theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ

   Μιας και σήμερα είναι και 21 Απριλίου & μας θυμίζει την επάρατη μαύρη χούντα "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια" αναφέρω δυο ιστοριούλες πραγματικές, που διαδραματίσθηκαν εκείνη την εποχή στο χωριό μου με τον ίδιο πρωταγωνιστή , τον πολυθρύλητο Παπαλέξη.
  Η τραγελαφική ιστορία με τον χαζο Παττακό στη γέφυρα της Νέδας διάνθισε την προηγούμενη ανάρτηση.  
   Α] Πάσχα στον νεόκτιστο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Γιαννιτσοχώρι επί χούντας με λειτουργό τον Παπαλέξη, μια από τις τελευταίες παρουσίες του στο χωριό. Στη συνέχεια για καμιά 35αριά χρόνια φάγαμε στη μάπα τον Παπανίκο, έναν πρώην κουρέα από τη Ζούρτσα  με την παροιμιώδη του...αρπακτικότητα, αμορφωσιά και μεγάλη αντικοινωνικότητα.
      Εκείνο το Πάσχα λοιπόν προκειμένου η αστυνομία να διασφαλίσει την ησυχία και την τάξη από τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα είχε στείλει ένα - δυο χωροφυλάκους σε κάθε άτακτο χωριό.  Για τα μάτια βέβαια αλλά μόνο η παρουσία του οργάνου της τάξεως ήταν αρκετή, παρά την όλη φαιδρότητα.  
   Έτσι λοιπόν όλοι οι λεβέντες, λιγότεροι  παλιοί μπαρουτοκαπνισμένοι και οι περισσότεροι νέοι, εκτόξευαν τα διάφορα βεγγαλικά, σαΐτες και στρακατρούκες [όλα πλέον αγοραστά] στον αέρα μακριά από τον κόσμο. Παρά ταύτα κάποιος άμυαλος νταής (τώρα κούφιο χρυσαύγουλο) έκανε το μέγα κατόρθωμα και έριξε ένα μεγάλο βαρελότο μέσα στην εκκλησία. Δεν χρειάζεται να σας πω τι ακολούθησε. Οι πλέον "υπερπατριώτες¨[1]  από τους πιστούς διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα όργανα της τάξεως και της ασφάλειας. Αυτοί αλαφιασμένοι πλευρίζουν τον παπά γιατί κάποιος τους κατήγγειλε ότι κάνει τα στραβά μάτια. Σε λίγο βγαίνει ο Παπαλέξης αγέρωχος στην ωραία Πύλη και διαλαλεί με την βροντώδη φωνή του:
    Αγαπητοί μου χριστιανοί
   Σήμερα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού μας μετά από τόσα  δεινά που μαρτύρησε για χάρη μας. Τον σταύρωσαν  με καρφιά  και με λόγχη του ξέσχισαν το σώμα και σήμερα γιορτάζουμε την Ανάστασή του. Το μεγάλο μήνυμα του Αναστάντος Χριστού είναι: Αδελφοί αγαπάτε αλλήλους και συγχωρείτε τους αμαρτωλούς. Αυτό δεν έκανε ο Μεγαλοδύναμος επάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου και με τον εκ δεξιών και τον εξ αριστερών, τον ληστή και τον φονιά; Αίρων τας αμαρτίας του κόσμου Αδελφοί..
Εμείς δεν πρέπει να συγχωρήσουμε το άτακτο και ασεβές τέκνον; Ο γέγονε γέγονε, τι είναι αυτά  μπροστά στα τόσα δεινά που τράβηξε για χάρη μας ο γλυκύτατος  Χριστός μας;
Και μετά από λίγο συνεχίζει. Ναι τον είδα τον αμαρτωλό αλλά εγώ δεν θα γίνω καρφί όπως τα καρφιά του Σταυρού. Βεβαίως τα όργανα της τάξεως είναι όργανα και έτσι πρέπει να τα τιμάμε.
 Και έκλεισε με το αμίμητο:
  Όμως σε όλους σας το λέω ότι εάν ξαναγίνει όχι μόνο θα τον μαρτυρήσω τον δράστη αλλά θα τον στείλω στη Μακρόνησο & αμέσως αρχίζει το "Χριστός Ανέστη¨"... 
Στο τέλος όλα μέλι γάλα, τα δε όργανα γελούσαν χαζά και ικανοποιημένα.  

    Β] Από τα πολλά να σας γράψω κι ένα άλλο με τον παπά.
  Μεσούσης της χούντας πάλι, το απόβραδο της 21ης Απριλίου που ήλιος κατακόκκινος αποσύρεται με μεγαλοπρέπεια από το κάδρο του ουρανού, εμφανίζεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού ένας γερανός με υπερυψωμένη την κουτάλα του. Εκεί μέσα στεκόταν ο Παπαλέξης με μια ανοιχτή ομπρέλα και στην κορυφή της κρεμασμένη μια κατακόκκινη κορδέλα. Οργουελικό σκηνικό!!!  Τα μαύρα ράσα να ανεμίζουν αλλά η κορδέλα να τα επισκιάζει. Ο παπάς μας ήταν Αριστερός με σημαία και την πλήρωσε γερά. Μέχρι και εξορία τον πήγαν … 

[1] Υπόψη όλοι αυτοί οι "υπερπατριώτες" ήταν καραμπινάτοι χουντικοί και καρφιά, στη συνέχεια άλλοι έγιναν χρυσαύγουλα, μερικοί μεταλλάχτηκαν σε πασόκους  και όλοι μαζί  σήμερα φωνασκούν και πολλάκις βυσσοδομούν για τον νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου