theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΧΥΤΗΡΗ
[Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 7-3-2016].
Το Προσφυγικό επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, επί την κεφαλήν πολιτικών που δεν προβλέπουν και δεν προνοούν. Κατόπιν τούτου ήρθε στην επιφάνεια η ευρωπαϊκή Βαβυλωνία !  Η ελάχιστη Ελλάς, ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της προσφυγικής διαδρομής, καλείται να σηκώσει το βάρος προς χάριν όλης της Ευρώπης !  Αναρωτιόμαστε σε τι διαφέρουν κάτι αυστροουγγαρέζοι και βαλκάνιοι συγγενείς από τους ακροδεξιούς που μάχονται την ευρωπαϊκή ιδέα !
Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ  Τα γεγονότα παραπέμπουν σε μια πτυχή της Ιστορίας, άγνωστη στους πολλούς. Στα τέλη του 1915 (Πρώτος Παγκόσμιος), ο σερβικός στρατός ηττημένος από τη συμμαχία Αυστροουγγαρέζων, Γερμανών και Βουλγάρων καταδιώχθηκε έως την Αλβανία και τις ακτές της Αδριατικής. Με πρωτοβουλία των Γάλλων της Αντάντ και εν μέσω εθνικού διχασμού στην Ελλάδα, σερβικά στρατεύματα και πολίτες πέρασαν στην Κέρκυρα (Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 1916). Ακολούθησε η κυβέρνηση της Σερβίας και τα μέλη της γενικής συνέλευσης !
  Η Κέρκυρα δεν είχε ασφαλώς την υποδομή να δεχτεί τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Πόσοι ήταν ;  151.828 !  Οι Γάλλοι βοήθησαν οργανώνοντας στρατόπεδα, συσσίτια και νεκροταφεία !  Ο θάνατος από τις κακουχίες θέριζε τους σέρβους φαντάρους. Πέθαιναν κατά εκατοντάδες. Κάποιοι θάφτηκαν ομαδικά στο νησί και άλλοι ρίχτηκαν από το πλωτό νοσοκομείο των Γάλλων στο «Κυανούν Κοινοτάφειον» !  Σήμερα στο μικρό νησί Βίδο, απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, υπάρχει μαυσωλείο – οστεοφυλάκιο 1.232 σέρβων στρατιωτών, από τις περίπου 10.000 που χάθηκαν.

  Οι Αρχές της Κέρκυρας, τότε, παραχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο για τις συνεδριάσεις του Σερβικού Κοινοβουλίου. Στο ξενοδοχείο Bella Venezia εγκαταστάθηκε η σερβική κυβέρνηση. Δημιουργήθηκε σερβικό σχολείο με 410 μαθητές. Παραχωρήθηκε τυπογραφείο όπου τυπώνονταν σερβική εφημερίδα και βιβλία. Οι Σέρβοι παρέμειναν στην Κέρκυρα μέχρι το τέλος του πολέμου (1918). Οι Κερκυραίοι, μέσα στη φτώχεια τους, φέρθηκαν με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Το ομόθρησκο βοήθησε να υπάρξουν μεικτοί γάμοι και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κέρκυρα πολλοί σέρβοι σώγαμπροι.

Το γεγονός καταγράφεται στην Ιστορία της Σερβίας, εορτάζεται κάθε χρόνο με επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας από το Βελιγράδι. Η Κέρκυρα απεκλήθη «Το νησί της σωτηρίας». Σήμερα φιλοξενεί το Σερβικό Σπίτι – Μουσείο με ντοκουμέντα της εποχής.
  Στην ελληνική Ιστορία ουδέν αναφέρεται !  Η αναγκαστική αλλά ανθρώπινη φιλοξενία ενός ελληνικού νησιού απέναντι στον εκπατρισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού μιας χώρας αγνοείται !

  Το ανακαλούμε στη μνήμη μας σήμερα που σύμπασα η ΕΕ μελετά το Προσφυγικό και πασχίζει να βρει μια κάποια λύση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου