theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Το Τιμημένο και Μαρτυρικό Στροβίτσι



    Στο Λέπρεο [Στροβίτσι]  έχουμε αφιερώσει πολλές αναρτήσεις για δύο κύρια θέματα για:
       α] Τα αρχαία μεγαλεία  και τα μνημεία [Αρχαίο Λέπρεο]  [κλικ ΕΔΩ,ΕΔΩ].και
       β] Το Ολοκαύτωμα, κάψιμο του χωριού και το αποτρόπαιο έγκλημα των Γερμανών Ναζί στην Κατοχή κλικ  ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ ΕΔΩ,ΕΔΩ,ΕΔΩ,ΕΔΩ,ΕΔΩ,ΕΔΩ.
     Εύκολα συμπεραίνεται ότι το Λέπρεο είναι το πολύπαθο χωριό της περιοχής μας. Δυστυχώς τα πράγματα μεταξύ των κατοίκων ήσαν οξυμένα, με πολλές προσωπικές αντιπαραθέσεις και εχθροπραξίες πολύ πριν το μεγάλο πόλεμο και την σκληρή Κατοχή. Οπότε στον Εμφύλιο με τις ακραίες πολιτικές αντιπαλότητες τα πάθη οξύνθηκαν στο έπακρο και   συνέβησαν πολύ δυσάρεστα γεγονότα, δολοφονίες και φόνοι. 
     Τραγωδίες! 
      Όλα κατακριτέα και . δυστυχώς με δράστες και θύματα ανθρώπους, συγχωριανούς.
    Στο τελευταίο φύλο της εφημερίδας των Ζουρτσάνων το πρώτο θέμα ήταν η έκθεση Ζωγρφικής του Ζουρτσάνου Χρήστου Δέδε [στο τέλος είναι τα βιογραφικά του στοιχεία]. Ανάμεσα λοιπόν στα εκθέματα ήταν και η ζωγραφιά με μολύβι, έργο του 1994, που αναπαριστά το καμένο Στροβίτσι από τους φασίστες Γερμανούς 7-7-44. Αναπαριστά τον κεντρικό δρόμο, Θολό-Φιγαλίας στο σημείο όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία.  

[ Την άλλη βδομάδα θα αναρτήσω μια άλλη, εμπεριστατωμένη  εκδοχή της ενέδρας των ανταρτών στην γέφυρα της Κορακοφωλιάς που προηγήθηκε του μαρτυρικού Ολοκαυτώματος] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου