theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Νεοφιλελευθερισμός και Ακροδεξιά

              Οι σκέψεις, οι επιθυμίες και η συμπεριφορά μας διαμορφώνονται από την όποια ιδεολογία μας, τη θρησκευτική, την εθνική, τη φυλετική και κυρίως την πολιτική υποστήριζε ο μεγάλος μαρξιστής φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας που να αρνείται αυτή την αρχή, το αξίωμα. Σχετικά με την πολιτική ιδεολογία ας αρκεστούμε στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά, στον φασισμό. Î‘ποτέλεσμα εικόνας για φασισμος
  Ο νεοφιλελευθερισμός είναι είναι η ιδεολογία του ακραιφνούς ατομοκεντρισμού ενώ η ακροδεξιά ιδεολογία, ο φασισμός ως ιδεολογία, είτε ως ακραίος εθνικισμός, είτε ως επιθετικός ρατσισμός, είτε ως συνδυασμός και των δύο, στηρίζεται αναπόφευκτα σε κάποια έννοια συλλογικότητας. Αυτή η συλλογικότητα εκ προοιμίου είναι ανταγωνιστική προς άλλες  συλλογικότητες, που θεωρεί κατώτερες είτε αυτές είναι φυλές είτε έθνη.
Αποτέλεσμα εικόνας για νεοφιλελευθερισμός    Στον νεοφιλελευθερισμό τα άτομα διακατέχονται από τον ανταγωνιστικό ατομοκεντρισμό. Τα πάντα υποτάσσονται στον στόχο της επαύξησης του προσωπικού τους οφέλους διαμέσου του ανταγωνισμού με τα άλλα άτομα.  
Η ανταγωνιστικότητα στον νεοφιλλευθρισμό εξασκείται και εκδηλώνεται μέσω της αγοράς χωρίς την εξάσκηση βίας ενώ η ανταγωνιστικότητα της ιδεολογίας της ακροδεξιάς, του φασισμού εκδηλώνεται με πολέμους ή έστω με άσκηση βίας  έναντι "αλλοφύλων" ή αλλοεθνών.
[Το κειμενάκι είναι από το άρθρο του Κύρκου
 Δοξιάδη στην "Εφημ. των Συντακτών"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου