250 εκατ. Ινδοί αγρότες
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Χιλιάδες Ινδοί αγρότες έσπασαν τα αστυνομικά μπλόκα και έφτασαν μέχρι το Νέο Δελχί για να διαμαρτυρηθούν ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας. Οι αγροτικές διαδηλώσεις έχουν ταρακουνήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με σκηνικό εξέγερσης.«Αυτά τα τρακτέρ είναι σύμβολο πολιτικής αλλαγής, σύμβολο επανάστασης» λέει ένας αγρότης.Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και κυρίως να μην τους επιτρέψουν να προχωρήσουν και να πλησιάσουν κυβερνητικά κτίρια.«Το μήνυμα προς τον πρωθυπουργός είναι πως δεν πρόκειται για κυβέρνηση της Ινδίας, αλλά για κυβέρνηση των αγροτών και αυτοί είναι που θα πάρουν την εξουσία. Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν μπορείς να επιβάλεις τους νόμους στους φτωχούς όπως και όποτε εσύ θες» λέει ένας αγρότης.Δεκάδες χιλιάδες αγρότες έχουν κατασκηνώσει στα όρια της πρωτεύουσας από τον περασμένο Νοέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθεσία που απορυθμίζει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση λέει πως θα απελευθερωθεί η αγορά ενώ οι αγρότες τονίζουν πως θα χάσουν και το λιγοστό τους εισόδημαΚΛΙΚ ΕΔΩ\'
Γιατί ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στον κόσμο. 250 εκατομμύρια Ινδοί αγρότες βάζουν στο παγκόσμιο κάδρο τη γεωργική ανισότητα
Περίπου 250 εκατομμύρια αγρότες στην Ινδία υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε τρία κυβερνητικά νομοσχέδια του Μόντι. Και γιατί ο κόσμος θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί τους; Η Κιμ Άιρις εξηγεί στο Business Insider ότι τα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στην ιστορία, έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και όλοι μας πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Η κυβέρνηση Μόντι πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, τρία αγροτικά νομοσχέδια που όπως ισχυρίζεται, θα φιλελευθεροποιήσουν την αγροτική βιομηχανία και θα εθνικοποιήσουν την αγροτική αγορά. Ωστόσο, τα 250 εκατομμύρια των αγροτών που κινητοποιούνται έχουν άλλη γνώμη και τονίζουν ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
Όπως αναφέρει η Αμερικανή δημοσιογράφος, οι κινητοποιήσεις των Ινδών αγροτών φεύγουν από τα σύνορα της Ινδίας και αναδεικνύουν την καρδιά του παγκόσμιου αγροτικού προβλήματος. Περίπου το 70% της αγροτικής γης στον κόσμο ελέγχεται από μόλις 1% του συνόλου των αγροτών και οι περισσότεροι Ινδοί αγρότες μόλις και μετά βίας εκμεταλλεύονται μόλις δύο με τρία στρέμματα γης.
Σε χώρες, οι ΗΠΑ, οι μικροί αγρότες υποφέρουν εδώ και χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία, που η μεγαλύτερη εισοδηματική ενίσχυση δόθηκε στους μεγάλους.
Με τα νέα αγροτικά νομοσχέδια που πέρασαν στην Ινδία, σταματά το επιδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα αγορών χονδρικής μέσω του οποίου οι αγρότες εξασφάλιζαν ένα ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και γίνεται ευκολότερη η διείσδυση ιδιωτών και μεγάλων κεφαλαίων στην αγορά, προχωρώντας απευθείας σε συμφωνίες με τους αγρότες, χωρίς καμία κρατική εγγύηση.
Οι υποστηρικτές των νομοσχεδίων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής βιομηχανίας και ότι και οι μικροί αγρότες θα επωφεληθούν καθώς θα μπορούν οι ίδιοι να διαμορφώνουν τις τιμές πώλησης και να αλληλοεπιδρούν με πολλές εν δυνάμει αγοραστές.
Ωστόσο, η άλλη πλευρά αντεπιχειρηματολογεί πως το νέο σύστημα δεν επιβάλλει αμοιβαίους περιορισμούς κι υποχρεώσεις και αποκλείει από τους αγρότες το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις ή χρωστούμενα. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για εκμετάλλευση των μικρών από τους μεγάλους. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη κυβερνητικό τέχνασμα που επιτρέπει σε μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές, όπως η Reliance Industries και ο Όμιλος Adani να εισέλθουν στον τομέα, να ελέγξουν απόλυτα την αγορά και να δημιουργήσουν καρτέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου