theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ....ΜΥΣΤΡΑ!

        Ήταν ο προτελευταίος μήνας του 2020, 24 Νοέμβρη. Αν και Τρίτη, γρουζούζα, από το πρωί ο καιρός ήταν καντήλι. Πενταγάλανος ουρανός, χαρά Θεού.
  Όπως το  συνηθίζουμε με τον Κουμπαράκο συχνά εκδράμουμε στα πέριξ. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε τα …όρη & τα βουνά και επισκεπτόμαστε τα ωραία χωριουδάκια που πάντα έχουν τη χάρη τους. Ίσως για αυτό να σε προϊδεάζει οπωσούν ο υπέροχος πηγαιμός, το ταξίδι. 


   Έτσι λοιπόν εκείνη την Τρίτη ξεκινήσαμε κατά τις 10π.μ.από το Νιοχώρι για τον ..Μυστρά της Μοφχίτσας. Είναι ένα άπλωμα περί το ένα  χιλιόμετρο από  το χωριό προς τα επάνω, ανατολικά, στις από εδώ παρυφές της Βουνούκας. Από τα πολύ παλιά χρόνια, ίσως και τα βυζαντινά σε αυτό το μέρος υπήρχαν 6 εκκλησίες.

Οι Άγιοι Ταξιάρχες, Αγιος Ανδρέας, οι Αγιοι Απόστολοι, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Αργύρης με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Μάλιστα στους Αγίους Ταξιάρχες έχουν γίνει από την αρχαιολογική υπηρεσία οι κατάλληλες εργασίες ανακατασκευής    και το ίδιο επίκειται να γίνει και στον Άγιο Ανδρέα. Λίγα ιστορικά στοιχεία  δίνονται στο αξιόλογο βίντεο κλικ ΕΔΩ   
όπου γίνεται μια καλή περιγραφή και του χωριού, που έχει κριθεί παραδοσιακό από την πολιτεία.  ΄Το κύριο ερώτημα είναι τόσες πολλές εκκλησίες σε ένα μικρό χώρο. Γιατί τέτοια μεγάλη θρσκευτικότητα; Στον ίδιο χώρο συναντήσαμε τον αφέντη του
Γιάννη Γιαννίκο που εκτρέφει  200 γίδια και κάθε βράδυ παίρνει αμπάριζα τα εκκλησάκια και ανάβει τα καντήλια. Στα βίντεο που παραθέτουμε όλα αυτά θα τα απολαύσετε, αρχικά τον εξαιρετικό πηγαιμό και στη συνέχει τον μικρό Μυστρά και τον….βασιλιά του!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου