theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΟΙ ΠΑΜΜΕΛΑΝΕΣ ΤΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΠΥΛΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ!!!

Επιτέλους αρχίζουν οι ανασκαφές 
για το ιερό του Ποσειδώνα στο Κλειδί...


 
Επόμενο μεγάλο εγχείρημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι η ανάδειξη της περιοχής της Αρχαίας Σαμίας, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έλαβε πενταετή άδεια (ως το 2026) για να συνεχίσει τις έρευνες σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα στον προγραμματισμό, οι έρευνες θα ξεκινήσουν εκ νέου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο να απαντήσουν σε αρχαιολογικά ερωτήματα που ενδεχομένως οδηγήσουν σε σημαντικά ευρήματα ιστορικής σημασίας

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, οι μείζονες στόχοι της έρευνας είναι ο εντοπισμός και η ανασκαφή του ιερού του Ποσεδώνα και ο εντοπισμός του λιμανιού στο οποίο, σύμφωνα με τον Όμηρο, αποβιβάστηκε ο Τηλέμαχος για να συναντήσει τον βασιλιά Νέστορα της Πύλου.

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
         
«Έχουμε ξεκινήσει με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο εδώ και κάποια χρόνια με μονοετή προγράμματα γεωφυσικές έρευνες, όχι μόνο για το ιερό αλλά για όλη την τοπογραφία της περιοχής (παλαιοπεριβάλλον) και να δούμε την ακτογραμμή, γιατί έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη διάρκεια των χιλιετιών και αυτό έχει επηρεάσει τα ευρήματα και τις αρχαίες θέσεις. Η θετική εξέλιξη είναι ότι πήραμε άδεια για 5 χρόνια, οπότε θα γίνουν και ανασκαφικές έρευνες, αφού συνεχιστούν οι γεωφυσικές, γεωλογικές, γεωμαγνητικές έρευνες με drone. Η περιοχή είναι σημαντική και αυτό το δείχνουν τα ευρήματαπαλαιότερων ερευνών», τόνισε η κ. Κόλλια προσθέτοντας ότι το Ιερό του Ποσειδώνα είναι μια πρόκληση σημαντική για την αρχαιολογική έρευνα. 
«Ξεκινάμε ανασκαφή σε σημεία που θεωρούμε ότι έχουν πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον απ τις μέχρι τώρα έρευνες. Ένας από τους στόχους μας είναι και το ιερό του Ποσειδώνα. Με βάση τα  στοιχεία που έχουμε ως τώρα, φαίνεται ότι ήταν κοντά στη θάλασσα και κάτω  από την ακρόπολη του Σαμικού. Ήταν το κοινό ιερό όλων των Τριφυλίων, ένα είδος αμφικτυονίας. Τα ιερά δεν χτίζονταν σε τυχαία σημεία από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά σε σημαντικά σημεία ή στα όρια περιοχών, για να δείξουν σε ποιον ανήκει το κοινό ιερό. Επομένως, το ιερό του Ποσειδώνα θα πρέπει να ήταν 
σε στρατηγικό σημείο. Επίσης αναζητούμε ένα λιμάνι, (100 στάδια από τον Αλφειό με βάση τις πηγές) του οποίου η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί αλλά έχει επηρεαστεί από τις γεωμορφολογικές αλλαγές. Αυτό το διαπιστώνουμε και με την ακτογραμμή, η οποία φαίνεται ότι άλλαζε διαρκώς στο πέρασμα του χρόνου με βάση τα γεωλογικά φαινόμενα», επισήμανε η κ. Κόλλια.
Εκτός από το ιερό του Ποσειδώνα και το ομηρικό λιμάνι, η πενταετής έρευνα περιλαμβάνει όλη την αρχαία τοπογραφία και το παλαιοπεριβάλλον του λόφου, όπως το νεκροταφείο και τον μηκυναϊκό οικισμό, αλλά και τα σπήλαια του Καϊάφα.
«Η περιοχή της Αρχαίας Σαμίας συγκεντρώνει ενδιαφέρον γιατί πρόκειται ουσιαστικά για τις Θερμοπύλες της Πελοποννήσου. Ήταν πέρασμα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, ενώ τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών από τον Νίκο Γιαλούρη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου δείχνουν χρήση του χώρου από τη Μεσοελλαδική Εποχή, τουλάχιστον από το 1600 π.Χ. ίσως και νωρίτερα, αλλά αυτό θα το δούμε κατά τη διάρκεια των ερευνών. Είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τη διευθύντριά του, κ.Έντερ, για την Αρχαία Σαμία και πιστεύουμε ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημά μας», τόνισε.
Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία και για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Πλατιάνας, το οποίο χρονολογείται στο 245 π.Χ. και το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. «Στην Πλατιάνα ξεκινά το έργο, καθώς παίρνουμε προσωπικό και εργάτες για να αρχίσει ο καθαρισμός, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνει η αναδιάταξη του σκηνικού οικοδομήματος. Θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια του δήμου να εξομαλύνουμε λίγο στο μονοπάτι. Είναι εντυπωσιακή η θέση, καθώς και το γεγονός ότι έχτισαν θέατρο εκεί», υπογράμμισε η κ. Κόλλια. 
ΠΗΓΗ:Η "ΠΡΩΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου