αυτό  έγινε αυτή η κινητοποίηση.


[1] Η τελευταία μου ερώτηση θα ήταν αν έχει βλέψεις για βουλευτής, μια και τόσα χρόνια είναι πρόεδρος στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ. αναβλήθηκε κατόπιν παρέμβασης του Κυρίου Υπουργού