theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η Τ/Α ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ.....

Από τον καλό μας φίλο στη Φινλανδία Βαγγέλη
 Πατούχα πήρα ένα κειμενάκι που με λίγα 
λόγια λέει τα πάντα για την Τ/Α στην Φινλανδία.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η Φινλανδία 
είναι παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις με τους
καλύτερους δείκτες για την ανάπτυξη, την 
ποιότητα ζωής, την προστασία περιβάλλοντος.... 

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για ελαστική εργασία | HuffPost Greece
     Η δομή δημόσιας διοίκησης της Φινλανδίας βασίζεται στη ισόρροπη θέσπιση αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης. Το διαχωρισμό αυτό βασίζεται και το φορολογικό σύστημα. Η φορολόγηση των εισοδημάτων έχει δύο συντελεστές: ποσοστό κρατήσεων υπέρ του Κράτους και ποσοστό κρατήσεων υπέρ του Δήμου κατοικίας του φορολογούμενου. Τα ποσοστά φορολογικών κρατήσεων των Δήμων διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο.  Αυτό, μεταξύ των άλλων, δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ των Δήμων για την προσέλκυση κατοίκων και εταιριών.  Οι Δήμοι προσπαθούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους αποτελεσματικά, ώστε να μη βρίσκονται στην ανάγκη επιβολής υψηλότερων των παρακείμενων Δήμων συντελεστών φορολόγησης.   
       Στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάγονται αρμοδιότητες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως σχολεία, πολιτισμός, καθαρισμός, νοσηλεία, συγκοινωνίες,  πολεοδομία.
   Οι Δήμοι έχουν μεταφέρει την εκτέλεση πολλών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Π.χ. ο καθαρισμός και οι συγκοινωνίες.
Ο καθαρισμός δημοσίων χώρων έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες.  Γενικότερα η πολιτική ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρίες ασκείται και από την Κεντρική διοίκηση, υπουργεία, ΤΕΙ και ΑΕΙ, νοσοκομεία κτλ.
Η ευθύνη για την συγκέντρωση των απορριμμάτων έχει ανατεθεί στις πολυκατοικίες και τους ιδιοκτήτες κατοικιών.  Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ακίνητα, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κτλ.
   Οι διαχειριστές των ακινήτων αναθέτουν με μειοδοτικό διαγωνισμό σε εταιρίες συγκέντρωσης των απορριμάτων. Υπάρχουν ανά κτήριο ειδικοί χώροι συγκέντρωσης των απορριμμάτων με κάδους ανά κατηγορία, για τον διαχωρισμό σε απορρίμματα ανακύκλωσης ή μη.
     Η βασική και η μέση εκπαίδευση έχει παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται από κεντρικό κρατικό οργανισμό.  Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος και την επάνδρωση των σχολείων.
    Το διδακτικό προσωπικό κι στις τρεις βαθμίδες της βασικής και μέσης εκπαίδευσης υπάγεται εργασιακά στην Τ/Α με εργασιακή σχέση  ιδιωτικού δικαίου ωρομίσθιου, ορισμένου χρόνου ή αορίστου σύμβασης.
     Τα σχολεία υπάγονται σε πίνακα αξιολόγησης. Σε αξιολόγηση δε υπάγεται και το διδακτικό προσωπικό από τους Διευθυντές των σχολείων και Λυκείων οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων εργασίας.     
   Ύψιστο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος διορίζεται από το ΔΣ. Η επιλογή γίνεται είτε από εκλεγμένο στη Γενική Συνέλευση άτομο στις δημοτικές εκλογές είτε από  μη πολιτικό άτομο που πληροί τα οριζόμενα από το ΔΣ προσόντα. Ο δήμαρχος κατέχει θέση διευθύνοντα συμβούλου. 
     Οι δημοτικές εκλογές γίνονται ψηφοδέλτια που καταρτίζουν τα κόμματα. Πρόκειται για καθαρά κομματικές εκλογές. Εκλέγεται η Γενική Συνέλευση του Δήμου η οποία εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο κι αυτό τον Δήμαρχο.
_______________________ 
Με την ευκαιρία δέστε και μια πολύ παλιά ανάρτηση 
με ένα γράμμα ενός Φινλανδού μαθητή   
κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου