theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Η Ελλάδα χρειάζεται έναν νέο Περικλή !!!


         Αντώνης Αντωνόπουλος
 Μεγαλοπρεπής Κυπαρισσεύς
      Περικλής Ξανθίππου Αγαρίστης , ο πιο δημοκρατικός ηγέτης όλων των εποχών !!  Tον περι-βάλλει το κλέος (=δόξα).   Το διάστημα που κυβερνούσε την Αθήνα ,ήταν μόνο  30 χρόνια,  αλλά ονομάστηκε χρυσός αιώνας!  (!)
  Καμία πόλη και καμία χώρα παγκοσμίως, δεν είχε τόση πρόοδο σε όλους τους τομείς: δημοκρατία, δικαιοσύνη, άμυνα, πολιτισμός, τέχνες, επιστήμες, οικονομία,  φιλοσοφία…
  Όλα αυτά μεταδόθηκαν αμέσως σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας, και πολύ αργότερα, σ’ όλες τις χώρες του κόσμου!.... 
η ζωή του     Γεννήθηκε το 494 . Το 464, μόλις 30 χρονών (!) εξελέγη ‘στρατηγός’ , δηλ. ετήσιος κυβερνήτης της Αθήνας.
Παντρεύτηκε , έκανε 2 γιούς, αλλά σύντομα χώρισε.
Αργότερα, ξαναπαντρεύτηκε την Ασπασία, κι έκανε ένα γιό.
--Εκλεγόταν από το 444 έως το 430   συνεχώς κυβερνήτης, κάθε χρόνο, για 14 χρόνια.(!!!)   Το έτος 430 τον καθαίρεσαν με ψευδή κατηγορία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, του επέβαλαν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, κι όμως μετά λίγους μήνες τον επανεξέλεξαν στρατηγό !!
  Το 429 αρρώστησε από τον λοιμό και πέθανε,  65 χρονών… 
                               τα έργα του Περικλή…
   Κατάφερε να ψηφιστούν και να γίνουν τα εξής:   
1. --Δόθηκε τη δυνατότητα στους φτωχότερους να μπορούν να κληρωθούν ως βουλευτές!!
2. --Καθιέρωσαν τα ‘θεωρικά’, δηλ. δωρεάν εισιτήρια στους φτωχούς, για να πηγαίνουν στα θέατρα, και στις συναυλίες, για να  εκπολιτιστούν!!
3.  --Επί ημερών του χτίστηκε ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, πολλά θέατρα, γυμναστήρια, Ωδεία, Τείχη, κλπ. κλπ.
 Όλη η Αθήνα γέμισε καλλιτέχνες και φιλοσόφους. Προσωπικοί του φίλοι: Φειδίας, Ικτίνος, Αλκιβιάδης, Σωκράτης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ζήνων ,Πρωταγόρας,  Ηρόδοτος ,Αναξαγόρας, Λυσίας. 
4. --Αύξησε τις κληρώσεις για τα διάφορα αξιώματα (!), και μείωσε τις ψηφοφορίες που ήταν  αριστοκρατικός θεσμός(!).


5. -- Έδωσαν μισθό στους  βουλευτές και λαϊκούς δικαστές !. Δηλαδή κατόπιν κληρώσεως, 5-10 χιλιάδες αθηναίοι έπαιρναν μια αποζημίωση για ένα μήνα, ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους, και ασχολούνταν αποκλειστικά με καθημερινές ψηφοφορίες στη Βουλή, και  στα  δικαστήρια!!  
6. --Έκανε πολλούς επιτυχείς πολέμους σε Κύπρο, Ν. Ιταλία, Δελφούς, Εύβοια, Κέρκυρα, Σάμο, Πελοπόννησο, για να προστατέψει τις ελληνικές πόλεις από βάρβαρους, αλλά και για να διώξει τους ολιγαρχικούς και να εγκαθιδρύσει δημοκρατία !  Ήταν ο μόνος δημοκράτης ιμπεριαλιστής, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο που κατέλυσε την δημοκρατία στις ελληνικές πόλεις!   
7.  –Ήθελε να οργανώσει μια πανελλήνια ομοσπονδία αυτόνομων πόλεων, υπό την ηγεσία της Αθήνας, για άμυνα από τους βαρβάρους, αλλά τελικώς κατάφερε να ενώσει τους μισούς Έλληνες.   Οι άλλοι μισοί πήγαν με τη Σπάρτη…

                         ο Περικλής και η Ασπασία !
  Η  δεύτερη γυναίκα του , ήταν η εταίρα Ασπασία,  πολύ όμορφη και πολύ μορφωμένη, και την αγαπούσε και πολύ.  
Ήταν 30 χρόνια μικρότερή του, αυτός 50άρης   αυτή 20άρα. !!
   Ο γιός του Ξάνθιππος, - από την πρώτη του γυναίκα-  , τον κατηγορούσε για την σχέση του με την Ασπασία. Αλλά και πολλοί Αθηναίοι τον κουτσομπόλευαν, και τον κορόιδευαν, πως τον  έκανε ό,τι ήθελε..
  Οι συντηρητικοί,  πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή,  κατηγόρησαν την Ασπασία για ασέβεια προς τους θεούς, και για μαστροπεία (!),  ότι δηλαδή προωθούσε (και) άλλες γυναίκες σε πληρωμένο έρωτα, σε πορνεία ...
  Ίσως και να συνέβαινε αυτό με έμμεσο τρόπο, αφού στο σπίτι της μαζεύονταν όλοι οι καλλιτέχνες και έκαναν φιλοσοφικές συζητήσεις, χορούς, και συμπόσια…  Συμβαίνουν αυτά στον έρωτα, συχνά εμπλέκεται και το χρήμα…
  Στο δικαστήριο,  πήγε ως μάρτυρας ο ίδιος ο  Περικλής, και κλαίγοντας έπεισε στους δικαστές για να την αθωώσουν…
  
ας κρίνουμε τον Περικλή…
 Αν θέλουμε να βρούμε ένα λάθος στον Περικλή, δεν είναι ο Σαμιακός πόλεμος, αφού συμφωνούσε όλος ο λαός της Αθήνας…    Ούτε πως έπεσε στο έρωτα της όμορφης Ασπασίας, σε πολλούς άντρες έχει συμβεί κάτι ανάλογο…
Ούτε πως έδωσε πολλή δημοκρατία στο λαό.  Το ότι έκανε βουλευτές όλους τους πολίτες, αυτό ήταν που έδωσε την δύναμη για να πετύχουν τόσα πολλά. Ο Περικλής δεν ήταν λαϊκιστής. Η σημερινή ψευτο-δημοκρατία είναι λαϊκισμός, που ψηφίζουν όλοι κάθε 4 χρόνια, και δεν ελέγχουν καμία εξουσία. 
 Τον κατηγορούμε στο ότι η αθηναϊκή ηγεμονία προκάλεσε τον φόβο και την ζήλεια της περήφανης Σπάρτης, κι έτσι δεν μπόρεσε να συνεργαστεί μαζί της , για το καλό της Ελλάδας.
  Αλλά γιατί να ανεχτεί μια πολιτεία που δεν είχε δημοκρατία?
Πρέπει να άρχουν οι πιο σώφρονες , οι πιο πολιτισμένοι, οι πιο δημοκρατικοί.      Άραγε  και σ’ αυτό είχε δίκιο…-
τί θα μας συμβούλευε ο Περικλής σήμερα ?!?
Πούσαι καημένε Περικλή, να βγείς να σεργιανίσεις
και την Αθήνα σου να δεις, πως έχει αλλάξει χρώμα,
πώς ήταν και πώς έγινε, και πώς θα γίνει ακόμα (…)
ν’ ανέβεις στην ακρόπολη, να δεις τις συνοικίες
να πήξουνε τα μάτια σου στις πολυκατοικίες
  Αλήθεια!, τί θα έλεγε σήμερα ο Περικλής ?
Να είμαστε καλλιτέχνες , αλλά να μην γίνουμε μαλθακοί.
Να συνενωθούν οι Έλληνες. Να φέρουμε άμεση δημοκρατία, με κληρώσεις και συχνή εναλλαγή αρχόντων.
Να  μην υπάρχουν κόμματα. Να μειωθεί η διαφορά πλούσιων και φτωχών. Να δίνονται δωρεάν εισιτήρια για θέατρα, συναυλίες , μουσεία.
  Να ξαναγίνει όμορφη η Αθήνα: μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα, να γκρεμίσουν τις μισές πολυκατοικίες, και να πάνε σταδιακά στα χωριά τους. Να ξαναγίνει πρότυπο πόλης, και η Ελλάδα πρότυπο χώρας.
                       Υ Π Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ
1. --Όταν λέμε πως ο Περικλής εκλέχτηκε ‘Στρατηγός’,  σημαίνει και Ναύαρχος, αλλά και γενικότερα Κυβερνήτης της Αθήνας-Αττικής.  Εκτός από ηγέτης διέπρεψε και ως απλός στρατιώτης, και απλός πολίτης.
   Ήξερε και μουσική, είχε και φιλοσοφικές γνώσεις. Το πόσο καλός ρήτορας ήταν, φαίνεται από τον Επιτάφιο = επικήδειο λόγο του, μνημείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.  
 2. --Σε όλα τα αγάλματα παριστάνεται με περικεφαλαία, μικρή ή μεγάλη. O λόγος είναι πως ήταν μακρυκέφαλος, με στενόμακρο κεφάλι.    Η όψη του –και η ψυχή του-  είναι γλυκύτατη.
 3. --Το ότι έδωσε μισθό σ’ όλους όσους είχαν  δημόσια αξιώματα για ένα μήνα , -σε βουλή και δικαστήρια-, σήμερα ακούγεται σαν να τους διόρισε όλους στο δημόσιο!  Όμως το ποσόν ήταν μικρό, έφτανε για να πεινάσει η οικογένειά τους ,  π.χ. 300-500 ευρώ το μήνα. Τόσα λίγα πρέπει να παίρνουν και οι σημερινοί ετήσιοι άρχοντες…
 4. --Όταν ήταν νέος, το  451, είχε καταφέρει να ψηφιστεί να είναι Αθηναίοι πολίτες μόνον όσοι έχουν και τους δύο γονείς Αθηναίους, και αυτό το έκανε για να περιορίσει τη δύναμη των πλούσιων που είχαν ζευγαρώσει με πλούσιους άλλων πόλεων. Αργότερα , το 430, όταν έχασε τους 2 γιούς του απ το λοιμό, έπεισε του Αθηναίους να δώσουν δικαιώματα πολίτη σε όσους έχουν έστω και έναν γονέα Αθηναίο, για να αυξηθεί ο πληθυσμός που είχαν μείνει μισοί απ την πανώλη, αλλά και για να  κάνει Αθηναίο το γιό του με την Ασπασία, που ήταν ελληνίδα, απλώς  ήταν από άλλη πόλη...
 5. --Υπάρχει ένα video με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, που ονομάζει τον Περικλή ως μεγάλο απατεώνα, λαοπλάνο, παλιοτόμαρο, οδήγησε την Αθήνα στην καταστροφή (!), ήταν βίαιος, αδίστακτος,   κατέλαβε τη Σάμο,  βασάνισε τους Σαμίους…       Δειλός, μόλις συλλάβανε την Ασπασία, έκλαιγε για να την αφήσουνε, και εν συνεχεία, αυτός ο απατεών -που έφαγε τα λεφτά στην Ακρόπολη-, μόλις του ζητήσανε απολογισμό, τί έκανε?,  κήρυξε τον πόλεμο στη Σπάρτη (…)  αλλά κι αυτός δεν γλύτωσε απ τον όχλο, τον καταδίκασαν, του επέβαλαν πρόστιμο, του αφήρεσαν την εξουσία.
   Όταν ένας Έλληνας βρίζει τον Περικλή(!), και  δοξάζει τον Χίτλερ(!),  είναι φασίστας και πρέπει να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια…
 6. -- Ο Περικλής είχε αριστοκρατική καταγωγή, ο πατέρας του ήταν επίσης Στρατηγός. Ο Κλεισθένης ήταν παππούς του, ο Σόλωνας προς-προπαππούς του, ο Αλκμέονας , ο Κόδρος, κλπ, έως τον σοφό Νέστορα!  Όλοι αυτοί, αν και ευγενείς, όμως αγωνίζονταν για την δημοκρατία, για το λαό.

7. --Σήμερα  φαίνεται ως αντιδημοκρατικό που τότε δεν ψήφιζαν οι γυναίκες . Αλλά δεν ψήφιζαν πουθενά στον κόσμο, ούτε και έως πριν λίγα χρόνια στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως η κατάσταση ήταν εμπόλεμη, θα γινόταν χάος αν ψήφιζαν και οι γυναίκες στην καθημερινή δημοκρατία.  Στην Αθήνα είχαν τα περισσότερα δικαιώματα, ειδικώς οι πλούσιες. Τα διαζύγια ήταν συχνά, απόδειξη και ο ίδιος ο Περικλής. 
8. --Το Πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας ήταν το πιο συνδυαστικό απ’ όλα. Είχε στοιχεία απόλυτης δημοκρατίας, αριστοκρατίας, αλλά  και μοναρχίας. Εξέλεγαν τον στρατηγό  για ένα χρόνο, αλλά μπορούσαν να τον καθαιρέσουν. Αυτό σημαίνει η φράση: λόγω δημοκρατία, έργω δε η πρώτου ανδρός αρχή…   
 9.  --Του είχαν δώσει το παρατσούκλι : Ολύμπιος, ίσως με την έννοια πως ήταν ατάραχος σαν θεός, όταν μιλούσε άστραφτε σαν τον Δία.  Ωστόσο θα μπορούσε να σημαίνει και την μακρινή καταγωγή του, καθώς καταγόταν από την τριφυλία-ολυμπία-κυπαρισσιακό κόλπο.
   Υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα χωριό της περιοχής αυτής, έρημο πλέον, η Λεντεκάδα, και  πολλοί που κατάγονται απ αυτό, έχουν το όνομα Περικλής!!, ως το πιο πολυσυνηθισμένο αντρικό όνομα!!  Σύμπτωση?  Και  μάλιστα όλοι οι χωριάτες φημίζονται για την νομομάθεια και το δημοκρατικό  φρόνημα. Και λέγονται ‘νομοθέτες’

10. --Οι νεοέλληνες, όταν ψήφισαν τους 10 πιο σημαντικούς Έλληνες όλων των εποχών, έβγαλαν πρώτο τον τρελο- ‘μεγα’-Αλέξανδρο (!), και τελευταίο, 10ο, τον μεγαλύτερο σοφό Έλληνα, τον Περικλή…
  Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί.

11.  --Οι αντιθέσεις μεταξύ αρχαίων Αθηναίων και Σπαρτιατών, μοιάζουν πολύ με την σύγχρονη έχθρα μεταξύ Ευρωαμερικάνων ,  και Ρώσο-Κινέζων. Στον  πελοποννησιακό πόλεμο νίκησαν οι σπαρτιάτες , ενώ μέχρι σήμερα φαίνεται να νικούν παγκοσμίως οι αμερικάνοι…
                                                         Αντώνης Αντωνόπουλος , Κυπαρισσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου