theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Η ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΗΤΑΝ Η ΓΕΩΡΓΙΑ // ΟΜΩΣ-ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ [Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙ ΓΗΣ] ΗΤΑΝ Ο ΒΑΛΑΝΤΗΣ!!!

      Εξαρχής να καταθέσω ότι η πιο μεγάλη και αναγκαία, υπαρξιακή δραστηριότητα του ανθρώπου είναι οι κοινωνικές δραστηριότητες κάθε μορφής και είδους. Από απλές φιλικές μέχρι ερωτικές, που είναι και το αποκορύφωμα. Μόνο τότε έχουμε μέθεξη της ψυχής και του σώματος, μετουσίωση του ανθρώπου  σε Θείον.
Εδώ και  17 χρόνια στο βιβλίο μου "ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ" τόνιζα με μεγάλη δόση βεβαιότητας και σιγουριάς:
" Όχι μόνο δεν το αποκρύπτω αλλά με καμάρι το γράφω. Οι στιγμές που σμίγω με παλιοφιλαράκια και τσουγκράμε τα ποτήρια μας είναι από τις πιο ωραίες της ζωής μου. Τότε το κρασάκι όλα τα μετουσιώνει σε προσδοκίες ανάστασης επαναστατών και σε όνειρα και όρκους αγάπης εραστών. Οι δε σταλακτίτες των υποσχέσεων και των ελπίδων αγγίζουν τους σταλαγμίτες της νοσταλγίας και των καημών.
   Και χαίρομαι που αυτή η πεποίθηση ακόμη με διακατέχει τα μέγιστα, αν και πλέον έχω γίνει κάπως επιλεκτικός στις προσωπικές μου παρέες. Κι αυτό γιατί κυρίαρχη ικανοποίηση και περισσή γοητεία αισθάνομαι όταν συναντώ και συνδιαλέγομαι με παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινα και μικρός καραγκιοζοπαίχτης [1]. 

     Ανάμεσα στις τόσες συναναστροφές με παιδαρέλια, συναντώ μερικά που είναι οι ανωτέρω αναφερόμενοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες της ελπίδας και των υποσχέσεων. Με καταγοητεύουν και με γεμίζουν όλο θετικά συναισθήματα, με απογειώνουν!!!  
  Μια τέτοια περίπτωση είναι η μικρή Γεωργία κόρη του Γιάννη Κουφόπουλου και της Πέγκης Τάγαρη [2], εγγόνα του Θύμιου Τάγαρη και της Τασούλας. Ένα μικρό τσουπάκι 4 χρονών που από τότε που ήρθε στη γειτονιά μας έχει μαγέψει όλους με τη σπιρτάδα του και την τσαχπινιά του. Μαύρα μάτια, σαν ελιά και κατσαρά μαύρα μαλλιά. Πανέξυπνη και παρατηρητική στο έπακρο. 


    Στην αρχή έλεγε με κομπασμό και χάρη, όταν τη ρωτούσαμε από πού είσαι. Από τον Κόρωνο, τη Νάξο [3]. Ποιο χωριό  είναι πιο ωραίο; Ο Κόρωνος, τώρα από το πολύ ψηστήρι του παππού της, του Θύμιου, λέει το Γιαννιτσοχώρι. 
       Είναι αχτύπητη και ναζιάρα αλλά χθες μας έφυγε...και κλάμα η Κυρία...

ΟΜΩΣ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 
ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΛΑΝΤΗΣ



Η χώρα ποτέ δεν απελευθερώθηκε

 

Δημήτρης Ζεβόλης

·Μετά την Οθωμανική κυριαρχία αποτέλεσε προτεκτοράτο ελεγχόμενο από την εκάστοτε επικυρίαρχη δύναμη.
Πρόθυμο και το εγχώριο δοσιλογικό προσωπικό.
Ο λαός το είπε πολύ χαρακτηριστικά "Έφυγε ο Μπραίμης και ήρθε ο Ζαΐμης".
Όσο δεν εννοούμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι εθνικοαπελευθερωτικός προκοπή δεν πρόκειται να δούμε.
Πολύ διαφωτιστικό το χρονογράφημα της Νόρας Ράλλη, στην efsyn.
«Zu viel ist zu viel» («Φτάνει πια!»)
  «Ξέρεις τι είναι να σε βάζουν να καις το βιος σου και να πληρώνεις και το πετρέλαιο για να το καις;»...
...Αυτή τη φράση δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ήταν πολύ γέρος και πολύ γερός. Ούτε αυτός είχε ξεχάσει. Ήμουν πολύ μικρή μπροστά του, αλλά την κατάλαβα. Δεν είχα καταλάβει τότε όλη την ιστορία βέβαια, είχε πολλά ονόματα και ημερομηνίες και κάποιους που ήθελαν κάτι παράλογα πράγματα και κάποιους άλλους που κανείς δεν τους άκουγε και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί κανείς δεν τους άκουγε, αφού εγώ, όταν φώναζα τη μαμά μου, με άκουγε. «Φώναξες δυνατά;» τον ρώτησα. Με κοίταξε και μου είπε ξανά: «Ξέρεις τι είναι να σε βάζουν να καις το βιος σου και να πληρώνεις και το πετρέλαιο για να το καις;». Μου το είπε δεύτερη φορά κι έτσι δεν το ξέχασα ποτέ.
Ο ίδιος δεν ήταν κανένας τυχαίος. Ο πατέρας του είχε τον Παπαστράτο μεσίτη, πριν γίνει ο τελευταίος σπουδαίος και τρανός. Μέσα στα καπνά από παιδί. Αριστερή οικογένεια φουλ. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) ο θείος του, αργότερα ο ίδιος στον ΕΛΑΣ κ.λπ. Αυτό το «κ.λπ.» που δεν θυμόμαστε πλέον, ίσως δεν μαθαίνουμε και ποτέ κι ας του οφείλουμε τη ζωή και την ελευθερία μας. Στην περιοχή του Αγρινίου βγάζαν τον λεγόμενο «αρωματικό καπνό».
Ντόπια ποικιλία, όπως ο «μπασμάς» σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Πομακοχώρια. Τα φύλλα του αρωματικού δεν ήταν μεγάλα - μια παλάμη. Αλλά η ποιότητά του ήταν ασυναγώνιστη. Τη δεκαετία του ’50, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται πρωθυπουργός. Ο Στεφανόπουλος ήταν να γίνει, αλλά ο βασιλιάς, ένεκα η φιλία του μετέπειτα «εθνάρχη» (μιλάμε για ηλίθιο λαό, όχι αστεία) με το Παλάτι και ειδικά με τη Φρειδερίκη, τον ανέβασε στην πρωθυπουργία επειδή έτσι το θέλησε ο Παύλος. Και τι έκανε ο «εθνάρχης»; Απαγόρευσε την εξαγωγή ελληνικού καπνού στις χώρες του τότε Ανατολικού Μπλοκ, διότι ήσαν κομμουνισταί και η Ελλάς ανήκε εις την Δύσιν.
Οι αγρότες/παραγωγοί αντέδρασαν. Μετά τον Β' Π.Π., η αμερικανική καπνοβιομηχανία είχε επεκταθεί και οι ίδιοι θα έχαναν ουσιαστικά όλη την πελατεία τους. Οπότε αποφάσισαν να μη δώσουν πουθενά την παραγωγή τους και να τη φυλάξουν στις αποθήκες τους. Δεν χαλάει ο καπνός - δεν είναι γάλα ημέρας να λήγει.
Περνάει ένας χρόνος, περνάει δεύτερος, περνάει τρίτος. Νοικοκυραίοι άνθρωποι ήταν (όχι «κυρ Παντελήδες», κανονικοί νοικοκυραίοι), είχαν κάνει τα κουμάντα τους, άντεξαν. Λυσσάει ο «εθνάρχης» (μιλάμε για εντελώς ηλίθιο λαό, όχι αστεία!) και διατάζει να καούν όλα τα καπνά που ήταν αποθηκευμένα, λέγοντας ότι «εκρίθησαν ανεμπορεύσιμα»! Όσο έχει χαλάσει η βελέντζα της προγιαγιάς μου, άλλο τόσο ήταν δυνατόν να χαλάσουν και τα καπνά. Αυτός όμως εκεί! Και δεν σταμάτησε «εκεί», αλλά υποχρέωσε τους αγρότες να πληρώσουν και μία δραχμή το μπιτόνι το πετρέλαιο που χρειάζονταν για να κάψουν το βιος τους.


Βία
Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν άσκησε ενιαία αγροτική πολιτική. Εξουθένωσε την ύπαιθρο, που ήδη είχε εξαντληθεί από δύο Παγκοσμίους και έναν Εμφύλιο, αργότερα έκανε και διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία και έστειλε όλη την νεολαία (18-25 ετών) να γίνουν γκασταρμπάιτερ στη βιομηχανία της, γουρούνια στο σακί της, μετά έφερε και ξενόφερτα, εισαγόμενα προϊόντα πάμφθηνα και ο πρωτογενής τομέας διαλύθηκε πλήρως.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ & ΑΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

ΠΡΩΙΝΗ σήμερα


ΠΡΩΙΝΗ 29-8-24


 ΠΡΩΙΝΗ 28-8-24

1000 μπράβο στους φίλους Λεχαινίτες
που συνεχίζουν τον δρόμο του Πολιτισμού
 




ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΔΑ ΤΟΤΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΣ 
 ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ...
.
 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

"ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ" ΚΑΤΑ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΩΝ

 ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ...

     Τις προάλλες βλέπω μια ανάρτηση ενός Πιπερούδη στο fb και μου σηκώθηκαν οι τρίχες. Ένα αισχρό και χονδροειδέστατο κείμενο από ένα βιβλίο ενός ανεκδιήγητου  "γραφικού αντικομουνιστή" που ανένηψε τα μετεμφυλιακά χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται.  Ναι για τα μετεμφυλιακά χρόνια του τρόμου, των διώξεων και των κατατρεγμών των ανθρώπων της Εθνικής Αντίστασης, αυτά  τα λόγια και τα γραφτά ήταν άκρως αναγκαία και απαραίτητα για την καθεστηκυία τάξη που συμπεριλάμβανε όλα τα είδους τα  αποβράσματα.                                           Ταγματασφαλίτες, Χίτες, Μπουραντάδες, επίορκοι δικαστές, στρατιωτικοί και                             χωροφυλάκοι και όλοι οι δωσίλογοι  και Κουίσλιγκ …………
   Μάλιστα ενημερώθηκα ότι ο τύπος είναι Ζαχαραίος και συνταξιούχος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.  Αμέσως έγραψα ένα καυστικό και έντονα επικριτικό σχόλιο. Όμως επέλεξα και έστειλα ένα άλλο εντελώς περιπαικτικό με πολλές μεν αλλά σκωπτικές έμμεσες δόσεις χλευασμού.
    Ορίστε τι  μυαλό κουβαλάνε και τι επίπεδο έχει ο  Πιπερούδης και οι όμοιοι του.      Κουκούτσι μυαλό!! 
    Όχι μόνο δεν κατάλαβαν τίποτα αλλά  το χειροκρότησαν κιόλας, τόσο απαίδευτοι είναι,  Πράγμα που επιδίωξα ώστε να τον ξεβρακώσω και να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. 
 Και έτσι έγινε....
    Αλλά και το άλλο, μια και εδώ όλοι μας ξέρουμε τα κουτάλια του άλλου, καθόλου δεν διερωτήθηκαν πώς θα συμφωνήσει με τέτοιες ακροδεξιές και χρυσαύγουλες μαλακείες ένας άνθρωπος ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ 70 ετών που τόσα χρόνια αντιπαραβάλλεται και  τις καταπολεμά, με όσο σθένος και δύναμη διαθέτει; Και μάλιστα όταν αυτός ο αγώνας γίνεται δημόσια και φανερά τα τελευταία 15 χρόνια συνεχώς στο διαδίχτυο [https://yannitsochori.blogspot.com
Τέτοιοι  κουραμπιέδες του φασισμού είναι!!!




Διαβάστε όλα τα κείμενα:

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
             ΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ                                                                    Περικλής Πιπερούδης
Με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή κ. Νίκου Παππά για τον αστυνομικο, για φασιστάκους κλπ, θυμήθηκα τη σελίδα 73 του βιβλίου, το εξώφυλλο του οποίου αναρτώ. Διαβάζουμε λοιπόν στη σελίδα 73 : " Μόλις ενεφανίσθη ο Φασισμός ως κίνημα στην Ιταλία ( 1919), τόσον ραγδαίως ογκούμενον και παρασύρον τα πάντα και τους πάντας, οι θεωρητικοί της Κόμιντερν διηρωτήθησαν. Τι είναι τούτο; Πως ερμηνεύεται; Ο Μάρξ δεν λέγει τίποτε περί εμφανίσεως τοιούτου κινήματος. Πού και πως τοποθετείται κοινωνικώς, ιστορικώς, οικονομικώς, πολιτικώς;
Και ως ήτο επόμενον έδωσαν κατ'αρχήν την ευκολωτέραν ερμηνείαν, πάντοτε βέβαια επί τη βάσει του " ιστορικού υλισμού". Οι μεγάλοι δάσκαλοι της Κόμιντερν, οι....... , εκήρυξαν ότι " ο εν Ιταλία εμφανισθείς Φασισμός ήτο η στυγνοτέρα και άνευ προσχημάτων αντίδρασις της ιταλικής κεφαλαιοκρατίας και ότι ο Φασισμός, ως τοιαύτη αντίδρασις, είναι η τελευταία προσπάθεια του Καπιταλισμού να κρατηθή, ότι είναι συνεπώς κατάστασις προσωρινή και φαινόμενο παροδικό και ότι σύντομα θα καταρρεύσει, δια ν'αφήσει πλέον ελεύθερον τον δρόμον και το πεδίον εις τον.... κομμουνισμόν.
Αργότερα, μετά το 1923,....όταν ο Μουσολίνι και ο Φασισμός του είχον συγκεντρώσει το σύνολον σχεδόν της ιταλικής εργατικής τάξεως εις το φασιστικόν κόμμα, όταν τούτο απεδείχθη κόμμα επαναστατικόν, επίσης στραφέν και πλήξαν την ιταλικήν κεφαλαιοκρατία και όλα τα ιταλικά αστικά κόμματα, τότε, έ τότε, εβγήκεν εις το προσκήνιον ο ΛΕΝΙΝ, όστις διέγνωσε πλέον τα πράγματα και δεν ωρρώδησε ποσώς να κηρύξη φανερά και δημόσια, ότι " ο Φασισμός και ο Κομμουνισμός είναι αι δυο αντίθετοι όψεις ενός και του αυτού πράγματος"!!! Και προσέθεσε το γαλλικόν ρητόν:
" Κάθε μετάλλιον έχει και την αντίθετόν του όψιν"........
=======================
Το περιπαικτικό σχόλιο

Κύριε Περικλή καλημέρα. Ανυπομονώ να σας γνωρίσω στη Ζαχάρω για να σας συγχαρώ [1] και να σας ευχαριστήσω για την τόσο καταπληκτική ανάρτηση, που ομολογώ μου άνοιξε τα μάτια.. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική από αυτή που μας πιπίλιζαν.
Έμαθα επιτέλους ότι:
- Ο Μάρξ δεν έχει αναφερθεί καν στο φαινόμενο του φασισμού ασχέτως εάν αυτός ο όρος ενεφανίσθη επί Μουσουλίνι, Έπρεπε να το προβλέψει [2]
- Ο φασισμός ήταν και είναι επαναστατικό κόμμα-κίνημα και ενάντια στην κεφάλαιοκρατία και στα αστικά κόμματα είναι μεγάλη αλήθεια κι ας είναι γραμμένη από έναν ανανήψαντα κομμουνιστή, το 1953, εποχή του τρόμου και του ρετσινόλολαδου, όπως λένε….
Εγώ ήξερα ότι είναι κατά του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας και μια όψη του Καπιταλισμού. Λέτε ότι είναι λάθος;
Τέλος απορώ και ενίσταμαι εντόνως που ενώ ο Λένιν ρητά «κήρυξε δημόσια ότι Φασισμός και ο Κομμουνισμός είναι αι δυο αντίθετοι όψεις ενός και του αυτού πράγματος" γιατί όλοι οι Μαρξιστές και οι εν γένει κομμουνιστές ισχυρίζονται με πάθος το αντίθετο και μάλιστα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, όπως κι εγώ πριν σας διαβάσω. Αυτό καν δεν το γνώριζα…
Βέβαια έχω μερικές αμφιβολίες και προβληματίζομαι για την ιστορία και την πολιτεία του συγγραφέα του βιβλίου. [Γραμματέας του ΚΚΕ, βουλευτής, μέγας γραφικός αντικομμουνιστής όπως τον χαρακτήρισε ο Φρέντυ Γρμανός, αρχηγός της περιβόητης φασιστικής οργάνωσης 3 Ε, σχέδιο Περικλής και ….] αλλά τέλος πάντων αυτά είναι ….ασήμαντη παρωνυχίδα μπροστά στην …αλήθεια και την πραγματικότητα.
[1] Επίσης να συγχαρώ και τους σεβαστούς: Παναγ. Ζιάγκα,συμμαθητής μου με μεγάλη οξυδέρκεια, τον Χαρίλη Ζήρο και τον Παναγιώτη Κατσάμπουλα που για την συγκατάθεσή τους και μάλιστα από τους πρώτους.
[2] Άλλο πράγμα η αναλυτική αναφορά του Μάρξ από το 1850 του Βοναπατρισμού και της αστικής τάξης, Έτσι δεν είναι; Εσείς τι λέτε επί του θέματος;

Το καυστικό και έντονα επικριτικό σχόλιο
      Κύριε Πιπερούδη μπορείς να πιστεύεις και να είσαι ότι θες αλλά να μη λες και διαδίδεις τέτοιες χοντράδες και μπούρδες.
     Τέτοια σας έμαθαν στη στρατιωτική σχολή; 
         Αδύνατον!!!
       Μα τέτοια φανερή βλακεία «Ότι ο ΛΕΝΙΝ, όστις διέγνωσε πλέον τα πράγματα και δεν ωρρώδησε ποσώς να κηρύξη φανερά και δημόσια, ότι " ο Φασισμός και ο Κομμουνισμός είναι αι δυο αντίθετοι όψεις ενός και του αυτού πράγματος" κανείς μα κανείς άνθρωπος κομουνιστής και μη, δεν μπορεί να το αποδεχτεί! 
    Για δε το ότι ο Φασισμός ήταν και είναι προοδευτικό ΄κίνημα απαξιώ οιαδήποτε απάντηση. Τη δίνει ο τραγικός και ολέθριος Χίτλερ….
Μα καλά τον πιο «γραφικό αντικομουνιστή» βρήκες να προβάλεις; Για δες στο διαδίχτυο τι φρούτο ήταν!!!
Αλλά αφού συμφωνεί ο συμμαθητής μου ο Ζιάγκας, ο Χαρίλης και ..λοιποί, όλα τα παραπάνω τα παίρνω πίσω.
Ουστ κωλοφασίστες και κλούβια χρυσαύγουλα…. 

Πώς άλλαξε ο πληθυσμός στην Ευρώπη μεταξύ 1990 και 2023 – Το εκπληκτικό ποσοστό της Ελλάδας

Μεταξύ 1990 και 2023, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50%.
Όμως δεν υπήρξε αύξηση σε όλες τις χώρες με τον ίδιο ρυθμό, και σε μερικές μάλιστα τα ποσοστά δεν αυξήθηκαν καθόλου.
Η Pallavi Rao του Visual Capitalist χαρτογραφεί τις πληθυσμιακές αλλαγές της Ευρώπης, με χρωματική κωδικοποίηση ανά αύξηση (πράσινο) και μείωση (κόκκινο) κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Τα δεδομένα προέρχονται από τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πληθυσμού 2024 του ΟΗΕ.
Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση του πληθυσμού, ακόμη και όταν τα ποσοστά γεννήσεων έχουν μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει μετανάστευση προς την περιοχή.
Η Τουρκία (+56%) και η Ιρλανδία (+48%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση για χώρες με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκων.
Ιδιαίτερα πρέπει να σταθεί κανείς πάντως στο ποσοστό της Ελλάδας το οποίο είναι 0%

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ---------------------------

ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ 







Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

 


ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΕΤΤΆΚΙΑ // ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΉ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ// ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ....

19-8-24
         Μια θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι, λάδι!!! Και υπόψη φέτος είναι πρώτη φορά που τέτοια εποχή, μετά τον 15Αύγουστο, η θάλασσα είναι τόσο γαλήνια και μάλιστα για 10 μέρες και.  
  Αυτή την εποχή ακόμα η παραλία είναι γεμάτη από λουόμενους και λιαζόμενους, αλλά το χαρακτηριστικό είναι οι φωλιές της Caretta-Caretta. Κάθε δυο μέτρα και φωλιά. Τα υπέροχα παιδιά του Αρχέλωνα [τα Αρχελοπαίδια] με την ζηλευτή εθελοντική προσφορά τους, έχουν επισημάνει και έχουν τοποθετήσει καρτέλες σε κάθε φωλιά, με όλα τα ταυτοτικά στοιχεία. Ποια ημερομηνία επισημάνθηκε και πότε περίπου θα βγουν τα χελωνάκια.
Είναι εποχή της επώασης και πλησιάζουμε στο τέλος. Όπου νάναι τα χελωνάκια θα σκαρίσουν.
  Κι η παρέα, ο Ηλίας, ο Θανάσης, ο Γρηγόρης και η αφεντιά μου αραχτοί να πίνουμε τα τσιπουράκια μας στην φινετσάτη καντίνα του Τσίλη, μετά το μπάνιο μας. 

20-11-24 

     Σήμερα το βράδυ ο καιρός έχει αλλάξει ρότα και η θάλασσα αρκετά φουρτουνιασμένη. Έρχονται μπουρίνια. Πολλές φωλιές είναι κοντά στην ακτογραμμή με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα κύματα να φτάσουν μέχρι εκεί. Οπότε η ζημιά στα αυγά δυνατόν να είναι τεράστια. Απορώ πώς τα Αρχελωνοπαίδια δεν τα μετακόμισαν αλλού..[ 1]

Οι χελώνες δεν είναι και χαζές, και δεν ανοίγουν τις φωλιές τους ποτέ ανάμεσα στις ξαπλώστρες που καλύπτουν κάμποσο χώρο. Και το άλλο, οι φωλιές δεν είναι η μία πάνω στην άλλη ή κολλητές.


Αξιοσημείωτο είναι κι αυτό που κάνουν τα  Αρχελωνοπαίδια στις φωλιές που επίκεινται να βγουν τα χελώνάκια, βάζουν γύρωθεν "οδηγούς", ώστε αυτά να οδηγούνται στη θάλασσα.

Φωλιά με "οδηγούς"

21-8-24 [6.30 π.μ]



Επισκέπτης πολύ πρωινός στην παραλία. Έχει προηγηθεί μια μικρή βροχούλα οπότε υπάρχει πολύ υγρασία και η θάλασσα λυσσομανά στην κυριολεξία. Αυτό που φοβόμουν τελικά έγινε, το νερό έχει σκεπάσει αρκετές φωλιές και επειδή αυτό είναι πολύ, η ζημιά είναι μεγάλη. Είθε ο Ποσειδών ή κάποιος άλλος Θεός να βάλει το χέρι του!



    Αργότερα συνάντησα δυο  Αρχελωνοπαίδια, την Πόπη [2] και μια Γαλιδούλα που επέστρεφαν από την πρωινή "περιπολία" τους  και μας ενημέρωσαν ότι η διαβροχή από τη βροχή ή τα κύματα δεν προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στα αυγά και η επώαση συνεχίζεται, άντε με μια μικρή καθυστέρηση. Το άλλο που μας είπαν είναι ότι τα χελωνάκια δεν  βγαίνουν όλα μαζί αλλά η εκκόλαψη γίνεται σε διάστημα 10 ημερών. Οπότε σημειώνουν πότε βγήκε το πρώτο χελωνάκι, τότε  τοποθετούν τους "οδηγούς"  και μετά από 10 μέρες ανοίγουν τη φωλιά και κρατούν διάφορα στατιστικά στοιχεία. [πόσα αυγά ήταν, σε πόσα έγινε εκκόλαψη ...] 

Υπόψη τελικά ένα χελωνάκι στα χίλια επιζεί από τους διάφορους κινδύνους κυρίως στην απέραντη θάλασσα με τους κάθε είδους ζωικούς οργανισμούς [ψάρια, χταπόδια, καβούρια, μέδουσες και τόσα  άλλα]. 

[1] Η μεταφορά των αυγών σε καινούργια φωλιά πολλάκις είναι επιβεβλημένη για επιστημονικούς λόγους. Κάθε φωλιά δε αφού περάσει ένα 10ημερο από τη στιγμή που θα βγει το 1ο χελωνάκι, την ανοίγουν όπως τονίσαμε παραπάνω. Αυτό οι διάφοροι ...αντιδραστικοί το θεωρούν ότι τα παιδιά το κάνουν ωστε να δηλώσουν περισσότερες φωλιές, για να πάρουν πιο πολλά χρήματα. Και πρώτοι οι γελοίοι Δομέστιχοι...
[2] Χάρηκα που πρώτη φορά συνάντησα Ελληνάκι  και όπως μου είπε η Πόπη, που έχει έρθει από τις Σπέτσες, ότι στην ομόδα τους, περί τα 30 παιδιά, υπάρχουν αρκετά Ελληνάκια.Μπράβο! 

Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ

      Ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ξεδιπλώνεται μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος αμμουδερές ακτογραμμές της Ελλάδας. Εδώ, σε αυτά τα ατέλειωτα χιλιόμετρα αστραφτερής άμμου, αναπτύσσονται συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, camping, beach bars, ενώ υπάρχουν και τεράστια τμήματα παρθένας ακτής όπου ακόμη και τον Αύγουστο μπορείς να κολυμπάς μόνος σου

Για την εξερεύνηση των ακτών του Ιονίου που αναπτύσσονται στο δυτικό άκρο της Πελοποννήσου και μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, αφετηρία μας θα γίνει η παραλία Ζαχάρως-Καϊάφα, η οποία έχει πολύ εύκολη πρόσβαση μέσω του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Κυπαρισσίας. Το πιο πολυσύχναστο τμήμα αυτής της θεσπέσιας ακρογιαλιάς με τους αμμόλοφους και το πευκοδάσος με ρίζες που βρέχονται από το κύμα είναι εκείνο που βρίσκεται κοντά στο αυλάκι το οποίο αποχετεύει τα νερά της λίμνης Καϊάφα στο Ιόνιο πέλαγος. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες πάνω στον δρόμο οι οποίες απέχουν όμως από τη θάλασσα μόλις μερικές δεκάδες μέτρα. Σε κάποιο σημείο του πευκώνα επί του δρόμου θα παρκάρεις το αυτοκίνητο, θα περπατήσεις λίγο και εύκολα θα καταλήξεις στο ακροθαλάσσι.


Η ακτή αυτή με τα ίδια χαρακτηριστικά (πεύκα και αμμοθίνες) συνεχίζεται για αρκετά χιλιόμετρα, τόσο προς Βορρά όσο και προς Νότο. Αν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε λίγο προς τις δύο κατευθύνσεις του ορίζοντα, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε σημεία απόλυτης ησυχίας για να απολαύσετε τις βουτιές στα νερά του Ιονίου. Αν πάτε οδικώς λίγο βορειότερα, στο ύψος του χωριού Κάτω Σαμικό, θα δείτε τον δρόμο που οδηγεί στην ακτή, σε σημείο όπου υπάρχουν δύο beach bars.

Νότια από τη λίμνη Καϊάφα και φτάνοντας στο ύψος της Ζαχάρως, ένας παρακαμπτήριος δρόμος θα σας φέρει στην ακτή του Αγίου Νικολάου όπου απαγκιάζει ένας παραλιακός οικισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, ενώ ένα μικρό μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ακολουθώντας τον δρόμο προς Κυπαρισσία, θα δείτε δεξιά σας διάφορες παρακαμπτήριες οδούς, στρωμένες με άσφαλτο ή βατό χωματόδρομο, οι οποίες επίσης καταλήγουν στην ακτή. Το πιο οργανωμένο μέρος αυτής της θαυμάσιας αμμουδιάς είναι η παραλία του Κακόβατου, όπου υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες επί της ακτής, ψαροταβέρνες, καφέ και φυσικά τα αναντικατάστατα για τις διακοπές του Νεοέλληνα beach bars


ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΔΑΚΙΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Νεοχώρι, Θολό, Γιαννιτσοχώρι

Συνεχίζοντας την πορεία προς Νότο επί του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Κυπαρισσίας, θα συναντήσουμε τα χωριά Νεοχώρι, Θολό και Γιαννιτσοχώρι (ακριβώς με τη σειρά που σας τα αναφέρουμε). Από αυτά τα χωριά υπάρχουν δρόμοι που ύστερα από μια σύντομη διαδρομή 5-6 χιλιομέτρων ανάμεσα από ελαιόδεντρα, πευκώνες και θερμοκήπια, καταλήγουν στην απλωτή αμμουδιά. Σε αυτή τη σχεδόν τριών χιλιομέτρων μήκους αμμουδερή ακτή θα βρείτε κάποια κάμπινγκ, ιδιαίτερα δημοφιλή στους Δυτικοευρωπαίους, κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Σε μικρά τμήματα της ακτής, κυρίως εκεί όπου οι δρόμοι καταλήγουν στη θάλασσα, λειτουργούν καφέ, ταβέρνες και μπαράκια.

Αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορους στενούς δρόμους που κινούνται κατά μήκος της ακτής και καταλήγουν σε απόμερα σημεία της. Σε γενικές γραμμές, οι μετακινήσεις σε αυτή την εκπληκτική αμμουδιά θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς η ακτογραμμή αποτελεί σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας και προστατευόμενης χελώνας Caretta caretta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου φιλοξενούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της χελώνας (μετά τη Ζάκυνθο) στη Μεσόγειο. Οι εθελοντές της οργάνωσης «Αρχέλων» σηματοδοτούν τα σημεία όπου εντοπίζουν φωλιές με σκοπό να τις προστατεύσουν. Ομως οι ακτές αυτές είναι τεράστιες σε μήκος και δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα τα μέρη όπου γεννούν οι χελώνες. Ετσι η προστασία της ωοτοκίας τους επαφίεται και στην οικολογική συνείδηση των επισκεπτών. Λόγω της φωλεοποίησης της απειλούμενης χελώνας Caretta caretta, αλλά και της ύπαρξης εκτεταμένων αμμοθινών και πευκοδάσους, το παράκτιο αυτό οικοσύστημα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό «Δίκτυο Natura 2000» με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» και έχει αναγνωριστεί ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας».

Ποταμός Νέδα, Ελαία, Καλό Νερό

Μετά το Γιαννιτσοχώρι, ο δρόμος περνά πάνω από την κοίτη του ποταμού Νέδας που έχει πια απελευθερωθεί από τα δεσμά του φαραγγιού της και κυλά τα λόγω ανομβρίας λιγοστά νερά της με προορισμό την ακτή του Ιονίου. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους θα σας υποδείξουν τον χωματόδρομο που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να βγείτε στο σημείο εκείνο όπου το γλυκό νερό του ποταμού σμίγει με το πέλαγος. Η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα και θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε θαυμάσια, καθώς κινείται κατά μήκος των κατάφυτων όχθεων του ποταμού. Μια και η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη θερμοκήπια, η κακοποιητική συμπεριφορά του Νεοέλληνα προς το περιβάλλον του είναι αξιοσημείωτη εδώ, καθώς ολόγυρα παρατηρούνται πεταμένα άχρηστα υλικά και σκουπίδια τα οποία δυστυχώς οι κτηματίες, αλλά και οι αρμόδιοι φαίνεται να θεωρούν απόλυτα φυσικό να απορρίπτονται στο φυσικό περιβάλλον και να παραμένουν έκει! Πάντως το σημείο όπου το ποτάμι χύνεται στη θάλασσα είναι πανέμορφο και αξίζει να το αναζητήσετε και γιατί όχι να κολυμπήσετε σε αυτό το τμήμα της ακτής.

Νότια από τις εκβολές του ποταμού, ξεκινούν να απλώνονται οι αμμουδερές ακτές της Ελαίας, του Αϊ-Γιαννάκη και η θαυμάσια παραλία στο Βουνάκι. Το σκηνικό σε αυτή την εκτεταμένη παραλιακή περιοχή είναι σχεδόν πανομοιότυπο και χαρακτηρίζεται από την αραιή δόμηση, την ύπαρξη κάποιων εστιατορίων και συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων, σε συνδυασμό με καλλιέργειες και τις όχι ιδιαίτερα καλαίσθητες εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων. Στο τελείωμα της απέραντης αυτής αμμουδιάς και πριν ξεκινήσουν οι ακρογιαλιές της Κυπαρισσίας, θα συναντήσουμε τον παραθεριστικό οικισμό του Καλού Νερού, χτισμένου επί της ακτής και μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα. Εδώ υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και θαυμάσια συγκροτήματα διαμερισμάτων που απέχουν ελάχιστα από το κύμα. Επίσης, το Καλό Νερό ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες ψαροταβέρνες του και τα παραλιακά του εστιατόρια, ενώ είναι φημισμένο για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά του.

Εύκολα από το Καλό Νερό θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές προς το φαράγγι της Νέδας, τον αρχαιολογικό χώρο στις Βάσσες της Φιγαλίας (45 χλμ.), όπου φυσικά ξεχωρίζει ο λαμπρός ναός του Επικούριου Απόλλωνα (5ος αιώνας π.Χ.), έργο του Ικτίνου, του αρχιτέκτονα που έχτισε και τον Παρθενώνα. Από το Καλό Νερό μπορείτε ένα δροσερό απόγευμα να ανηφορίσετε προς την Κυπαρισσία (8 χλμ.) και τον παραδοσιακό οικισμό της Επάνω Πόλης με τα όμορφα σοκάκια, τα πετρόχτιστα αρχοντικά και το μεσαιωνικό κάστρο με τη θεσπέσια θέα στο ανοιχτό Ιόνιο πέλαγος.  

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ & ΣΠΟΥΔΑΙΑ

 ΠΡΩΙΝΗ 23-8


ΠΡΩΙΝΗ 22-8                           ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!

ΙΔΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ

ΠΡΩΙΝΗ 21-8




Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ: Ο ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ!!!

           Μιλάμε για τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του εξήντα. Αν και είχε περάσει κάμποσος καιρός από την πανούκλα του εμφυλίου, οι άνθρωποι ακόμα προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν με ψωμί, ελιά, κρεμμύδι και κινίνο. Αναμνήσεις και παράπονα ανακατεμένες με όνειρα και ελπίδες. Τα άλλα της οικονομίας και της παραγωγής σμπαράλια. Παρά ταύτα η ζωή τραβούσε την ανηφόρα με χαρές και με τραγούδια. Τραβούσε πάνω στις ράγες της ιστορίας που την έγραφε το δίκαιο του ισχυρότερου. Πρώτος στόχος η χειραγώγηση της παιδείας. 


    Έτσι, λοιπόν, κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, στις εθνικές επετείους οι δάσκαλοι –πανάξιοι ήρωες τότε– πάσχιζαν με μηδαμινά μέσα, ελλείψεις και αδυναμίες στα πλαίσια της ανύψωσης του εθνικού φρονήματος να διοργανώσουν τρισένδοξες εορτές με ποιήματα, σκετσάκια, τραγούδια, ύμνους, χορούς στα πλαίσια του δυνατού και του αδύνατου. Δίπλα στο πλατύσκαλο του δικού μας σχολείου φτιαχνόταν το κατάλληλο σκηνικό. Μια λιτή σκηνή με σανίδες και θρανία στολισμένη με χάρτινες σημαιούλες και ανάλογες φωτογραφίες ηρώων.
    Σε μια τέτοια λοιπόν, επέτειο του Εικοσιένα πρώτος αοιδός ο Κλης (Ασημάκης-Ασημακλής-Κλης). Από τα πιο θρυλικά παρωνύμια με γενικευμένη χρήση κι από άνδρες κι από γυναίκες και με αντοχή στο χρόνο. Ακόμη και τώρα το ακούς από αρκετούς. Αλλά τώρα το λέμε με περισσή γλυκύτητα για το φίλο και απέραντη τρυφερή νοσταλγία για εκείνη τη νιότη. Στην έκταση και στην ισχύ γι’ αυτό το παρατσούκλι επέδρασε και το ότι σχετίζονταν με το γερο-Κλη από την Αγαλιανή.  Πρωτάκι στο Δημοτικό ήταν ο Κλης, αν θυμάμαι καλά. Η αυλή του σχολείου ήταν γεμάτη από θεατές, μικρούς και μεγάλους. Σπάνιες οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας τότε. Όλα όμως ήσαν ζεστά κι ανθρώπινα. Εκείνα τα χρόνια τα αλλοτινά κάθε απόβραδο οι γυναίκες μαζευόντουσαν στα στέκια της κάθε γειτονιάς, όπως ήταν οι μεγάλες πέτρες έξω από το ψιλικατζίδικο του Αριστάκου και τα λέγανε κι απ’ την ορθή κι απ’ την ανάποδη. Όχι όπως τώρα που η καθεμιά και ο καθένας έχει κλειστεί στο σπίτι του και δε βλέπει, δεν ακούει και δεν αισθάνεται τίποτα παρά μόνο το χαζοκούτι με όλα τα τιποτένια και χαμερπή. Τότε υπήρχαν ταβερνούλες, καφενεία, κουρεία, τηλεφωνείο με όλα τα σχετικά. Με ένα λόγο υπήρχε ζωή στο χωριό. Ο Κλης μικρός ήταν μεν λιγομίλητος και σοβαροφανής, αλλά στις επιδεξιότητες πρώτος και καλύτερος! Ειδικά στη μπάλα, στους βώλους και στη ντάλια μπίλι ήταν μανούλα. Τις περισσότερες φορές μας κέρδιζε όλους γι’ αυτό και η κολότσεπή του ήταν γεμάτη με βώλους. Τότε το κύριο ένδυμα των παιδιών ήταν το μαύρο σώβρακο με τη μικρή κολότσεπη. Τι μαύρο; Από την πολυκαιρία είχε γανιάσει και ξεποχιάσει, αλλά επειδή ήταν από σκληρό ύφασμα και φτηνό, το είχαμε μονοφόρι.
     Αλλά ας έρθουμε στο θέμα μας γιατί λίγο το έχετε να ξεχαστούμε και να γράψουμε τον Κλη με έψιλον γιώτα, αντί με το ήτα; Βγαίνει που λέτε με τα πολλά ο Κλης, μικρό μαθητούδι, μπροστά στη σκηνή με μια μούρη μέχρι κάτω. Κάνει κανονικά την υπόκλιση στους θεατές, αλλά παρακάτω... μουγκαμάρα.

    – Δώστου ρε Κλη... Είσαι ο πρώτος ρε..., φωνάζει δυνατά ο Βάγγος ο Καρβέλας (Βαγ.Ματζώρος), που ήταν τότε ο μπαμπούλας των μικρών.
     Φωνές, κραυγές από την υπόλοιπη μαρίδα.
    Ξαφνικά αρχίζει ο Κλης: Ο Νικοτσάρας... (μικρή σιγή) Ο Νικοτσάρας... (μεγαλύτερη σιγή ). Από τη μια η μεγάλη ταραχή κι από την άλλη ο κίνδυνος να πέσει το σώβρακο καθότι το λάστιχο είχε ξεχειλώσει... πού να συνεχίσει ο Κλης.
    Ο Νικοτσάρας... πάλι και με τα χέρια του, μια με το αριστερό και μια με το δεξί, προσπαθούσε να συγκρατήσει το σώβρακο.
    – Μέσα στα βουνά..., του φώναζε ο δάσκαλος, που ήταν ο υποβολέας, από την άκρη της σκηνής.       Πού να ανοίξει το στόμα του ο Κλης. Κι αν του έπεφτε το σώβρακο;
      Τελικά ο μικρός βάζει τα κλάματα κι ο κόσμος από κάτω να φωνάζει ζήτω και να χειροκροτεί.
     Κι εγώ τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές βροντοφωνάζω:

Ζήτω η Ελλάδα με όλους τους ήρωές της, τους Κλήδες και τους Νικοτσάρες!!! 

"ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΡΙ ΣΟΥ"

 ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ "ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ"

"Παρότι στη γεωμετρία οι καθοριστικές πλευρές του ορθογωνίου τριγώνου είναι οι δυο κάθετες, στο κοινωνικό τρίγωνο της αναφοράς μας (δάσκαλος, χωροφύλαξ και παπάς), υπερισχύει η υποτείνουσα, η εκκλησία. 

Ο θρυλικός Παπαλέξης,
 1958
"Αξίζει να αναφέρουμε ότι τότε οι παπάδες πληρώνονταν από τους ενορίτες με το κανονικό, όπως λεγόταν.  Γυρνούσαν οι παπάδες καβάλα στο γαϊδουράκο τους, σαν το Χριστό, και δίπλα κρέμονταν τα δισάκια79, όπου οι πιστοί τους έδιναν την αναλογία τους σε στάρι, κούκλα και τέτοια και οι παπάδες την ευλογία τους. Έτσι απλά και τρυφερά."
 "Οι δε Δεσποτάδες ως έσοδο είχαν το λεγόμενο Μπατίκι, από το βυζαντινό Εμβατίκιον. Επιπλέον άρμεγαν και τους φτωχούς παπάδες, 40 γρόσια ετησίως από τον καθένα, το λεγόμενο Σαραντάρι. Εντεύθεν και η βλασφημία «γ… το Σαραντάρι σου». 
Ο Ιωάννης Πιπιλής στο βιβλίο «Η Ζούρτσα» αναφέρει το παρακάτω σχετικό αριστούργημα:
«….Κατά το 1874, το πτωχόν χωρίον Άγιος Ηλίας, ηρνήθη, ιεροπραξίαν του περιοδεύντος επισκόπου Τριφυλίας, Ιγνατίου, ίνα αποφύγει αμοιβήν 150 δρχ. Ο επίσκοπος θυμωθείς απεφάσισε:
         ΠΡΟΣ τον εφημέριον του προφήτη Ηλιού
                      Σας παύομεν από το χωρίον Άγιος Ηλίας, ώστε του λοιπού δεν έχετε
                       την παρ’ εμού άδειαν να υπηρετείτε αυτό, καθ’ όσον εφάνησαν 
                         αποστάται της εκκλησίας.
                                                             Μπούζι 15 Σεπτεμβρίου 1874

Μετά έξ μήνας, καθ’ ούς το χωριό έμεινε άνευ ιεροπραξίας (άταφοι, αβάπτιστοι κ.τλ.), οι Αϊλιώτες εννοήσαντες τα ελατήρια, συγκέντρωσαν 200 οκάδες σίτου, φασόλια και δια των Τσόπελα και Κομπορόζου έστειλαν το φορτίον εις Κυπαρισσίαν, επώλησαν τούτο και το αντίτιμον απέδωσαν εις τον επίσκοπον, μεθ’ ό:
             ΠΡΟΣ τον εφημέριον του προφήτη Ηλιού
                          Επειδή οι κάτοικοι του Προφήτου Ηλία εφάνησαν πιστά τέκνα 
                           της ημετέρας εκκλησίας και επειδή αύτη έχει καθήκον 
                           να δέχεται με ανοιχτάς αγκάλας τα μετανοούντα τέκνα
                               δια ταύτα σας επιτάσσομεν να τους ιεροπράτετε.
                                                                  Ο Τριφυλίας – Ολυμπίας
                                                                              Ιγνάτιος
                                                                  Κυπαρισσία 26-3-1875

 κκ

λησία
79. Τα δισάκια ήταν ένα ύφασμα, υφαντό στον αργαλειό, με διάφορα κεντήματα σχετικά με τη θρησκεία (σταυρούς κ.τλ), που στην κάθε άκρη του έφερε δυο σακούλες. Τα έβαζαν ριχτά στο σαμάρι με αποτέλεσμα οι σακούλες να πέφτουν δυο στη μια και δυο στην άλλη πλευρά."

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ...ΣΗΜΑΣΙΑ

Την άλλη μέρα από το 15Αύγουστο πήγαμε στην Κοπάνιτσα, που είχαν για 3η χρονιά τη γιορτή της χυλοπίτας με το σχετικό πανηγύρι. Ανάμεσα στα ΄΄αλλα καλά που μου έκαναν εντύπωση ήταν ότι για οτιδήποτε, ακόμα κι ένα μπουκάλι νερό, οι κυρίες του Συλλόγου έκοβαν απόδειξη. Εντελώς άγνωστο στα ..ημέτερα, στο Γιαννιτσοχώρι και στα άλλα χωριά.
Τι να πεις και τι να υποθέσεις…’
«Η γυναίκα του Καίσαρα και είναι τίμια και φαίνεται ότι είναι τίμια».

  ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ


 ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ