theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μουσικά του Ασημάκη.


             Για τις σημερινές μουσικές επιλογες, εδώ και μερες πειραματιζομουνα για τα τραγουδια που θα ανεβαζα στις στηλες του blog. Όπως πολλες φορες συμβαινει όμως η «επικαιρότητα» μας ξεπερνάει και είναι αυτή που μας δείχνει το δρόμο. Η λεξη δρομος αυτοματα παραπεμπει σε ένα ονομα ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ.
 Ηταν 17 Σεπτεμβρη του 1982, πριν τριαντα ολοκληρα χρονια, που ο Μανος Λοιζος αφηνε την τελευταια του πνοη σε ηλικια 45 ετων σε νοσοκομειο της Μοσχας οπου νοσηλευοταν και το ελληνικό τραγουδι  εχανε τον σπουδαιότερο ισως δημιουργό της γενιας του.
 Θα παρουσιασω λοιπον δύο τραγουδια σχετικα με τον Μάνο Λοιζο. Το ένα είναι το πρωτο δισκογραφημένο τραγούδι του σε δισκο 45 στροφών και πρωτη εκτέλεση από τον Γιωργο Μουτσιο το 1962. Είναι βασισμενο σε ποίηση του Φ. Γκ. Λόρκα με απόδοση στα ελληνικα του Νίκου Γκάτσου. Εδώ θα το ακουσουμε από τον ιδιο το Μανο Λοιζο σε μεταγενεστερη εκτελεση.
Το δευτερο τραγουδι δεν είναι του Μανου Λοιζου, είναι όμως ένα τραγουδι του φιλου του Νοτη Μαυρουδη αφιερωμενο στο Μανο και επειδη θεωρω  αυτό το τραγουδι  μοναδικης εμπνευσης  το παραθετω χωρις αλλα σχολια. Πρόκειται για το «Πρωινο τσιγαρο» από το δισκο του Νοτη Μαυρουδη που κυκλοφορησε το 1984 με γενικο τιτλο «Στην οχθη της καρδιας μου»
1)      Το τραγουδι του δρομου
Μουσικη: Μανος Λοιζος
Ποιηση: φ. Γκ. Λορκα, Αποδοση στα ελληνικα: Νικος Γκατσος
Ερμηνεια: Μανος Λοιζος
2)      Πρωινο τσιγαρο
Μουσικη: Νοτης Μαυρουδης
Στιχοι: Αλκης Αλκαιος
Ερμηνεια: Χορωδια (Κ. Θωμαιδης, Γ. Μεραντζας, Ανδ. Μικρουτσικος, Σ. Μπουλας, Θ. Νικοπουλος, Γ. Σαμσιαρης)
Καλή ακρόαση

Φιλικα ΑΣΗΜΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου