theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ ναι ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΟΣ

     

        ΟΙ Καρυές (Κοπάνιτσα] [1] είναι ένα από τα 6 χωριά που στέκουν άλλα σαν φανοί κι άλλα σαν λαμπάδες αντίκρυ και παραδίπλα στη Νέδα, λίγο πριν της εκβολές της. Από τη μεριά της Ηλείας ο Αλιάς, που λάμπει τις νύχτες σαν το ψηλό καντήλι, το Γιαννιτσοχώρι, το Πρασιδάκι και στην πέρα μεριά,  όπως έλεγαν τα αλλοτινά χρόνια, 
στη Μεσσηνία, η Κοπάνιτσα, η Φόνισσα και  το Μπούζι[Ελαία]. Αυτά τα χωριά παλαιόθεν αποτελούν, αν και είναι σε διαφορετικούς νομούς [2]΄μια γεωγραφική ενότητα με την ίδια κοινωνική και λαογραφική εικόνα, ήθη έθιμα κτ.λ.. Αποτέλεσμα  μεταξύ των κατοίκων να έχει διαμορφωθεί μια σχέση και επαφή με πολλά αμοιβαία νταραβέρια, γάμοι και κουμπαριέςκ.τλ.΄
       Όλα τα χωριά, εκτός της Φόννισας και του Πρασιδακιού, έχουν Πολιτιστικό Σύλλογο. Στον Αλιά και στο Γιαννιτσοχώρι κάθε χρόνο γίνονται παραδοσιακά  πανηγύρια, με μεγάλη επιτυχία και  μεγάλη διάδοση σε όλη την περιοχή ειδικά της Ηλείας. Δικαιολογούν όμως τον Πολιτιστικό χαρακτήρα των συλλόγων; Περισσότερο στο Γιαννιτσοχώρι [3]
       Πριν 10 ακριβώς χρόνια έγραφα στην ίδια ιστοσελίδα: [κλικ ΕΔΩ,ΕΔΩ]
 "Το  καλοκαίρι  μαζί με τα μπάνια του λαού , κυρίαρχη θέση έχουν  τα πανηγύρια ας πούμε παραδοσιακά. Όπου χωριό, πολιτιστικός σύλλογος και δόξα η Παναγιά..… Μη κρυβόμαστε όμως, τα γλεντοκόπια, οι χοροί με τη ξακουστή  γουρουνοπούλα να αποτελεί το αξεπέραστο έδεσμα έχουν την τιμητική τους, αλλά ο …πολιτισμός κάπου παραδίπλα είναι .... κρυμμένος..." 
  Τέλος πάντων ... 

   Και να που  οι Καρυές φέτος κάνουν την εξαίρεση. Στο έμπα του χωριού ήταν εγκαταλειμμένο το δημοτικό σχολείο, όπου με την πρωτοβουλία μερικών άξιων γυναικών που ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο ανακαίνισαν όλο τον χώρο του σχολείου και έτσι κάθε βράδυ μαζεύονται οι  χωριανοί, ετεροδημότες και ντόπιοι,  λακριντεύουν με ντόπια παραδοσιακά καλούδια, όπως οι χυλοπίτες και διάφορες πίτες. 
    Για τις επόμενες δε μέρες του Αυγούστου έχουν προγραμματίσει τις ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:
  6   Αυγούστου: Θέατρο Σκιών " Ο Καραγκιόζης γιατρός με το ζόρι"
   Αυγούστου: Ταινία για τη Μαρία Κάλλας[4] και 
12   Αυγούστου: Βράβευση και Παρουσίαση των 2 βιβλίων του Θύμιου Χαραλαμπόπουλου 


[1] Η μετανομασία διαφόρων ονομάτων με ιταλική, σλαβική ή τούρκικη  ονομασία άρχισε στις 3-4-1833 με το διάταγμα «περί της διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεως αυτού». Η όλη προσπάθεια εξελληνισμού επικρίθηκε έντονα από αρκετούς λόγιους και γλωσσολόγους, όπως ο Μηλιαράκης, Βέης . «Πάσα αντικατάστασις σημερινών ονομάτων δι’ αρχαίων και πάσα μεταβολή έτι της ρίζης ή των καταλήξεων αυτών, επιχειρούμενη υπό των γεωγραφούντων ή υπό των διοικητικών άρχων άνευ μελέτης, ισοδυναμεί προς καταστροφήν ζωντανών μνημείων, μνημείων της ελληνικής ιστορίας και γλώσσης» (πρβλ. Μ. Τριανταφυλλίδης, 1981, 576).
[2] Από το 1899 έως το 1909 ανήκαν στον ίδιο νομό της Τριφυλίας.
[3] Βεβαίως το καλοκαιρινό πανηγύρι στο Γιαννιτσοχώρι αφήνει αρκετά χρήματα στον Σύλλογο και σίγουρα είναι τα μοναδικά. Παρά ταύτα όμως δεν γίνεται ουδεμία πολιτιστική εκδήλωση στο ίδιο το χωριό, παρά μόνον συμμετοχή στο καρναβάλι στη Ζαχάρω και λοιπά. Τα δε περισσότερα από τα έσοδα κυρίως καταναλώνονται για έργα της υποχρέωσης της κοινότητας, όπως π.χ η επισκευή της οροφής της εκκλησίας στο Νεκροταφείο. 
Τι να γίνει; Στο χωριό δεν κουνιέται φύλλο, έχει πέσει από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Δεξιοκρατία και αναξιοκρατία στο έπακρο!!!!
Οι φελλοί επιπλέουν παντού.
[4] Εύγε και πάλι εύγε! Ένα μικρό χωριοδάκι διοργανώνει εκδήλωση για την Κάλλας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου