theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Θέσεις της Μείζονος Αντιπολίτευσης για τις προτάσεις του ΣΧΟΟΑΠ του ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ-ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ»


                                                      Ζαχάρω 14-10-2011
 ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ                                          
ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 
Νέα Δημοτική Αρχή – ΝΕ.Δ.Α.»       ΠΡΟΣ: 
                                                           Τον κ. Μιλτιάδη Αρτουμά
                                            Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών
                                          
        Η Μείζων Αντιπολίτευση, αφού μελέτησε τις προτάσεις που διατύπωσε ο ανάδοχος μελετητής κατά τη φάση Β1 της μελέτης και έχοντας γνώση των  συνθηκών και των  προοπτικών ανάπτυξης που υπάρχουν για τον τόπο μας, θέτει υπόψη των συναρμοδίων φορέων, των επιβλεπόντων και των μελετητών τα παρακάτω:
Για να επιτύχουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ο τόπος πρέπει να αποκτήσει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ σε διεθνές επίπεδο. Και για τον τόπο μας αυτό είναι απόλυτα εφικτό.
Ο Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας περιλαμβάνει το σημαντικότερο τμήμα της Δυτικής Πελοποννήσου, η οποία ήδη βρίσκεται στο κέντρο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού εθνικού επιπέδου, που στοχεύει στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων αρχαιολογικών χώρων, την καθιέρωση του Κατακόλου ως λιμένα έναρξης κρουαζιέρων, τη λειτουργία του αεροδρομίου Ανδραβίδας και ως πολιτικού αερολιμένα, την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, κ.λπ.
Στα όρια του Δήμου υπάρχουν σημαντικοί φυσικοί πόροι και βιοκλιματικές συνθήκες, που κατανέμονται στον χώρο με τρόπο, ώστε να τον καθιστούν, στο σύνολό του, έναν σπάνιο ΑΝΘΡΩΠΟΒΙΟΤΟΠΟ.
Η ΠΑΡΑΚΤΙΑ ζώνη, που εκτείνεται σε βάθος 2χιλμ. τουλάχιστον από την ακτή και περιλαμβάνει τις παραλιακές εκτάσεις, τους πεδινούς οικισμούς και τους γηλόφους, αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο ευαίσθητη και πρέπει να προστατεύεται.
Η ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ περιοχή, περιλαμβάνει εκτάσεις κατάλληλες για αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αποσκοπούν σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Είναι περιοχή κατάλληλη για αγροτουρισμό, αλλά και οικιστική ανάπτυξη.
Η ΟΡΕΙΝΗ περιοχή περιλαμβάνει εκτάσεις κατάλληλες για κτηνοτροφικές και ειδικές τουριστικές δραστηριότητες, όπως π.χ. περιοχές οργανωμένων κυνηγότοπων.

Στην Ημιορεινή και Ορεινή περιοχή υπάρχουν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και παραδοσιακοί οικισμοί, που προσδίνουν ιδιαίτερη αξία και πολιτισμική βαρύτητα στον τόπο μας.
Στο τόπο είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, που θα αξιοποιεί τις πραγματικές και αδιαμφισβήτητα διαπιστωμένες δυνατότητές του. Οι κύριοι τομείς της οικονομίας που μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα είναι:         
- Η ήπια τουριστική ανάπτυξη (θαλάσσιος, ιαματικός, πολιτιστικός και θεματικός, π.χ. κυνηγετικός τουρισμός) και
- Η αγροτική ανάπτυξη, με βιολογικές καλλιέργειες, προϊόντα με υψηλής ποιότητας  προδιαγραφές και επισκέψιμα αγροκτήματα.
Η περιοχή του διευρυμένου Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας παραμένει, ακόμη και σήμερα, μία περιοχή «υπό ανάπτυξη». Η αντιμετώπιση της οικιστικής πίεσης που αναπτύσσεται στους πεδινούς οικισμούς του Δήμου (Ζαχάρω, Κακόβατος, Νεοχώρι, Γιαννιτσοχώρι, κ.λπ.)  πρέπει να συνδυαστεί με την τουριστική ανάπτυξη, η οποία αφορά στο σύνολο του νομού Ηλείας.
Η περιοχή της λίμνης Καϊάφα και η ευρύτερη παραλιακή περιοχή, αποτελούν την έξοδο της Αρχαίας Ολυμπίας προς την θάλασσα. Ο μεγάλος σύμμαχος της περιοχής μας είναι η Αρχαία Ολυμπία, το όνομα της οποίας αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της Δυτικής Πελοποννήσου, της οποίας ο Δήμος μας κατέχει το κεντρικότερο και αξιολογότερο τμήμα, μήκους 20 χιλιομέτρων.
Όπως το λιμάνι του Κατακόλου αναδεικνύεται ραγδαία σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Μεσόγειο, με τεράστια οικονομικά οφέλη για την περιοχή, έτσι και ο τόπος μας, που αποτελεί την φυσική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας στην θάλασσα, μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού, μπορεί να  εξελιχθεί σε σημαντικότατο τόπο τουριστικού προορισμού. 
Η παραλιακή περιοχή του διευρυμένου Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας αποτελεί υπερτοπικής σημασίας κεφάλαιο τουριστικής ανάπτυξης, που ξεπερνά ακόμη και το επίπεδο της χώρας. Αποτελεί έναν αυτοδύναμο και ευδιάκριτο τόπο τουριστικού προορισμού για  ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανάπτυξη της παράλιας περιοχής, που περιλαμβάνει τους πιο ζωντανούς οικισμούς του Δήμου, συνδυάζεται, στηρίζεται και αποκτάει ποιοτικό βάθος, χάρη στους αρχαιολογικούς χώρους και τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται στους ημιορεινούς και ορεινούς όγκους του Δήμου.
Επίσης συνδυάζεται και αποκτά ποιοτικό βάθος με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, κυρίως με την αναβάθμισή τους, ως προς τους τρόπους καλλιέργειας (π.χ. προώθηση βιοκαλλιεργειών) και ως προς τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων στις Αγορές (προϊόντα με ονομασία προέλευσης).
Αυτή η ανάπτυξη προκειμένου να είναι αειφόρος και όχι προσωρινή και ληξιπρόθεσμη οφείλει να γίνει με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι νοητή κανενός είδους ανάπτυξη χωρίς την ταυτόχρονη προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της διαχείρισης των φυσικών πόρων.
To ΣΧΟΟΑΠ οφείλει να αναδείξει τις παραπάνω δυνατότητες του τόπου μας και να δημιουργήσει-θεσμοθετήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Δυστυχώς, οι προτάσεις που παρουσίασαν οι μελετητές πολύ απέχουν από τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε. Έτσι, ενώ η μελέτη στερείται πλήρως αναπτυξιακού οράματος, που όπως προαναφέραμε θα πρέπει να δώσει στον τόπο μας  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ σε διεθνές επίπεδο, την ίδια ώρα, με άστοχες επιλογές, που αγγίζουν (αν δεν τα ξεπερνούν) τα όρια της παρανομίας, απεργάζονται συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού.
Θεωρούμε απαράδεκτη και υποβολιμαία την επαναφορά της πρότασης για ακόμη δυτικότερη χάραξη της Ολυμπίας Οδού (Ιονίας Οδού), όταν μάλιστα οι ίδιοι οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι καν αρμόδιοι, αλλά και όταν γνωρίζουν ότι κάθε εναλλακτική πρόταση-χάραξη που διέρχεται μέσα από την περιοχή του Καϊάφα και τους πεδινούς οικισμούς του Δήμου, έχει αποκλειστεί από την Απόφαση 2473/2010 του ΣτΕ.
Δεδομένου ότι πάνω σε αυτή την απαράδεκτη πρόταση στηρίζεται το σύνολο σχεδόν των αναπτυξιακών προτάσεων, άμεσα γίνεται αντιληπτό ότι όλο το εποικοδόμημα των προτάσεων αυτών είναι απόλυτα αναξιόπιστο και τελικά απαράδεκτο.
Θεωρούμε: 
1ον Απαράδεκτη την πρόταση κατάργησης των οικισμών Νεοχωρίου Ξηροχωρίου, Μπισκινόκαμπου,  κ.λπ.
2ον  Προσχηματική την πρόταση για επέκταση της γης υψηλής παραγωγικότητας σε βάρος της Ζώνης Β2 (που έχει θεσμοθετηθεί με το Π.Δ. της Ζ.Ο.Ε.), όπως και την κατάργηση του οικισμού του Μπισκινόκαμπου.
3ον       Απαράδεκτη την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του χώρου του Δημοτικού Σχολείου σε χώρο αστικού πρασίνου. Είναι προφανές ότι όλη η σχετική επιχειρηματολογία έχει ως σκοπό να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο γιαπί-δημαρχείο. Όμως οι μελετητές θα πρέπει να μας πουν που θα βρεθούν τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση κατασκευή ενός νέου σχολείου, αφού, μετά την θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ, στο υπάρχον κτίριο του σχολείου δεν θα επιτρέπονται ούτε καν εργασίες συντήρησής του.
4ον       Απαράδεκτη την προτεινόμενη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, η οποία στριμώχνεται ανάμεσα στον παράνομο άξονα της Ιόνιας Οδού και την ζώνη Β1 της ΖΟΕ. Αλλά ακόμη και αν παραβλέψουμε προς στιγμή τη νομιμότητα της πρότασης, πάλι θα υπήρχαν θεσμικά προβλήματα αφενός λόγω των διεθνών κανονισμών για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, που δεν επιτρέπουν την δόμηση κατά μήκος των διεθνών οδών σε μεγάλο βάθος και της προκαλούμενης περιβαλλοντικής ρύπανσης (αέριοι ρίποι και θόρυβος) και αφετέρου λόγω της ασυμφωνίας της πρότασης αυτής με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που για την περιοχή μας προβλέπει ήπια τουριστική ανάπτυξη γύρω από τους υφιστάμενους οικισμούς.                        
Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιαίτερα οι επιβλέποντες ειδικοί επιστήμονες, που έχουν τελικά και την ευθύνη της νομιμότητας της εκπόνησης, της εξέλιξης και τελικά της ολοκλήρωσης της μελέτης, να εξασφαλίσουν την επιτυχία της και να αποτρέψουν την «θεσμοθέτηση-εγκατάσταση» στον Δήμο μας ενός πολύπλοκου, γραφειοκρατικού, αντιπαραγωγικού και αντικοινωνικού καθεστώτος που ΘΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
Εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα παρακολουθήσουμε κάθε βήμα εξέλιξης της μελέτης και θα επανέλθουμε, όσες φορές και αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την θεσμοθέτηση ενός ΣΧΟΟΑΠ που θα εξασφαλίζει, σε βάθος χρόνου, αειφόρο ανάπτυξη για την κοινωνία μας.

                                                            O Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

                                                        Κώστας Ι. Αλεξανδρόπουλος
                                                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου