theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Το μεγάλο πρόβλημα στα παραλιακά χωριά είναι η Διαχείριση των Λυμάτων, Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Προς τον νέο μας Δήμαρχο Κώστα Αλεξανδρόπουλο 

Η σημερινή ανάρτηση ήταν γραμμένη 
πολύ πριν τις δημοτικές εκλογές με τις 
οποίες είχαμε και αλλαγή δημοτικής αρχής. 
Τώρα λοιπόν που ορκίστηκε και ανέλαβε 
ο νέος δήμαρχος μαζί με τις θερμές 
ευχές μας για μια πετυχημένη 
θητεία, το δημοσιεύουμε και 
το αφιερώνουμε εξαιρετικά!

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ 
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
      Τόσα χρόνια τα χωριά του δήμου μας έβγαζαν στην κυριολεξία δήμαρχο τον Πανταζή. Νομίζω 3 αυτοδιοικητικές περιόδους. Η μεγαλύτερη δε συμβολή έγινε από τα παραλιακά χωριά (Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νιοχώρι και Κακόβατος) Και όμως εκτός από μικρές παρεμβάσεις από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες,στην ουσία δεν είχει γίνει κανένα έργο κεντρικό από τον δήμο. Το μέγα πρόβλημα για αυτά τα χωριά είναι κυρίως η αποχέτευση που επιβαρύνει τα μέγιστα το Περιβάλλον.  
     Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά συνάμα μας είχαν μπαφιάσει στο θα και θα και στις μεγαλόστομες φανφάρες. Διατυμπάνιζαν  ότι η λύση είναι ένας κοινός βιολογικός καθαρισμός που θα μαζεύονται όλα τα λύματα των χωριών.  αλλά όπως είπαμε είναι όνειρο θερινής νυκτός. Πολλές φορές τονίζαμε ότι η όλη κατάσταση ήταν τραγελαφική και ο δήμος περί άλλων ετύρβαζε, ασχολούνταν με την καλαισθησία  των δενδρυλλίων και άλλα φούμαρα όταν οι μεγάλες ανάγκες βοούν.    
  Πολύ καλά έλεγε ο φίλος Βασίλης: ο δήμος αφού δεν μας κάνει ούτε τα βασικά, καλύτερα είναι να πάμε στην Κρέστενα που κάθε παραλιακό χωριό έχει το δικό του Β.Κ.
   Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το καυτό έργο της αποχέτευσης θα είναι μία από τις κύριες πρόνοιες του νέου Δήμαρχου.
    Πάντως εμείς εκτός από την παρότρυνση παρουσιάζουμε και μια εργασία έτσι για  απλή ενημέρωση..... (1)
Ξένη δημοσίευση
      Στην Ελλάδα η κατηγορία των κοινοτήτων με πληθυσμούς κάτω των 2000 κατοίκων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ισοδύναμους κατοίκους. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι θεσμικά απαιτητή η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, αλλά η εφαρμογή «κατάλληλων» συστημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας των λυμάτων. Η ευελιξία αυτή, ειδικότερα ως προς την προσφερόμενη δυνατότητα αποφυγής κατασκευής εκτεταμένων και δυσανάλογα δαπανηρών σε τέτοιες περιπτώσεις δικτύων αποχέτευσης, προσφέρει ευκαιρίες για εφαρμογή ρεαλιστικών επιλογών, που βασίζονται σε αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας και εν γένει διαχείρισης των λυμάτων. Τα συστήματα αυτά μπορεί κατά περίπτωση να αποδειχθεί ότι προσφέρουν τον βέλτιστο συνδυασμό οικονομικής και χωρίς εξειδικευμένες απαιτήσεις λειτουργίας και προστασίας του υδάτινου και ευρύτερου περιβάλλοντος, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με το κατά κανόνα εφαρμοζόμενο σύστημα των βόθρων.
    Η διεθνής τεχνογνωσία και εμπειρία προσφέρει πληθώρα επιλογών. Στο πλαίσιο υποβοήθησης των αρμόδιων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχει δώσει στη δημοσιότητα Κείμενο Κατευθυντήριων Γραμμών ***με αντικείμενο τη διαχείριση των λυμάτων από μικρούς οικισμούς. Το κείμενο δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες (η τελική επιλογή παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αρμόδιου φορέα) αλλά να προσφέρει κατευθύνσεις, μέσω κωδικοποίησης της διεθνούς εμπειρίας και προσαρμογής της στις συνθήκες της χώρας.

(1) Για το Γιαννιτσοχώρι που πλέει στα σκατά, πασίγνωστο είναι το θέμα και χιλιοειπωμένο . Πληρώνει παλιές αμαρτίες αλλά τόσα χρόνια ο τωρινός πρόεδρος, που έχει καταφέρει να επιπλέει σε διάφορες πολιτικές καταστάσεις έπαιζε το ίδιο βιολάκι και μακάρι να μην το συνεχίσει Άντε καμιά γιορτούλα και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι! Πάλι θα επανέλθουμε γιατί με εισαγγελικά μέτρα σε ατομικό επίπεδο δεν γίνεται τίποτα. Προσεχώς και πάλι θα τα πούμε, χωριό μας είναι και το πονάμε παραπάνω.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου