ΖΑΧΑΡΩ 8-5-2014
Αγαπητέ Λάκη
Μια και διανύουμε << πολιτικές μέρες >>, μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που μας εξομοιώνει με την παλιά εποχή?
1 ) Η γενικευμένη κατακραυγή κατά των πάσης φύσεως συμβούλων. Διακηρύσσει σχετικά ο Δείναρχος: «Ω Αθηναίοι, παρά τι οίεσθε τας πόλεις τοτέ μεν ευ, τοτέ δε φαύλως πράττειν, ουδένευρήσετ' άλλο, πλην παρά των συμβούλων και των ηγεμόνων. ( Δείναρχος, Κατά Δημοσθένους )
Αλλά τότε το εναντίον των πολιτικών νομικό καθεστώς ήταν ασφυκτικό.
Ο πολιτικός απειλείτο:
Από την αλογίου γραφήν ή δίκην, που εστρέφετο εναντίον άρχοντος που δεν λογοδότησε για τη διαχείριση του εντός 30 ημερών από την εγκατάλειψη της αρχής.
Από την αμελίου δίκην, που εστρέφετο κατά αρχόντων οι οποίοι ολιγώρησαν στην εκτέλεση του καθήκοντος (οιονεί παράβαση καθήκοντος).
Από την απογραφής γραφήν, κατά πλουτισάντων σε βάρος του δημοσίου.
Από την δεκασμού γραφήν, σε περιπτώσεις δεκασμού δημοσίων ανδρών.
Από τη δωροδοκίας καιδωροξενίας γραφήν Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία Από τη γραφήν της καταλύσεως του δήμου.Από τη γραφήν παρανόμων, η οποία εστρέφετο εναντίον πολιτικών που εισηγήθηκαν νόμους αντίθετους προς το συμφέρον της πολιτείας.
Δημοσθένης, περί Στεφάνου
Ενώπιον των ευθυνών αυτών ο πολιτικός ήταν υποχρεωμένος να έχει γη στην Αττική και να έχει τα νόμιμα παιδιά του στην Αττική.
Έτσι και η Συνέλευση και τα δικαστήρια αντιμετώπιζαν με πρωτοφανή αυστηρότητα τους πολιτικούς. Ο έλεγχος του δημοσίου και του ιδιωτικού τους βίου ήταν συνεχής. Και τα δύο συλλογικά σώματα, είχαν εκπληκτική δυσανεξία κατά της πολιτικής ηγεσίας, των στρατηγών και των αξιωματούχων. Και το παραμικρό λάθος εθεωρείτο έγκλημα, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Καιυπέκειντο σε βαρύτατες τιμωρίες και σε δημεύσεις. Στον Οικονομικό ο Ξενοφών δια τουΚριτόβουλου αναφέρει ειρωνικά ότι ο δήμος εξεγείρεται σαν να του πήρες τα δικά του.
Βρισκεις καμια ομοιοτητα με τα καθ΄ ημάς?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου