theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΣ

        ΑΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΙΝΗ"
   Πρώτα να αναφερθούμε στον ανασχηματισμό στη Ζαχάρω που έκανε αίσθηση σε όλους τους κατοίκους, καθότι ήταν ριζικός και τολμηρός και ομολογουμένως αναπάντεχος. Κινήθηκε δε σε προοδευτική κατεύθυνση αφού άλλαξαν και οι δύο αντιδήμαρχοι που κατείχαν τα σπουδαιότερα πόστα και κινούσαν τα νήματα στον δήμο[1], ο ένας παύτηκε εντελώς, περί τον Αλτάνη [2] ο λόγος και ο  άλλος, ο   Βλάχος υποβιβάστηκε και πήγε στην καθαριότητα, όπου εξάλλου είναι και η οργανική του θέση. Ακλόνητη στη θέση της έμεινε μόνο μία αντιδήμαρχος, η Δήμητρα Σκαλτσά. Τελικά με τις προκύπτουσες ανακατατάξεις και την είσοδο νέων δημοτικών συμβούλων, ο δήμος πέρασε στα χέρια άξιων ατόμων,  ελπιδοφόρων και μη δεξιών. Και σημειωτέον ο ανασχηματισμός έγινε αποδεκτός κυρίως από τους δημότες της Ζαχάρως [3] και το κλίμα έγινε θετικό με τις ελπίδες και τις προσδοκίες στα ύψη.
     Ως γνωστόν ο ανασχηματισμός που έγινε σε πολλούς δήμους συνέπεσε με αυτόν της Κυβέρνησης, όπου το κέντρο βάρος μετατέθηκε εμφανέστατα προς την άκρα δεξιά [4 ] ενώ στον δήμο μας το κέντρο βάρους μετατέθηκε στη μη δεξιά.


   Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μη μας διακατέχει υπέρμετρη αισιοδοξία, καθότι πολλάκις το επιθυμητό προβάλλεται ως πραγματικό. Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας ότι ο αυτοδιοικητικός νόμος, παρά την απλή αναλογική προέκρινε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης με αποτέλεσμα η όλη πολιτική του δήμου να πηγάζει από τη θέληση του δημάρχου και μόνο. Έτσι ο δήμαρχος και μόνο είναι το κέντρο των αποφάσεων και καθορίζει τη γραμμή πλεύσης. Επομένως όλα τα υπόλοιπα όργανα, θεσμικά ή όχι [αντιδήμαρχοι, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικές Υπηρεσίες] είναι εκτελεστικά όργανα. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μηδενίζουμε τον ρόλο των αντιδημάρχων, διότι  συμμετέχουν στο επιτελείο διαμόρφωσης των αποφάσεων και πολλάκις η διοίκηση εξαρτάται κι απ' αυτούς, αρκεί να μην είναι πειθήνια όργανα της εξουσίας κι εραστές της καρέκλας με αποτέλεσμα το μόνο που κάνουν είναι να σηκώνουν το χεράκι τους. Βεβαίως και όχι μίσθαρνα όργανα  ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός κυρίως από τον δήμαρχο, που είναι εξουσία και έχει το μαχαίρι, στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας όλων των οργάνων του δήμου, από το δημοτικό συμβούλιο έως και τα  αντίστοιχα δημαρχιακά  που αφορούν τη διαμόρφωση ή την εκτέλεση των όποιων αποφάσεων,  αλλά και την καθημερινή λειτουργία του δήμου. Το τελευταίο κυρίως έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης και συμπεριφοράς απέναντι στους  δημότες  και στους κοινοτάρχες.
   Οπότε το μεγάλο ερωτηματικό  είναι ο ίδιος ο δήμαρχος κι αυτός αποτελεί τη λυδία λίθο. Εάν θεωρεί ότι η αλήθεια είναι μονοπώλιο καταδικό του και γι' αυτό όχι μόνο αποστρέφεται αλλά αποπέμπει ή και καρατομεί τη διαφορετική γνώμη, τότε οδηγούμαστε …σε άλλα γνωστά καθεστώτα.



     Με την ευκαιρία ας αναφερθούμε πιο διεξοδικά στα  τρία [3] πεδία δράσης στον δήμο,  του δημάρχου και των αντιδημάρχων:
    α] Λειτουργικός τομέας (διοίκηση των υπηρεσιών, τεχνικά έργα, εκπαίδευση, καθαριότητα, συλλογή σκουπιδιών, οδοποιία, δημόσιος φωτισμός και άλλα τέτοια]
     β] 
Κοινοτικός τομέας (σχέσεις και διαδραστικότητα με τις κοινότητες
      γ] )Προγραμματικός τομέας (προγράμματα από την πολιτεία ή την Ε.Ε., απορροφούμενα κονδύλια, προτεινόμενα έργα και διεκδίκηση αυτών)
   Στον πρώτο τομέα προΐστανται οι αντιδήμαρχοι κι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δημοτικής μηχανής σ' αυτές τις δράσεις.
   Στον β] τομέα ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και αρμόδιος ελεγκτής για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του αυτοδιοικητικού νόμου που διέπουν τις κοινότητες. Οι κοινότητες όμως έχουν εκτός από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ποια Κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει γενική συνέλευση των κατοίκων όπως απαιτεί ο νόμος;   
   Στον γ] τομέα ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των συμβούλων του και η ικανότητά του να παίρνει από τον κάθε συνεργάτη του το  μέγιστο της απόδοσής του. 
       Όπως σε κάθε οργανισμό ή φορέα ή θεσμό άξιος Δ/ντής, υπουργός ή και πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την ικανότητα να επιλέγει τους σωστούς συμβούλους ή συνεργάτες ή και συνεταίρους. Τότε γίνεται ο άξιος, ο άριστος, ο ηγέτης!
   Αν όμως το παίζει ξερόλας, όλα πάνε κατά διαβόλου και στους τρείς τομείς καθότι αυτός είναι που τους διάλεξε κι αυτός έχει την τελευταία γνώμη.
  Να τονίσω δε από τους νέους αντιδημάρχους περιμένουμε πολλά και τα απαιτούμε και μάλιστα ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά. Τρέφουμε  μεγάλες και πολλές προσδοκίες γιατί πώς να το κάνουμε είμαστε και  ομοφρονούντες κατά κάποιο τρόπο. Σίγουρα πρέπει να επιδείξουν το καινούργιο, το δημοκρατικό σε όλες τις επιμέρους δράσεις παρά τα όσα όρια που αναφέραμε. Η διαφορά με τους προκατόχους τους πρέπει να γίνει εμφανής από τον πρώτο μήνα.
Εδώ είμαστε….
 
 1] Και οι δύο ήταν μίσθαρνα όργανα και είχαν τραγικές ελλείψεις. Λειτουργούσαν με τις γνωστές οπισθοδρομικές, μαυρογιαλούρικες  μεθόδους. Αλαζονεία, λες και ήταν άρχοντες και είχαν πιάσει τον πάπα από τα..τέτοια,  ακατάπαυστη λαϊκίστικη υποσχεσεολογία, θα…& θα… κι εγώ κι από μένα και επιλεκτική σειρά στους δικούς τους. Με ένα λόγο ήταν ακραιφνείς δεξιοί με υποκλίσεις στην όποια εξουσία.
2] Σίγουρα δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, ο Αλτάνης ήταν από τα πιο κοντινά πρόσωπα του δημάρχου και δεν δικαιολογείται η αποπομπή του σαν στημένη λεμονόκουπα. Για τον κύριο έχουμε πάρα πολλά για τη γούνα του, περί παραίτησης, παράνομης χρήσης του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του ΓΟΕΒ κτλ Αναφέρω μόνο το τελευταίο που κυκλοφορεί έντονα και προκαλεί μεγάλους γέλωτες για το τι είναι η δεξιά. Πρόκειται λένε να γίνει σύμβουλος του Νικολάκη του Κοροβέση, που έσβησε μονοκοντυλιά το τι έχει σούρει στον κ. Αλτάνη.
3]Οι Ζαχαραίοι φημίζονται και για την υπερβολική τοπικιστική τους  αντίληψη. Και τους δύο …τέως τους θεωρούσαν ξένα σώματα. Οι δε καινούργιοι αντιδήμαρχοι είναι όλοι Ζαχαραίοι.
4] Τι να γράψω για τον Βορίδη, αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο πρόσωπο, χουντικό βλαστάρι, γραμματέας της ΕΠΕΝ, τσεκουροφόρος, τραμπούκος βουλευτής του ΛΑΟΣ και …. να ορισθεί υπουργός στο πιο κρίσιμο υπουργείο, τροχονομός της Δημοκρατίας (εκλογές, ετυμηγορίες κτλ) Ποιος; ο Βορίδης, ο τραμπούκος από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου