theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΗΤΙΚΑ...ΠΑΡΑ-ΚΑΘΕΚΑΣΤΑ(1)

      Τα μεγάλα είναι σύνολο των μικρών, όπως  η ώρα είναι των λεπτών, τα σημαντικά των ασήμαντων, όπως οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές των απλών  στρεσσαρισμάτων και αυτά όχι μόνο στον κόσμο της φύσης και της ιστορίας, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων, στις κοινωνίες.    
     Ας έρθουμε ξανά στο χωριό μας, στο Γιαννιτσοχώρι, που είναι ένα νέο, δυναμικό χωριό. Κτίσθηκε και μεγάλωσε στο μέσο περίπου του περασμένου αιώνα από μέτοικους από τον Άγιο Ηλία αλλά κι από τα άλλα χωριά της ευρείας περιοχής της Ζούρτσας.Οι λόγοι της μετοίκησης ήταν πέρα για πέρα οικονομικοί. Τότε, αμέσως μετά τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου και καπάκι του Εμφυλίου, ο βάλτος του Ξουραφά με τα ρύζια αποτέλεσε το μοναδικό μέσο παραγωγής σε όλη τη νότια Ολυμπία. Στο χωριουδάκι κατέκλυσαν εργάτες και ξωμάχοι,αρκετοί από τους οποίους το επέλεξαν για μόνιμη κατοικία. Από την αρχή υπήρχε η βασική προϋπόθεση, που είναι η γεωγραφική θέση, να γίνει ένα χωριό πρότυπο. Όμως αποτρεπτικός παράγων ήταν η κατάτμηση των οικοπέδων λόγω της οικιστικής τότε νομοθεσίας με αποτέλεσμα να υπάρξει μια στρεβλή ανάπτυξη και να γίνει μια μεγάλη "κοτσιλιά". Τα σπίτια  κτίσθηκαν το ένα κολλητά στο άλλο χωρίς τις απαραίτητες αυλές και τους κήπους με δρόμους στενούς και δύσβατους στα τροχοφόρα. 
 Με αυτή την κυρίαρχη μορφολογία  ερχόμαστε στη δεκαετία του 60΄ όπου κατά κάποιο τρόπο έχουμε την πρώτη μορφή εκσυχρονισμού στο χωριό, όπως περίπου και στην υπόλοιπη επαρχία. Η λάμπα με το φιτίλι και το λαμπόγυαλο  έδωσαν την πολύχρονη επί αιώνες θέση τους στους λαμπτήρες του ηλεκτρισμού. Πραγματικά ο εξηλεκτρισμός έφερε επανάσταση στην καθημερινότητα. Πρωτόγνωρα πράγματα, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, ηλεκτρικό σίδερο, TV και λοιπά. Η αχώριστη φίλη των μανάδων μας, η σκάφη μπήκε στην άκρη  και ο μπουχός με τις λάσπες και τις λακκούβες αντικαταστάθηκαν από το τσιμέντο και την άσφαλτο. 
Λίαν προσεχώς   η συνέχια για τα υπόλοιπα,
το υδραγωγείο, το  έγκλημα   με  το πηγάδι
του   Γιαννίτσα, το   δίκτυο   αποχέτευσης
για   τα  νερά  της    βροχής   που  έγινε 
χαβούζα  με  όλα τα ευτράπελα και μη.

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου