theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΖΩΗ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ!


Μέσα στην καθημερινή ζωή ο άνθρωπος πέφτει και ξανασηκώνεται πολλές φορές και ζει με τις προδιαγραφές του...μέσα σ' έναν ατελείωτο κύκλο... Όποιος αντέξει περισσότερους κύκλους....αυτό καθορίζουν οι προδιαγραφές του...
Με εκτίμηση  
Ioannis από Αλεξανδρούπολη
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
 Δωμάτιο άδειο, το σώμα μου, που το εγκατέλειψε επίδοξος ενοικιαστής αφήνοντας ξωπίσω του επτά απλήρωτα νοίκια.
Τα σημάδια της διαμονής του έμειναν ανεξίτηλα πάνω στους τοίχους και το πάτωμα, μαρτυρώντας τις καταχρηστικές δραστηριότητες της  παρείσακτης υπόστασής του πάνω στο πρόσφορο έδαφος του ακατέργαστου κορμιού μου.
Ο αντίλαλος του άδειου χώρου, σαν αλυσοπρίονο σε λειτουργία, διατρυπά τους ανυπεράσπιστους ιστούς μου και ταλαντώνει ακόμα και το πιο απομακρυσμένο κύτταρο του σώματός μου. Όλο μου το σώμα δονείται, πλέον, σα να αντιμετωπίζει σε μια ύστατη προσπάθεια, το ρίγος σοβαρού εμπύρετου νοσήματος.
Τεράστια κομμάτια ιδρώτα, σκόρπισαν στο πάτωμα σαν μουχλιασμένοι σοβάδες αφυδατωμένου τοίχου που έχασε τη συνοχή του στα παιδικά του χρόνια. Τοίχος που είναι ανήμπορος πλέον να ορίσει τα σύνορα που διαχωρίζουν το κορμί μου από τον περιβάλλοντα χώρο.
Γίνομαι διάσπαρτος, όσο μεγαλώνω και αποτελώ αιτία επισκευαστικού, στεγαστικού δανείου, από τράπεζες που επενδύουν σε ερείπια. Η ολική αναστύλωσή μου θα προσελκύσει ακόμα ένα επίδοξο ενοικιαστή που θα αφήσει ξωπίσω του άλλα επτά απλήρωτα νοίκια.
Τα νέα σημάδια της δικής του διαμονής θα μείνουν και πάλι ανεξίτηλα πάνω στους τοίχους και το πάτωμα, μαρτυρώντας τις καταχρηστικές δραστηριότητες της....
Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται.... Κουράγιο σε όλους μας...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ!!!


Η ξανθιά πιλότος

               Αυτή είναι η ιστορία μιας φοβισμένης και ζαλισμένης ξανθιάς που πετάει με ένα διθέσιο αεροπλάνο, αυτή και ο πιλότος. Ο πιλότος παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει. Αυτή αλλόφρων εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Inline image 1"Μέι-ντέι! Μέι-ντέι! Βοηθήστε με! Βοηθήστε με! Ο πιλότος είναι νεκρός, έπαθε καρδιακή προσβολή και εγώ δεν ξέρω από αεροπλάνα. Βοηθήστε με! Βοηθήστε με σας παρακαλώ!"
Ακούει μια φωνή στον ασύρματο, που λέει:
"Από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, σε ακούω καθαρά και δυνατά. Θα σε καθοδηγήσω για να το προσγειώσεις. Έχω μεγάλη πείρα με τέτοιου είδους προβλήματα. Λοιπόν, τώρα πάρε βαθιά ανάσα και δώσε μου ύψος και θέση, όλα θα πάνε καλά!"
Και η ξανθιά: "Είμαι 1 και 63 και κάθομαι στο μπροστινό κάθισμα"
"Ο.Κ." ακούγεται από τον ασύρματο ... "Επανέλαβε μετά από μένα: Πάτερ ημών ... Ο εν τοις ουρανοίς ....."

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ: Η ΚΟΡΔΟΡΟΥΓΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΩ ΠΟΛΗ


Αν είναι δυνατόν ......


Ένα από τα νεότερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου είναι η Ζαχάρω.

 Οι πρώτοι κάτοικοί[1] ήταν Αλβεναίοι, από το ιστορικό και περήφανο χωριό Άλβενα, τη σημερινή Μίνθη που είναι στους πρόποδες της Βουνούκας. Αυτοί λοιπόν χρησιμοποιούσαν την περιοχή της Ζαχάρως αλλά και του Κακοβάτου ως χειμαδιά από τα προεπαναστατικά χρόνια. 
 Έτσι από εκείνα τα χρόνια είχαν φτιάξει πρόχειρες καλύβες στην απάνω πόλη, στο μικρό λόφο του Αγίου Σπυρίδωνα. Οπότε εκείνα τα πρώτα χρόνια η περιοχή έφερε το όνομα «Άλβεναίϊκα Καλύβια» με τα οποία σε αντιδιαστολή η νοτιότερη ρούγα ονομάσθηκε αργότερα «Πέρα Καλύβια»  Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε αυτό το λόφο ήταν οι αποθήκες του Αγά του Λάλα, που διαφέντευε ολόκληρη την περιοχή από την Αγουλινίτσα μέχρι τη Σαχάρω[2].

Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους {περίπου το 1830} ο κάμπος της Ζαχάρως άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία με βασική καλλιέργεια τα αμπέλια και τη σταφίδα, οπότε κατά τη δεκαετία 1850-1860 στη θέση των καλυβιών κτίσθηκαν τα πρώτα σπίτια γύρω από τον Άγιο Σπυρίδωνα και προς το ανατολικό ύψωμα  που έκαναν το νεκροταφείο. Ακριβώς αυτός ο λαιμός με κέντρο το θρυλικό πλάτανο ονομάσθηκε ΚΟΡΔΌΡΟΥΓΑ η ονομασία οφείλεται στην οικογένεια Κόρδα, της οποίας η περισσότερη περιοχή ήταν ιδιοκτησία.[3]





Καφενείο Καρδαρά
 Μια άλλη άποψη είναι ότι πήρε αυτό το όνομα από τους ίδιους τους Αλβεναίους και σχετίζεται με την Κορδόρουγα του χωριού Κούβελα.[4] Η πρώτη άποψη υπερτερεί, με τη δεύτερη να είναι αδύνατη καθότι στην ίδια την Άλβενα δεν υπάρχει τέτοια ονομασία αν και το χωριό ήταν αδελφό με το Κούβελα πράγμα που  θα δικαιολογούσε τη σχετική «μετανάστευση και ονομασία». Το πιθανότερο είναι οι Κορδαίοι να έχουν σχέση με αυτούς του Κούβελα.


Ξακουστές γειτονιές-ρούγες της πόλης ήταν η Λιγδόρουγα και η Κάτω Ρούγα. Η Λιγδόρουγα πήρε το όνομά της από τους πρωτοκατοικήσαντες, που τους καλούσαν τότε Λιγδίτες και ήταν οι γνωστοί Μπολιαραίοι   
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα το κέντρο ή αγορά της Ζαχάρως ήταν η επάνω πόλη με πρωταρχικό σημείο αναφοράς  τον Άγιο Σπυρίδωνα.(Σε αυτή την επάνω πόλη κυρίαρχα κέντρα, όχι μόνο των εμπορικών δραστηριοτήτων, αλλά και των ολίγων έστω πολιτιστικών ήταν διάφορα μαγαζιά με σχετική τοπική ιστορική σημασία, όπως:

Ζαχαροπλαστείο Ζαφειρόπο
Το καφενείο του Καρδαρά
Το καφεινείο του Μουσαμά
Το Ζαχαροπλαστείο του Ζαφειρόπουλου (αξέχαστα εκείνα τα γαλακτομπούρικα)
Η έδρα του τότε Σταθμού Χωροφυλακής και της Στρατιωτικής και παραστρατιωτικής Αρχής (χήτες και λοιποί παρακρατικοί) στο σπίτι του Σίλου με το θρυλικό κατώι της Σιλογιαννούλας (δες ανάρτηση της 19-12-2011)




Μέγιστα κέντρα αναφοράς της αλλοτινής εκείνης εποχής ήσαν και διάφορα σημεία με πρώτα τον θρυλικό  πλάτανο της Κορδόρουγας και τη βρύση του Λώρη, την οποία κάποτε την έλεγαν βρύση της Καλλιρρόης






Γειά σου ρε Ασημακόπουλε  ΑΤΟΦΙΕ!

Η μικρή αναφορά για την επάνω πόλη αφιερώνεται ειδικά στους παλιούς συμμαθητές στο Γυμνάσιο (τα ονόματά τους στην άλλη ανάρτηση), στον αγαπητό συγκάτοικο και πρώτο φίλο στα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Ασημακόπουλο ή Κορέλα, που τώρα γιατρεύει και γητεύει τους Σπαρτιάτες και στον κουμπαράκο Γιώργο Ζήρο, που οι περισσότεροι έχουν διατελέσει "Μικροί Ήρωες" της Κορδόρουγας.

Καφενείο Μουσαμά

   Σε νέα μας ανάρτηση θα διανθίσουμε την αναφορά για την Κορδόρουγα με μιά πιπεράτη αφήγηση του κουμπαράκου μου με ηρωϊδα την αγαπητή μας συμμαθήτρια, φίλτατη  Ρέα Παπαδοπούλου, νυν κυρία Γεωργίκου και αρχόντισα, γνωστή τοις πάσι, αλλά και με μια θύμηση δική μου για την άλλη συμμαθήτριά μας, την  αείμνηστη και μακαριστή Γωγώ Πόθου από τον Κακόβατο. Η αναφορά για τη Γωγώ θα είναι ένα στεφάνι λουλούδια, μια επιμνημόσυνη τιμή.


[1] Οικογένειες που μετοίκησαν στη Ζαχάρω από την Άλβενα

Γκότσης
Μπολιάρης
Σκαντζάρης
Τερζής
Γιαννακόπουλος
Μπούτσικας
Σταθόπουλος
Τζαμαλούκας
Γουργούλης
Μπούσμπουρας
Στριγγλής
Τζίνος
Αγριος
Δρακόπουλος
Ξυνής
Τριγάζης
Αδαμόπουλος
Δρίβαλος
Παπαδόπουλος
Τσικνιάς
Αρτουμάς
Ζήρος
Παπαθανασόπουλος
Τσιρώνης
Αθανασούλιας
Κάκας
Πανταζόπουλος
Τσούνηςς
Αρβανίτης
Κεκέσης
Ξυνής
Φουρλής
Γεωργούλιας
Κόντος
Σαμπρής
Χρυσικόπουλος
Βορβιλάς
Καραπαναγιώτης
Παλιάρος

Γκέκας
Κριτσέλης
Σάσσαλος

Γιαννακόπουλος
Μουσαμάς
Σπηλιόπουλος



[2] Αρκετα στοιχεία αυτού του μικρού πονήματος είναι από τη σελίδα www.minthi-albena.gr που επιμελείται ο φίλτατος Αγαθοκλής Παναγούλιας.
[3] Αυτή την  αναφορά μας την έκανε ο Φώτης Βολτέας ή Ρέγγος, βέρος Κορδορουγίτης , που όλα τα τελευταία χρόνια περίπου 60 χρόνια διετέλεσε με την όλη του παρουσία, το μπαϊρι του ο βασιλιάς της Κορδόρουγας. Μπροστάρης και οδηγητής σε όλα τα παιχνίδια των παιδιών. Το "λουρί της μάνας" και τα αερόστατα πολλοί τα θυμούνται με συγκίνηση και νοσταλγία. 
[4] Κούβελα (Λιόπεσι)είναι ένα από τα Σουλιμοχώρια, τα θρυλικά αρβανιτοχώρια. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι πρώτοι οικιστές του χωριού ήταν δύο αδέλφια, ο Ντέντες και ο Κόρδας, από τους οποίους δημιουργήθηκαν οι δύο ρούγες του χωριού, η Ντεντόρουγα και η Κορδόρουγα.
 

Οι ξανθιές!!!


Ρωτάει μια ξανθιά την επίσης ξανθιά φίλη της.


-Τι ακριβώς είναι η πίπα;


 
-Α!, της λέει η άλλη, κάτι πολύ απλό, παίρνεις το πουλί και το βάζεις στο στόμα σου!


-Έτσι με τα... φτερά;;;;;;;;;

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!


PerfectCrime1.wmvPerfectCrime1.wmv
1786 K   Λήψη αρχείου 

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΔΟΡΟΥΓΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΑΧΑΡΩΣ!!!!

         Η πολυθρύλητη  Κορδόρουγα της Ζαχάρως αποτελεί τον τόπο εγκατάστασης των πρώτων Ζαχαραίων-μετοίκων από το πολυθρύλητο χωριό της Άλβενας(Μίνθη). Έτσι με την πάροδο του χρόνου στην πιο παλιά ρούγα  της   πάνω πόλης, κτίσθηκαν και τα πρώτα αναγκαία κέντρα της κοινωνικής συμβίωσης (καφενεία, Άγιος Σπυρίδων, νεκροταφείο, σχολείο). Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, όπως Σταθμός Χωροφυλακής που στη συνέχεια αποτέλεσε και έδρα της ιταλικής και γερμανικής δύναμης στον πόλεμο κατοχής. Με ένα λόγο το πρώτο κέντρο γίγνεσθαι της Ζαχάρως αποτέλεσε η Κορδόρουγα.          
Γραμμένο  σε έναν τοιχο στις εκλογές
    Έτσι λοιπόν λόγω του σπουδαίου ρόλου της Κορδόρουγας έχουμε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα της ιστορικής διαδρομής της, το οποίο ΑΥΡΙΟ Ή ΜΕΘΑΥΡΙΟ θα αναρτήσουμε.  Αυτό το πόνημα κυρίως αποσκοπούμε να αποτελέσει έναυσμα για τους νέους αλλά και τους παλιούς Ζαχαραίους να προβούν σε ένα συνολικό ιστοριογράφημα όλης της πόλης. Μια σχετική αξιόλογη προσπάθεια έχει γίνει πριν σαράντα χρόνια περίπου, από τον τότε προικισμένο γιατρό και δήμαρχο Καραπαναγιώτη, που υπάρχει σε πολλές βιβλιοθήκες των ντόπιων.
      Βεβαίως τέτοιες τοπικές αναφορές*, που αποτελούν σπουδαία ιστορικά αλλά και λαογραφικά  σημεία αναφοράς της ταυτότητας του κάθε τόπου αποτελούν τις ψηφίδες  της Εθνικής ιστορίας του κράτους και όλου του Ελληνισμού.
 Έκκληση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαχάρως
     Για ένα τέτοιο έργο, βασική προϋπόθεση είναι η θέληση και το μεράκι, αλλά επειδή οι μεγάλοι, που έχουν τις εμπειρίες και τη   γνώση, στερούνται των δυνατοτήτων πρόσβασης και χειρισμού ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει σχετικό πρόβλημα. Στις σημερινές συνθήκες οι επιλογές είναι αρκετά ολίγες. Μία από αυτές και ίσως η κυριότερη είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαχαραίων να αγκαλιάσει και να πάρει το θέμα επάνω του. Αμέσως μετά μερικά ικανά μέλη του, που τέτοια διαθέτει αρκετά, να αναλάβουν να διεκπεραιώσουν* το έργο  της συγγραφής με την αρωγή των ατόμων που λέγαμε. 
Αμήν και πότε!

*Αξιόλογα συγγράμματα με σημαντική προσφορά στον τόπο  είναι τα βιβλία:  "Κακόβατος" του Ανδρέα  Κατερίνη, "Κακόβατος μικρό χωριό τρανή κουλτούρα" του Αριστείδη Χριστόπουλου, η "Άλβενα" του δάσκαλου Θανάση Κλωνάρη, του Μιλτιάδη Κάπου, οι "Αλλοτινές Εποχές" του Θ. Κόλλια καθώς και οι εφημεριδούλες των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών (Λυνίσταινα, Βερβίτσα, Ζούρτσα, Καλίδωνα, Ταξιάρχες, Μάκιστος). 
*Γρηγορείτε γιατί τα πρόσωπα που είναι ιστορικά μνημεία (π.χ ο γέρο Μουσαμάς) σιγά-σιγά φεύγουν. 

ΑΧ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΟΥ ΚΑΪΜΕΝΗ....


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΗ ΣΤΩΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 24 -6
{Με συγκινήσατε πολύ! Ευχαριστώ για τα λόγια σας, αν και με υπερτιμάτε...(Δεν έκανα και τίποτα...αν το καλοσκεφτούμε...πέντε λεπτά χρειάζονται για το κάθε παιδί - δεδομένου ότι είναι προγραμματισμός και όχι ευχαρίστηση - άρα πέντε επί οκτώ μας κάνει σαράντα λεπτά από τη ζωή μας...έ, δεν είναι και τίποτα φοβερό!). Πιστεύω, τώρα που γνωριστήκαμε, η επόμενη φορά που θα έρθετε στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι πολύ διαφορετική....θα κάνουμε τα πάντα, εκτός από παιδιά, φυσικά...Να είστε πάντα γερός, ευχάριστος κι αγαπητός όπως τώρα. Στο επανιδείν....}

ΡΑΦΗΝΑ,ΣΕΣΙ ΠΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Εσύ Τροβατόρε κι εμεις Μασαδόρε!!!!!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!!!


Το μέγεθος του κόσμου μας.ppsΤο μέγεθος του κόσμου μας.pps
287 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΜΥΡΝΗ - ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ή scripta manent (2)

Κώστας Μαυρουδής
 Αρετή Πάνου
        Εισαγωγή Προηγήθηκαν οι συνάδελφοι Παυσανίας, Στράβων (από τους παλιούς) και Καζαντζάκης, Ουράνης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Patrick Leigh Fermor (από τους νεώτερους).
Ζηλώσαντες την δόξα των προαναφερθέντων, εμείς, το δίδυμο Αρετή και Κώστας, προσφέρουμε το πόνημα τόδε συμμετέχοντες (και συμμετέχουσαι) στον εμπλουτισμό της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Αυτά, με όλη την μετριοφροσύνη που μας χαρακτηρίζει… 
  
Θα μπορούσα να αρκεστώ σε όσα, με την εξομολογητική διάθεση του Μίλτου, άκουσα στο δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Σμύρνης. « Τα ταξίδια είναι οι εικόνες, τα χρώματα, τα αρώματα, οι ήχοι, το ανθρώπινο πλήθος….». Δεν μου αρκούν … Για μένα, το ταξίδι Σμύρνη–Καππαδοκία, είναι επί πλέον, η συνειδητοποίηση ότι περπατάς σε τόπους που αποτελούν κοιτίδα του Ελληνισμού και που ακόμα και τώρα διατηρούν μέρος της εικόνας αυτής. Αιολία, Ιωνία, Καππαδοκία, Μαγνησία, Βιθυνία, κλπ ήταν περιοχές όπου οι Αρχαίοι δημιούργησαν αξεπέραστους πολιτισμούς. Επί πλέον συνδέονται με την τραγική κατάληξη των ψευδαισθήσεων που κυριάρχησαν στο Νεοελληνικό κράτος, με πόνο, αίμα και  προσφυγιά.
Το ταξίδι ήταν ιδέα της Αρετής. «Κλείσαμε θέση στο γκρουπ Αργυρώ» ανήγγειλε. Στην Αργυρώ το είπε, εγώ περίσσευα!...  Έτσι είναι η ζωή , ο ισχυρότερος επιβάλλει την γνώμη του. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μαζεύτηκαν οκτώ άτομα, τέσσερα ζευγάρια. Η Αρετή Π. με τον Μήτσο της,  η Αργυρώ Μ με τον Κώστα της, η  Κατερίνα Π. με τον Κώστα της και η Ματίνα Δ. με τον Μίμη της…. Δεν λέω, ταιριαστή παρέα. Η συνέχεια το επιβεβαίωσε. Να πω συγχρόνως εδώ, ότι για οκτώ μέρες, αεροπορικά εισιτήρια, έξη διανυκτερεύσεις σε πολύ καλά ξενοδοχεία, πρωινό και δείπνο, έξοδα μετακινήσεων με το πούλμαν καθώς και ξεναγήσεις, όλα αυτά στοίχησαν 540 € το άτομο. Πληρώσαμε ξεχωριστά τα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και τοποθεσίες. Δηλαδή περίπου 40 €. Υπολογίζω ότι πληρώσαμε επί πλέον περίπου 300 €, το άτομο πάντα, για ψώνια και μεσημεριανό φαγητό.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ 
ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 

https://mail.google.com/mail/ca/?ui=2&ik=7858901ccc&view=att&th=1379ec212dba0ba5&attid=0.1&disp=safe&zw
ΚΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
 ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
 ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.  

ΝΤΕΡΑΠΑΡΗΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ - ΤΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ;

Από τον George Karavitis from Ireland
 στην Αρετή και το Μήτσο



Ελληνική πισίνα

Μια ευφάνταστη, αυτοσχέδια πισίνα, στην Ελλάδα την εποχή του ΔΝΤ.
Πλεονεκτήματα:
                        Δεν πληρώνεις κατασκευή
                        Δεν πληρώνεις τεκμήρια
                        Δεν ανιχνεύεται από εφορία, Γερμανούς και λοιπές δυνάμεις
                        Δεν την εντοπίζει το Google Earth &
                                                                      Είναι μετακινούμενη

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΖΗΤΩ Η ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ!!!!!


             Στο ταξείδι μου στον Έβρο γνώρισα μετά χαράς και το συνάδελφο Γιάννη Σιταρίδη.* Αμέσως μου έκανε εντύπωση   η ατόφια ευγένειά του, πρώτα και κύρια  το αβρό του χαμόγελο. Προχθές στην ανάρτηση "Θράκη-Θράκη-Θρακιάς" καταχώρησα ένα σχόλιο με την ευκαιρία της πολυτεκνίας του (8 παιδιά παρακαλώ). Βεβαίως με απέραντο επιφυλακτικό σεβασμό και όση λεπτότητα μπορούσα. Δεν σας κρύβω όμως ότι παρόλα αυτά φοβόμουν μήπως  παρεξηγηθούν τα λόγια μου. Και να που το απόγευμα της ίδιας μέρας έλαβα το κάτωθι καταπληκτικό ποίημα! 
Σας το παρουσιάζω να το χαρείτε!!!     

Αγαπητέ Θεόδωρε, πολλά χρόνια θα ζήσεις,
μόλις σκεφτόμουν στη ζωή, πως είχα τόσες στήσεις!
...Κι οι στήσεις δεν ξεστήνονται αν δεν καλοστηθούνε, 
το ξέρει τούτο η Κυρά και τρέμει μη βρεθούμε.

Όταν τινάζει τα χαλιά και δεν της μένουν χέρια,
πίσω απ' το παράθυρο της κάνω τα χουνέρια.
...Και μόλις πέσουν τα χαλιά στο δρόμο από κάτω,
γιορτάζει όλη η γειτονιά και πίνει άσπρο πάτο.
...Οι μήνες έγιναν εννιά, από αυτή τη μέρα
κι όλοι τη γέννα καρτερούν, τη νοιώθουν στον αέρα.
,,,Και ο αέρας έφερε το όγδοο παιδάκι,
σαν να 'ταν χθες μου φαίνεται, "που τίναζα χαλάκι".
Ήρθε το πρώτο το παιδί, σαν κόπηκαν τα φώτα,
δίχως την τηλεόραση, τραβήξαμε άλλη ρότα.
Σκληρή παραμεθόριος, η μοναξιά σε λιώνει,
εμείς οι δυο κι ένα παιδί, ήμασταν τόσο μόνοι!
Βάλαμε μπρος το δεύτερο, χωρίς καθυστερήσεις,
πριν μεγαλώσει το παιδί κι αρχίσει τις μηνύσεις.

Το τρίτο μας προέκυψε όταν μες το χειμώνα,
λίγο κρασί μας έβγαλε έξω απ' τον κανόνα.
Τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, τα μέτρησα μια μέρα,
έγιναν τόσα τα παιδιά, μέσα σε μία μέρα!
Για δες, περνάει ο καιρός και νοιώθω τόσο νέος
και ακόμα δεν τελείωσα το πατρικό το χρέος...

 Με πολλή εκτίμηση κι ευχαριστίες
για την όμορφη αναφορά σας στο Γιανιτσοχώρι...                                                   Ioanniς
 * Αναφέρω και το επίθετο γιατί το αξίζει!!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


           Το κείμενο όπως προκύπτει και από απλή αντιπαραβολή είναι η υιοθέτηση κατά 95% των 7 Θέσεων για Άμεση Διακυβέρνηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
           Η ΔΗΜΑΡ έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο είχε ετοιμάσει με συστηματικό τρόπο και είχε παρουσιάσει δημόσια στους πολίτες πριν από τις εκλογές λέγοντας-Φώτης Κουβέλης στη Διακαναλική 10 Ιουνίου- ότι «αυτές τις θέσεις θα διαπραγματευτούμε με τα κόμματα στις διερευνητικές εντολές».
Με διορατικό πνεύμα η ΔΗΜΑΡ είχε εντάξει στο δικό της πρόγραμμα και θέσεις τις οποίες ανακοίνωναν προεκλογικά τα αλλά κόμματα-ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ- σε μια προσπάθεια να δεσμευτούν και μάλιστα γραπτά και να μη μείνουν προεκλογικές εξαγγελίες. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε. Το πλαίσιο διακυβέρνησης είναι ρεαλιστικό, αλλά και προοδευτικό με την ουσιαστική σημασία των λέξεων. Προωθεί μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την αναδιοργάνωση του κράτους, τις στρατηγικές επιλογές της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας στη βιομηχανία την ενέργεια τις μεταφορές και τα δίκτυα, τις υπηρεσίες, και τον πρωτογενή τομέα.
     Η κόκκινη κλωστή είναι η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας στις αμοιβές και τα δικαιώματα, η καταπολέμηση της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές, η διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα για τους νέους.
Η πολιτική επιτυχία στο πρόγραμμα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Θα χρειαστεί η πολιτική, αλλά και η οργανωτική εγρήγορση του κόμματος για την επιτυχή εφαρμογή και προώθηση των προγραμματικών δεσμεύσεων στην κυβερνητική πολιτική.
Θέλουμε να πετύχει η κυβερνητική προσπάθεια για το καλό της χώρας και των εργαζομένων και θα εργαστούμε για το σκοπό αυτό όλοι μαζί στην κυβέρνηση, στο κράτος και τη διοίκηση, στη Βουλή, στους θεσμούς ΤΑ, στο μαζικό κίνημα. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία της ΔΗΜΑΡ.
Έχουμε συνείδηση ότι η πολιτική επιτυχία στο προγραμματικό πλαίσιο είναι αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής καταγραφής στο συσχετισμό ΝΔ – ΔΗΜΑΡ. Είμαστε περήφανοι διότι οι θεμελιώδεις πολιτικές αρχές και της διεκδίκησης για την αναδιαπραγμάτευση και της διακομματικής συμπαράταξης στη διαπραγμάτευση είχαν τεθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά.
1.        Η Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επέκταση της χρηματοδότησης από τη Δανειακή Σύμβαση και η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στις 12 Φεβρουαρίου στην γραπτή ομιλία του στη Βουλή.
2.         Η διακομματική συμπαράταξη στη Συνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου, προτάθηκε σε όλα τα κόμματα στις 13 Ιουνίου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Φ. Κουβέλη στην Αθήνα- ... «να είστε και εσείς εκεί κύριε  Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα.»
3.         Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης παραμονή στην ευρωζώνη, αναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων Μνημονίου τέθηκαν από το Φώτη Κουβέλη ήδη από τις 9 Απριλίου στην παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της ΔΗΜΑΡ.
Σε αυτές τις συνθήκες ο πολιτικός μας ρόλος διευρύνεται.
          Αποδείξαμε ότι είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε η Επιτυχής Κυβερνώσα Αριστερά. Το έργο της κυβέρνησης είναι καταρχήν η διάσωση της χώρας από το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών και  η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για:
  •   για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης,  το τέλος του πελατειακού συστήματος, τη διαφανή, ακομμάτιστη διακυβέρνηση.
  •   τη λειτουργία θεσμών στους οποίους θα αναπτύσσονται ο κοινωνικός διάλογος, αλλά και οι ανταγωνισμοί των κοινωνικών τάξεων- τα μέτρα για την αποκατάσταση των θεσμών συλλογικής-συμβατικής αυτονομίας,
  •  την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής- τα μέτρα για τους ανέργους και  τους χαμηλοσυνταξιούχους
  •  την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
  •  την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αναλυτικά για τα μέτρα
1.  Πετύχαμε να συμπεριληφθούν στο κείμενο βασικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ για την επαναδιαπραγμάτευση όπως:

             Επιμήκυνση για άλλα δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής και πολιτική δέσμευση ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν από μισθούς και συντάξεις, αλλά από το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου, τις λειτουργικές δαπάνες και τη δαπάνη για προμήθειες του Υπουργείου Υγείας.
             Νομοθετική πρωτοβουλία και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινοτικό δίκαιο και για τον κατώτατο μισθό δέσμευση ότι αφενός δεν υπάρχει άλλη μείωση και επιπλέον ότι τα σημερινά επίπεδα θα επανεξεταστούν προς τα πάνω στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
             Επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων, με παραμονή στο δημόσιο των δικτύων και των υποδομών.
             Αναίρεση της πρόβλεψης για απολύσεις στο Δημόσιο
             Γενική ρήτρα το τέλος στη λιτότητα με τη δέσμευση όχι άλλες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
2.            Στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος καταφέραμε να συμπεριληφθούν σχεδόν το σύνολο των θέσεων μας με εξαίρεση την απλή αναλογική. Παρά το ότι υπήρχε προσέγγιση για αναλογικότερο εκλογικό νόμο προτιμήθηκε να μη συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε το θέμα μαζί με όσες δυνάμεις συμφωνούν.
3.            Στην αντιμετώπιση των Ασφαλιστικών Ταμείων πετύχαμε τη θέση για αποκατάσταση της ζημιάς στο χαρτοφυλάκιό τους από το κούρεμα.
4.         Στα κοινωνικά επιδόματα ανεργίας πετύχαμε να συμπεριληφθεί η θέση για αύξηση του χρόνου καταβολής σε 1+1 χρόνια και την επέκταση των επιδομάτων σε αυτοαπασχολουμένους. Επίσης έγιναν δεκτές οι θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
5.      Στα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού μοντέλου έγιναν δεκτές βασικές θέσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη, την προτεραιότητα παρεμβάσεων που δημιουργούν υψηλότερο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας και έχουν υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή.
6.      Στην εξωτερική πολιτική δεν προστέθηκε ρητά η πρόταση προς την Τουρκία για το μορατόριουμ και η ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη FYROM,  αλλά οι διατυπώσεις συνιστούν εξουδετέρωση της εθνικιστικής πολιτικής.
Για τους μετανάστες αποφεύχθηκε η κατάργηση του νόμου Ραγκούση - δέσμευση της ΝΔ προεκλογικά - και καταγράφηκε ότι η οποία θεσμική προσαρμογή για την ιθαγένεια θα γίνει κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.