theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΩΡΑΙΟΝ ΣΑΜΙΚΟ

     Η Σαμία ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαίας Ηλείας με μακραίωνη ιστορία και μάλιστα σε μια σπουδαία γεωγραφική τοποθεσία. Βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Καϊάφα, στην χώρα των Καυκώνων στην Τριφυλία στη δυτική απόληξη του Λαπίθα. Σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, ανάλογα με τους κυρίαρχους κατοίκους [Πελασγοί, Επειοί, Μινύες, Ηλείοι] είχε την ονομασία ως ΣάμηΣάμοςΣαμίαΜάκιστος, και Αρήνη.
Τα πρώτα ονόματα Σάμη, Σαμία, Σάμος  παραπέμπουν στη νήσο Σάμο, αλλά και στη Σάμη της Κεφαλονιάς,  απλώς έτσι το αναφέρουμε αγνοώντας τη σχέση και τον λόγο της ..συνωνυμίας,
     Σήμερα διασώζονται τα λείψανα της ακρόπολης, 2 χλμ. από την εθνική οδό, στην τελευταία απόληξη του όρους Λαπίθα και σε υψόμετρο 200 μ. Η κατασκευή τους ανάγεται από τον 4ο ως τον 5ο π.Χ. αιώνα. 
    Τελικά σημερινό ...αποκύημα είναι το χωριό Σαμικό με μια μαγευτική παραλία παραδίπλα στην ιστορική Στροφυλιά και λίγο πιο βόρεια από το Κλειδί [κλικ ΕΔΩ ΕΔΩ]. Μεταξύ του χωριού και της παραλίας ήταν ένα νησί στην δίοδο, κανάλι που συγκοινωνούσε η λίμνη του Καϊφα με αυτή της Αγουνινίτσας, πριν την αποξήρανσή της. 
   Οπότε τώρα πλέον  αποτελεί το κύριο παραθαλάσσιο "πέλμα" της Κρέστενας και των χωριών - δορυφόρων της, Βρύνα, Μακρίσια, Γκρέκα, Καλλίκωμο... Το άλλο  παραλιακό "πέλμα" είναι λίγο βορειότερα, οι Ράχες.
  Κατά κάποιον τρόπο το Σαμικό και το Γιαννιτσοχώρι αποτελούν τις δυο πύλες του Πυλιακού Πεδίου, τη βόρεια και τη νότια.
   Το Σαμικό βέβαια διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κρέστενας - Ανδρίτσαινας, όμως συμπεριλαμβάνεται στην μεγάλη παραλιακή περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, που έχει χαρακτηρισθεί Natura, και υπόκειται  στην προστασία του περίφημου Π.Δ. ΕΚ Δ 391/2018, όπως διορθώθηκε από το ΦΕΚ Δ 414/2018) Ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα με τους επί μέρους υδροβιότοπους παρά τον Καϊάφα με την περίπου ανάγλυφη εικόνα με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Τις καταπληκτικές αμμοθίνες με τα πολυάριθμα λευκά κρινάκια του Αυγούστου, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.
  • το παραλιακό δασύλλιο και 
  • τις χελώνες Caretta-Caretta
   Με τη μόνη διαφορά ότι ως προς το δασύλλιο στην  περιοχή περί το Σαμικό αυτό είναι εκτεταμένο, η γνωστή Στροφυλιά, και ως προς τις χελώνες εδώ είναι λιγοστές έως σπάνιες ενώ στη νότια περιοχή, από το Θολό μέχρι το Καλονερό, με πυρήνα το Βουνάκι είναι πολυάριθμες. Να σημειώσουμε ότι στη Στροφυλιά εκτός από τις πεύκες υπάρχουν και κουκουναριές, η παρουσία ή όχι των οποίων αποτέλεσε αντικείμενο αίτησης ακύρωσης του Π.Δ.
    Μέσα από τις φωτογραφίες και το  βίντεο της παρακάτω ταινίας θα πάρετε μια καλή ιδέα για την παραλία και τα συν αυτής χαρισάμενα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου