theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Καπνίζει και φοράει σκισμένα τζιν

 Οι λόγοι που το Αμβούργο είχε απορρίψει τον Γιούργκεν Κλοπ

 


Σε αντίθεση με πολλές προσωπικότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου, που επιλέγουν να μένουν αμέτοχες στα πολιτικά ζητήματα, ο Γιούργκεν Κλοπ λέει δημόσια τις απόψεις του. Πολύ συχνά, έχει εκφράσει σε συνεντεύξεις τις αριστερές του πεποιθήσεις, ενώ είχε ταχθεί δημόσια εναντίον του Brexit. «Είμαι αριστερός, φυσικά. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση και ποτέ δεν θα ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους των πλουσίων. Πιστεύω σ’ ένα κράτος πρόνοιας. Η κατανόησή μου όσον αφορά την πολιτική έχει ως εξής: αν εγώ τα πηγαίνω καλά, θέλω κι οι άλλοι να τα πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου είναι να ψηφίσω τη δεξιά». Όταν η Μπάγερν ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί του λέγεται ότι είπε: «να και κάτι που δεν μπορούν να αγοράσουν με τα λεφτά τους». Υπάρχει όμως μια ομάδα που απέρριψε τον Γιούργκεν Κλοπ για μη αγωνιστικούς λόγους! 

Ατημέλητος προπονητής γίνεται; Δεν γίνεται 

Το καλοκαίρι του 2008, το Αμβούργο βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή και στο τραπέζι πέφτει το όνομα ενός ανερχόμενου τεχνικού, ονόματι Γιούργκεν Κλοπ. Την περίοδο εκείνη, ο Κλοπ ολοκλήρωνε το πρώτο κεφάλαιο της προπονητικής του καριέρας με τη Μάιντς και η περίπτωσή του είχε εξεταστεί λεπτομερώς από τους ιθύνοντες του Αμβούργου. Ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους στη Γερμανία, με έξι πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και ένα Πρωταθλητριών (1983) να κοσμούν το μουσείο της ομάδας. Πίσω στο 2008, όπου οι άνθρωποι του Αμβούργου ετοιμάζουν λεπτομερείς αναφορές σε εβδομαδιαία βάση για τον νεαρό προπονητή της Μάιντς. Αντικείμενο του σκάουτινγκ αποτελεί το προφίλ τακτικής του Γιούργκεν Κλοπ, ο τρόπος δουλειάς του στις προπονήσεις, οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές, τον κόσμο, τη διοίκηση. Οι παράγοντες του Αμβούργου σκιαγραφούν την προσωπικότητα του Κλοπ, εντός και εκτός γηπέδου. Όμως ένα έγγραφο με πληροφορίες για προσωπικές συνήθειες του Κλοπ, άσχετες με τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου φαίνεται ότι επηρεάζουν τη τελική κρίση. Προκαλούν αρνητική εντύπωση οι στιλιστικές του επιλογές. Το ατημέλητο κούρεμα και γενικότερα το ντύσιμο που περιλαμβάνει σκισμένα τζιν, ενώ η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος προστίθεται επίσης στα «μείον» της λίστας. Ένα πακέτο που για τους διοικούντες το Αμβούργο έμοιαζε με εικόνα ενός προπονητή που δεν θα γινόταν αποδεκτός από τα media. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και πληροφορίες που τον ήθελαν να καθυστερεί αρκετές φορές σε συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις του κλαμπ. Έτσι οι παράγοντες του Αμβούργου κατέληξαν στην πιο…ασφαλή επιλογή του πρώην τεχνικού της Τότεναμ, Μάρτιν Γιολ.

 

Μη αναμενόμενη εξέλιξη

 

Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Αμβούργο δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία. Η πορεία του Κλοπ όμως ήταν εντελώς αντίθετη και ανοδική. Ο Γιούργκεν ανέλαβε τελικά την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Έφτασε μαζί της στην κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων (2011-12), ενός κυπέλλου (2012) ενώ το Μάιο του 2013 οδηγεί τους Βεστφαλούς στον τελικό του Champions League (2013), όπου και ηττήθηκε στον γερμανικό «εμφύλιο» του «Γουέμπλεϊ» από την Μπάγερν Μονάχου με σκορ 2-1. Ταυτόχρονα ανέδειξε ποδοσφαιριστές που διαγράφουν έως σήμερα λαμπρή καριέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ματς Χούμελς, Μάρκο Ρόις, Μάριο Γκέτσε και Ιλκάι Γκουντογκάν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στους άλλους.

Μέχρι την άνοιξη του 2018, το Αμβούργο αποτελούσε το μοναδικό γερμανικό σύλλογο που δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία από το 1963 που συστάθηκε το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα. Εκείνη τη σεζόν οι «δεινόσαυροι» έπεσαν για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια παρουσίας στα «σαλόνια». Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Γιούργκεν Κλοπ συμμετείχε με τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, από τον οποίο αποχώρησε ηττημένος με σκορ 3-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τη βραδιά του Κιέβου, σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα τη θυμάται για το τρομερό γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ και την τραγική εμφάνιση του τερματοφύλακα των «κόκκινων», Λόρις Κάριους. Έναν χρόνο αργότερα όμως, ο γερμανός προπονητής βρέθηκε ξανά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτή τη φορά οι «κόκκινοι» νίκησαν, κατακτώντας τον 6ο τίτλο στην ιστορία τους, με επικράτηση επί της Τότεναμ (2-0) στην Κωνσταντινούπολη. Τη στιγμή που ο γερμανικός σύλλογος παλεύει για την επιστροφή του στην Μπουντεσλίγκα, ο Κλοπ γράφει τη δική του ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου και οι τότε διοικούντες το Αμβούργο ίσως κατάλαβαν ότι το στιλ στο ντύσιμο είναι παροδικό. Επίσης, μάλλον θα έχουν καταλάβει με “σκληρό” τρόπο ότι η προπονητική αξία δεν επηρεάζεται από προσωπικές επιλογές και το κυριότερο ότι η αγωνιστική ιστορία της ομάδας θα μπορούσε να έχει «γραφτεί» πολύ διαφορετικά, αν ο Κλοπ είχε κάτσει το καλοκαίρι του 2008 στον πάγκο της. Κάτι που στο μέλλον δεν πρόκειται να συμβεί, διότι ο ίδιος τους το έχει πει με νόημα την ημέρα που προτιμήθηκε ο Γιολ: «Μη με ξαναπάρετε τηλέφωνο…».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου