theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...ΒΑΥΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ...

 Η μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στον κόσμο - 
250 εκατ. Ινδοί αγρότες 
      Μερικά γεγονότα στον κόσμο που κάνουν μεγάλη εντύπωση, όπως αυτό στην Ινδία, που σε 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, οι αγρότες έχουν 40 αγροτικά συνδικάτα. οργανωμένοι όλοι σε συνομοσπονδία (SKM Κοινό Αγροτικό μέτωπο) και επί 10 μήνες κινητοποιούνται (απεργίες, διαδηλώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και τρένων). Παλεύουν  εναντίον των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα, που πάνε να τους επιβάλουν. Μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη βουλή και έχουν να κάνουν με το εξής θέμα: Στο χώρο του εμπορίου μέχρι τώρα ίσχυε το σύστημα Mandi, όπου εξασφαλιζόταν η κατώτατη τιμή. 
    Ο κυβερνήτης, ο εθνικιστής Mondi, οπαδός της ελεύθερης αγοράς, της ιδιωτικοποίησης και της απαξίωσης-γκρεμίσματος των κοινωνικών θεσμών [μήπως σας θυμίζει τίποτα ο κύριος;] διατυμπανίζει το νεοφιλελεύθερο παραμύθι ότι θα εκσυγχρονίσει τον αγροτικό τομέα και οι αγρότες θα πουλάνε σε καλύτερες τιμές, αφού θα μπορούν να πουλάνε κατευθείαν σε ισχυρούς παίκτες, κολοσσούς του κλάδου (αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, ηλεκτρονικά παντοπωλεία κ.τ.λ.)
Οι Ινδοί πηγαίνουν σε εθνική απεργία κι εμείς, δεν κουνιέται φύλλο. 
Κάποτε, πριν μια δεκαετία, στο υπουργείο παλεύαμε για την εκρίζωση του Μελιταίου Πυρετού, βεβαίως κατόπιν Κοινοτικής Οδηγίας. Οι Κοινοτικοί μας έστελναν συστάσεις και μέτρα που έπρεπε να τις μεταβιβάσουμε στους προβατοτρόφους. Αλλά πού; Δεν υπήρχε ουδεμία  οργάνωση. Δικαιολογηθήκαμε ότι οι προβατοτρόφοι μας είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλής μόρφωσης. Τί να  πούμε όμως για τους άλλους αγρότες; Πάρτε το δήμο μας και δή το  Γιαννιτσοχώρι, που  οι περισσότεροι αγρότες είναι νέοι. Μια  στο καρφί και μια  στο πέταλο, καθένας παλεύει μόνος του. Αντί να οργανωθούν, οι περισσότεροι τρέχουν  στις γύρω Λαϊκές και την κουτσοβγάζουν. Οι μικρομεσαίοι ...αργοπεθαίνουν. Και το παράλογο  είναι ότι όλοι το παίζουν ..αφεντικά στους έρμους Πακιστανούς. Για την μεγάλη τους ξεροκεφαλιά έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, αλλά το ψάρι  βρωμάει από το κεφάλι. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. [κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ, & ΠΟΛΛΆ ΆΛΛΑ, γράφτε συνεργατισμός στην αναζήτηση του μπλογκ]


ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χιλιάδες Ινδοί αγρότες έσπασαν τα αστυνομικά μπλόκα και έφτασαν μέχρι το Νέο Δελχί για να διαμαρτυρηθούν ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας. Οι αγροτικές διαδηλώσεις έχουν ταρακουνήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με σκηνικό εξέγερσης.«Αυτά τα τρακτέρ είναι σύμβολο πολιτικής αλλαγής, σύμβολο επανάστασης» λέει ένας αγρότης.Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και κυρίως να μην τους επιτρέψουν να προχωρήσουν και να πλησιάσουν κυβερνητικά κτίρια.«Το μήνυμα προς τον πρωθυπουργός είναι πως δεν πρόκειται για κυβέρνηση της Ινδίας, αλλά για κυβέρνηση των αγροτών και αυτοί είναι που θα πάρουν την εξουσία. Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν μπορείς να επιβάλεις τους νόμους στους φτωχούς όπως και όποτε εσύ θες» λέει ένας αγρότης.Δεκάδες χιλιάδες αγρότες έχουν κατασκηνώσει στα όρια της πρωτεύουσας από τον περασμένο Νοέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθεσία που απορυθμίζει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση λέει πως θα απελευθερωθεί η αγορά ενώ οι αγρότες τονίζουν πως θα χάσουν και το λιγοστό τους εισόδημαΚΛΙΚ ΕΔΩ\'
Γιατί ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στον κόσμο. 250 εκατομμύρια Ινδοί αγρότες βάζουν στο παγκόσμιο κάδρο τη γεωργική ανισότητα

Περίπου 250 εκατομμύρια αγρότες στην Ινδία υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε τρία κυβερνητικά νομοσχέδια του Μόντι. Και γιατί ο κόσμος θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί τους; Η Κιμ Άιρις εξηγεί στο Business Insider ότι τα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στην ιστορία, έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και όλοι μας πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Η κυβέρνηση Μόντι πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, τρία αγροτικά νομοσχέδια που όπως ισχυρίζεται, θα φιλελευθεροποιήσουν την αγροτική βιομηχανία και θα εθνικοποιήσουν την αγροτική αγορά. Ωστόσο, τα 250 εκατομμύρια των αγροτών που κινητοποιούνται έχουν άλλη γνώμη και τονίζουν ότι απειλείται η επιβίωσή τους.

 

Όπως αναφέρει η Αμερικανή δημοσιογράφος, οι κινητοποιήσεις των Ινδών αγροτών φεύγουν από τα σύνορα της Ινδίας και αναδεικνύουν την καρδιά του παγκόσμιου αγροτικού προβλήματος. Περίπου το 70% της αγροτικής γης στον κόσμο ελέγχεται από μόλις 1% του συνόλου των αγροτών και οι περισσότεροι Ινδοί αγρότες μόλις και μετά βίας εκμεταλλεύονται μόλις δύο με τρία στρέμματα γης.

 

Σε χώρες, οι ΗΠΑ, οι μικροί αγρότες υποφέρουν εδώ και χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία, που η μεγαλύτερη εισοδηματική ενίσχυση δόθηκε στους μεγάλους.

 

Με τα νέα αγροτικά νομοσχέδια που πέρασαν στην Ινδία, σταματά το επιδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα αγορών χονδρικής μέσω του οποίου οι αγρότες εξασφάλιζαν ένα ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και γίνεται ευκολότερη η διείσδυση ιδιωτών και μεγάλων κεφαλαίων στην αγορά, προχωρώντας απευθείας σε συμφωνίες με τους αγρότες, χωρίς καμία κρατική εγγύηση.

 

Οι υποστηρικτές των νομοσχεδίων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής βιομηχανίας και ότι και οι μικροί αγρότες θα επωφεληθούν καθώς θα μπορούν οι ίδιοι να διαμορφώνουν τις τιμές πώλησης και να αλληλοεπιδρούν με πολλές εν δυνάμει αγοραστές.

 

Ωστόσο, η άλλη πλευρά αντεπιχειρηματολογεί πως το νέο σύστημα δεν επιβάλλει αμοιβαίους περιορισμούς κι υποχρεώσεις και αποκλείει από τους αγρότες το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις ή χρωστούμενα. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για εκμετάλλευση των μικρών από τους μεγάλους. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη κυβερνητικό τέχνασμα που επιτρέπει σε μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές, όπως η Reliance Industries και ο Όμιλος Adani να εισέλθουν στον τομέα, να ελέγξουν απόλυτα την αγορά και να δημιουργήσουν καρτέλ.

 

Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι θα πρέπει το παγκόσμιο ενδιαφέρον να στραφεί στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους από τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Νέο Δελχί και συμβουλεύει τις κυβερνήσεις της Ινδίας, των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου να μεριμνήσουν για τις μικρές αγροτικές μονάδες.AaAa











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου