Στο δήμο μας η «Πανταζιάδα» με ότι αυτή συνεπάγεται έχει βαθιές ρίζες και πολλές παραφυάδες. Μια από αυτές είναι στην καινούργια μελέτη του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που παρουσιάστηκε στη Ζαχάρω στις 8-9-2011. Όλη έχει μεγάλη σημασία επειδή αντικατοπτρίζει τις βουλές του δήμου μια και είναι κατευθυνόμενη κατά παραγγελία, αλλά αναφερόμαστε μόνο στο θέμα της Ολυμπίας (Ιόνιας) οδού μια και σε ποιο σημείο θα περάσει (ανατολική ή δυτική) επηρεάζει κατά πολύ όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους της ανάπτυξης του τόπου. Παρά λοιπόν τη μεγάλη αντίδραση από φορείς των κατοίκων που προκάλεσε η πρόταση να περάσει μέσα από τον Καϊάφα και από τα παραθαλάσσια χωριά και παρά την κατακραυγή και καταδίκη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Επικρατείας ο δήμος (λέγε με Πανταζή) εμμένει στα ίδια με μια ισχυρογνωμοσύνη που γεννά πλήθος ερωτημάτων. Ας θυσιασθεί ο σπάνιας ομορφιάς Καϊάφας και ας καρατομηθούν τα παραλιακά χωριά!
Επί του φλέγοντος θέματος παρουσιάζουμε την σχετική ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης και ευελπιστούμε να έχουμε και τη θέση του Αγραπιοδά, ως επικεφαλής της ελάσσονος και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο τέλος υπάρχει και ένα μικρό σχόλιο.
Η Μείζων Αντιπολίτευση, παρακολούθησε στις 8-9-2011 την παρουσίαση της δεύτερης φάσης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧOΟΑΠ), και μελέτησε επισταμένα τις προτάσεις για μία σχεδιασμένη και προγραμματισμένη ανάπτυξη του εγκαταλελειμμένου Δήμου Ζαχάρως.
Δυστυχώς, οι ελπίδες όλων μας διαψεύστηκαν γιατί το ΣΧΟOΑΠ αντί να ενισχύει τους αναπτυξιακούς άξονες και να αξιοποιεί τα πλούσια φυσικά χαρίσματα του τόπου μας, καταστρέφει και παρεμποδίζει την ανάπτυξη του Δήμου.
Το ΣΧΟOΑΠ είναι αντιαναπτυξιακό και επιστημονικά ανεπαρκές αφού:
1. Οι μελετητές, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα προτείνουν να περάσει και πάλι η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ) μέσα από τον Καϊάφα και τους οικισμούς. Αγνοώντας προκλητικά την Απόφαση 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποκλείει κάθε διέλευση μέσα από τον Καϊάφα, και τους πεδινούς οικισμούς του Δήμου μας.
2. Οι μελετητές, ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ όλων των φορέων του Τόπου (βουλευτών, περιφερειάρχη, κ.λπ.) για νέα ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ. Υιοθέτησαν, κατά τρόπο προκλητικό, την επιθυμία του έκπτωτου δήμαρχου Ζαχάρως, ο οποίος, μόνος αυτός, επέμενε φανατικά να περάσει η Ολυμπία οδός, καταμεσής στον κάμπο, αδιαφορώντας για την τεράστια και μη αναστρέψιμη καταστροφή των σπιτιών και της περιουσίας εκατοντάδων συνδημοτών μας.
3. Οι ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του ΣΧΟOΑΠ
για τον τόπο, καταργούν τους οικισμούς του Μπισκινόκαμπου, του Νεοχωρίου Ξηροχωρίου και μέρος του Γιαννιτσοχωρίου, σαν να πρέπει να τιμωρηθούν οι κάτοικοι των οικισμών αυτών και του Κακοβάτου.
για τον τόπο, καταργούν τους οικισμούς του Μπισκινόκαμπου, του Νεοχωρίου Ξηροχωρίου και μέρος του Γιαννιτσοχωρίου, σαν να πρέπει να τιμωρηθούν οι κάτοικοι των οικισμών αυτών και του Κακοβάτου.
4. Ο οικισμός του Κακοβάτου, μέσα από τον οποίο περνάει η προτεινόμενη χάραξη της Ολυμπίας Οδού, θα εξαφανιστεί κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο που προτείνεται να κατασκευαστεί μεταξύ του οινοποιείου Δαφαράνου και του καφενείου Δαμικούκα!
5. Προτείνεται, να γκρεμιστεί και να γίνει χώρος πράσινου το Δημοτικό Σχολείο της Ζαχάρως, προφανώς για να «νομιμοποιηθεί» το γειτονικό καραγιαπί που στήθηκε παράνομα, μετά από πρωτοβουλία του έκπτωτου δημάρχου, με τα χρήματα που έστειλαν οι Αυστραλοί πολίτες σε βοήθεια των πυροπλήκτων. Δηλαδή οι μελετητές (και εκείνοι που τους κατευθύνουν) προτείνουν να φορτωθεί ο Δήμος να πληρώσει για ένα νέο Δημοτικό Σχολείο, κόστους πάνω από τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) ευρώ, για να «μπαλώσει» ο ίδιος και οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες του τις παράνομες επιλογές τους.
6. Για την αξιοποίηση του Καϊάφα, ο εκπρόσωπος των Τουριστικών Ακινήτων (αρμόδιος για τον Καϊάφα), και ο εκπρόσωπος του Ε.Ο.Τ., αλλά και όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο κατά την παρουσίαση του ΣΧOΟΑΠ, με τις τοποθετήσεις και την κριτική τους, κονιορτοποίησαν τα επιχειρήματα των μελετητών και απέδειξαν ότι η μελέτη πάσχει και από τεχνοοικονομική αλλά και από θεσμική άποψη, και δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.
7. Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης που μόνο οι ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας παρουσιάζουν οικονομική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας, οι μελετητές του ΣΧΟOΑΠ δεν προτείνουν καμία από τις εξαιρετικές παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου για σωστή και προγραμματισμένη τουριστική ανάπτυξη. Δεσμεύουν το σύνολο των εκτάσεων στη γεωργική απασχόληση επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι, στην ακριβοπληρωμένη μελέτη τους, προτείνοντας τη δυτική χάραξη της Ολυμπίας Οδού και δεσμεύοντας τη γη αποκλειστικά για γεωργικές καλλιέργειες αποκλείουν κάθε ελπίδα για σύγχρονη ανάπτυξη του Δήμου μας. [1] σχόλιο του blog
Είναι βέβαιο ότι, το σημείο διέλευσης της Ολυμπίας Οδού, επηρεάζει το 80% του συνόλου των προτάσεων του ΣΧOΟΑΠ. Η πρόταση των μελετητών, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, οδηγεί σε ολοκληρωτικό ναυάγιο το σύνολο της μελέτης αυτής. Οι συντάκτες της μας προσφέρουν μία καταστροφική μελέτη για τον Τόπο και τους κατοίκους και για να επιτύχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έφτασαν στα όρια της ΑΠΙΣΤΙΑΣ κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Το ΣΧΟOΑΠ μας αφορά όλους και κυρίως το μέλλον και τα παιδιά μας γι’ αυτό πρέπει να είναι ο προάγγελος της προόδου και της δημιουργίας και όχι ο εφιάλτης μιας σχεδιασμένης και προγραμματισμένης καταστροφής. Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα οφείλουμε να θέσουμε γερά τα θεμέλια της ανάπτυξης. Για να αναπτυχθεί δυναμικά ο τόπος και να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά μας. Για να μειωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να εξαλειφθεί η ανεργία και η πληγή της μετανάστευσης που επανακάμπτει απειλητικά στο Δήμο μας. ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Κώστας Αλεξανδρόπουλος
Επικεφαλής της Μείζονος Aντιπολίτευσης
[1]Γέννιουνται πολλά ερωτήματα από την παράγραφο 7, για τα οποία απαιτούνται διευκρινήσεις. Μιλούν για αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές με οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μιλούν για σωστή προγραμματισμένη τουριστική ανάπτυξη στις εξαίρετες παραθαλάσσιες περιοχές. Μιλούν για σύγχρονη ανάπτυξη του δήμου.
[1]Γέννιουνται πολλά ερωτήματα από την παράγραφο 7, για τα οποία απαιτούνται διευκρινήσεις. Μιλούν για αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές με οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μιλούν για σωστή προγραμματισμένη τουριστική ανάπτυξη στις εξαίρετες παραθαλάσσιες περιοχές. Μιλούν για σύγχρονη ανάπτυξη του δήμου.
Ειδικά για αυτά τα καφτά ερωτήματα θα επανέλθουμε σύντομα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου