theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

ΑΠΟΨΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


Η Ξένια Βέρρα
       Η θέα κι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θεσπέσια, μοναδική. Η πλάση μια ζωγραφιά! Δυτικά το βλέμμα γλιστρά  σιγαλά και μαλακά προς τα κάτω κι αφού πηδάει από την στενή πεδιάδα που απλώνεται από την ωραία Κυπαρισσία μέχρι πέρα τον επιβλητικό Λαπίθα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Ανατολικά ξεχύνονται οι βαθυπράσινοι λόφοι και πλαγιές μέχρι επάνω ψηλά την αρχοντική Ζούρτσα. Βόρεια η πρώτη ματιά πέφτει μακριά στη λίμνη του Καϊάφα, που λαμπυρίζει και αμέσως πιο σιμά στον ελικοειδή δρόμο με τα γραφικά χωριουδάκια [Στροβίτσι Μουντρά] κι από πίσω τους οι οροσειρές και τα διάσελα της Βουνούκας. Στον δε νοτιά χάνεσαι από την ομορφιά, την τελειότητα, το αμάλγαμα της φύσης. Μπροστά σου το πλατύ φαράγγι της εμβληματικής Νέδας, που φαίνεται να ροβολάει ακάθεκτη  από πάνω ψηλά τις πλαγιές του Λυκαίου. Φουριόζα και χαρούμενη  από τα φιλιά του Δία και τους επαίνους του Επικούριου Απόλλωνα.  Ακριβώς δίπλα της σαν περιστεριώνες τα μικρά χωριά η Φόνισσα, η Κοπάνιτσα κι από πάνω τους το βουνό του Οδυσσέα. Συνέχεια οι άλλες βουνοκορφές του διπλανού νομού, της Μεσσηνίας. Εκεί κάπου το  βλέμμα πιάνει και το θρυλικό Καραμούσταφα, την έδρα του ΕΑΜ στην από δω μεριά  της Πελοποννήσου.
    Από τη μια το αγνάντεμα, η πανοραμική θέα,  κι από την άλλη ο βαθύς ίσκιος των αιωνόβιων δένδρων με το αεράκι να έρχεται από κάτω τη θάλασσα, αγάλλεται η ψυχή σου. Αν και διαμπερές, ευάερο είναι απάνεμο λιμανάκι στο βουνό.    
   Απόψε τα κλαριά των δένδρων μπλέκονται και ξεμπλέκονται  σαν τα δάκτυλα του χεριού, λες και συνέχεια χτυπάνε παλαμάκια στα τσαλιμάκια και στις φούρλες που κάνουν οι λεβέντες χορευταράδες στο πανηγύρι.  
   Η λυσιτέλεια της φύσης κόντρα στη συντέλεια.
    Πανδαισία Χαρίτων.  
Η όλη περιγραφή ήταν αναγκαία για να καταλάβουν όλοι τη ζηλευτή θέση της εκκλησίας του προφήτη Ηλία με την πανηγυρίστρα.
      Όλα περίπου είναι έτοιμα. Με τις άοκνες προσπάθειες του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και πάνω από όλα του Γιώργου και της Δαμάντως Κρανίτη και της προέδρου  Χριστίνας Φούκα ο χώρος, η πανηγυρίστρα,  από προχτές καλλωπίστηκε και απόψε μας περιμένει
.
Ελάτε λοιπόν στον Αλιά να ζήσετε μια πανδαισία με 
αλλότροπες υπερβατικές καταστάσεις και Παν-νικές μεθέξεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου