theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ

       Αυτή είναι η πραγματικότητα με θεμελιώδες χαρακτηριστικό τη διαρκή κίνηση και τη μεταβολή, όπως ακριβώς το διαλάλησε πρώτος  ο Ηράκλειτος
   “
Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν“, 
που σημαίνει, όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει το ίδιο. 
 Και τα πάντα είναι τα ΠΑΝΤΑ,ΖΏΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΖΏΝΤΑ, ΆΨΥΧΑ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΑ, ΥΛΙΚΆ ΚΑΙ ΑΥΛΑ.
  Άλλα τα παρασέρνει και εξαφανίζονται και άλλα μεταβάλλονται και διατηρούνται με άλλη μορφή.
   Φυσικά το ίδιο ισχύει γιαι όλα τα δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου, αλλά και η ίδια η φύση και ο άνθρωπος.     Πολλά από εκείνα του ανθρώπου, έργα, ασχολίες κτ.λ. ακολουθούν άλλα, κυρίως επιτεύγματα και δεξιότητες του εγκεφάλου  στην επιστήμη, στην τεχνολογία στις τέχνες που εκτός των άλλων διαμορφώνουν και τις ίδιες τις κοινωνίες, τα κοινωνικά πρότυπα, τους κανόνες, τις ηθικές αξίες και 
τις εργασίες, τα επαγγέλματα. 
    Βεβαίως ο ρυθμός των ηθικών αξιών και κάπως των κοινωνικών κανόνων είναι  από τους πιο  αργούς στη μηχανή του χρόνου. Σε αντίθεση με τα επαγγέλματα που μεταβάλλονται γρήγορα και σίγουρα δεν είναι και μόνες περιπτώσεις΄. 
   


Αμέτρητα είναι τα επαγγέλματα που πλέον δεν υπάρχουν κάν όπως για παράδειγμα νερουλάς, λατερνατζής, λούστρος, αγωγιάτης, παγοπώλης, βαρελάς, γαλατάς, ράφτης, μοδίστρα, παγωτατζής, γανωτής, καλατζής τσαγκάρης, μυλωνάς.
[1] [2] [3]
     Πρόθεσή μας ήταν να αναφερθούμε στο επάγγελμα του γανωτή κι αυτό γιατί έχει κι άλλα  ωραία κοινωνικά χαρακτηριστικά παρελκόμενα για την περιοχή μας. Λόγω όμως που  πλατιάσαμε με την ..εισαγωγή, τους Γανωματήδες [4] τους αφήνουμε για άλλη ανάρτηση. 

[1] Όλα ΄τα παλιά επαγγέλματα που δεν υπάρχουν τα έκαναν οι άνδρες, εκτός από τη μοδίστρα και ίσως κάποιο άλλο.
[2] Μερικά  από αυτά ξαναεμφανίσθηκαν, κυρίως λόγω κρίσης, όπως ράφτης, με ΄το νέο τίτλο "επιδιορθώσεις ετοίμων ενδυμάτων" Τσαγκάρης... Μάλιστα οι νέοι επαγγελματίες αυτών κυρίως είναι μετανάστες από  τα πρώην "σοσιαλιστικά κράτη"  
[3]  Σημειωτέον αρκετά μικρά τέτοια επαγγέλματα ανθούσαν και παλιά και τώρα, πάντα. Κι αυτό γιατί το  αντικείμενό τους ή η ανάγκη ....όπως κουρέας, κομμώτρια, "περιποίηση ονύχων και πτέρνων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου