theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Το χωριό της καραντίνας

 Δημήτρης Σταθόπουλος ΕΦΣΥΝ

 Ηπροηγούμενη καραντίνα με είχε βρει στην πόλη! Αυτή που διανύουμε αυτές τις ημέρες με βρήκε στη Μεσσηνία, στον Αγιαννάκη, σε μια αμμώδη τεράστια παραλία που τη στεφανώνει ένα πανέμορφο πευκοδάσος, από τα ελάχιστα παράκτια δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απολαμβάνουν τη φύση, τη θάλασσα και τα θετικά του απαγορευμένου μεν, αλλά ανεκτού, ελεύθερου camping.

Μέσα Νοεμβρίου και ενώ τα lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, το εν λόγω πευκοδάσος στην παραλία Αγιαννάκη έχει γίνει σημείο συνάντησης δεκάδων οικογενειών απ' όλη την Ευρώπη. «Είναι κάτι σαν το χωριό της καραντίνας», θα πει μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Καρολίνα, η οποία μαζί με τον φίλο της, τον Σαμ, έφτασαν εδώ με το αυτοκινούμενο όχημά τους- τροχόσπιτο και απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, κρατώντας τις αποστάσεις και μη ερχόμενοι σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους. Εδώ εξάλλου η περιοχή είναι τόσο μεγάλη που η τήρηση των αποστάσεων είναι κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η Καρολίνα και ο Σαμ, φωτογράφος και μουσικός, έφτασαν εδώ από το Λονδίνο

«Καταγόμαστε από την Πολωνία, αλλά ζούμε στο Λονδίνο. Εγώ είμαι φωτογράφος και ο Σαμ μουσικός. Η σκέψη ότι θα περάσουμε την επικείμενη καραντίνα στο Λονδίνο, μας είχε προβληματίσει από νωρίς. Φτιάξαμε ένα σχέδιο και αμέσως μόλις είδαμε ότι είμαστε κοντά στην επιβολή, ταξιδέψαμε στην Πολωνία, διαμορφώσαμε το αυτοκινούμενο και από εκεί οδικώς ήρθαμε στην Ελλάδα», σημειώνει η Καρολίνα. Ο Σαμ επαναλαμβάνει συνεχώς το πόσο διαφορετικά μπορεί κανείς να περάσει την καραντίνα σε έναν χώρο όπως εδώ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αγάπη του για την Ελλάδα και τη φύση.

Περπατώντας μέσα στο δάσος, βλέπεις δεκάδες αυτοκινούμενα, με πινακίδες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και Τσεχία, Πολωνία και Ολλανδία είναι οι πιο συνήθεις. Ο καθένας βρίσκει τη θέση του κρατώντας αποστάσεις από τους διπλανούς, δημιουργώντας όμως νοητές «γειτονιές». «Ερχόμουν εδώ στις αρχές της δεκαετίας του '90» θα μας πει ο Thybeau, ο οποίος έχει φτάσει εδώ με τη σύζυγό του και το ενός έτους παιδάκι τους. «Είναι εκπληκτικό ότι αυτός ο τόπος παραμένει ακόμη χωρίς παρεμβάσεις. Είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό για εμένα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέχασα ποτέ αυτή την περιοχή και το πόσο όμορφα είχαμε περάσει τότε με τους γονείς μου. Σήμερα, και κάτω από αυτή τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης ολόκληρος, μου δίνεται η δυνατότητα να δείξω στη δική μου πλέον οικογένεια ένα μέρος που είναι συνυφασμένο με τις παιδικές μου μνήμες. Και είναι όπως τότε…».

Αξέχαστες εμπειρίες

Συνεχίζοντας το περπάτημα μέσα στο δάσος, η μία εικόνα διαδέχεται την άλλη. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί γύρω μου είμαι βέβαιος ότι αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτό το δάσος, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Πράγματι, η κατάσταση με την πανδημία είναι κάτι πολύ ισχυρό και αρνητικό, ωστόσο η εμπειρία που θα αποκομίσουν αυτές τις εβδομάδες είναι κάτι μοναδικό. Νεαρά ζευγάρια με παιδιά παίζουν κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο, κάποιοι άλλοι κάνουν ποδήλατο, ενώ λίγο πιο πέρα κάποιοι κάθονται και πίνουν καφέ. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα νέα θα είναι καλύτερα και η πανδημία θα αποτελέσει παρελθόν ώστε τα ταξίδια να μπουν ξανά στη ζωή μας, χωρίς τους τόσους περιορισμούς.

Δύο Αυστραλοί που ταξιδεύουν από το 2014

Η Yasha και ο Juergen είναι από την Αυστραλία. Το 2013 αποφάσισαν ότι θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Ενα χρόνο αργότερα, το 2014, ξεκίνησαν αυτό το μοναδικό ταξίδι. Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική, Ασία, αλλά και Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην Ελλάδα. «Τον περασμένο Απρίλιο βρεθήκαμε ξανά εδώ! Τελειώνοντας τότε η καραντίνα, κάναμε αρκετά χιλιόμετρα, περνώντας χρόνο στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και τη Βουλγαρία.

Λίγες ώρες πριν από την επιβολή της νέας καραντίνας, ήρθαμε ξανά σε αυτό το μαγικό μέρος ώστε να περάσουμε αυτό τον χρόνο που όλα μοιάζουν να είναι διαφορετικά.Δεν έχουμε σχέδια. Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε την καραντίνα σαν μια ιδιαίτερη περίοδο και, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, την αξιοποιούμε ώστε να βρίσκουμε την εσωτερική μας ισορροπία και χαλάρωση». Την εμπειρία αυτού του μεγάλου ταξιδιού τη μοιράζονται μέσα από το www.dare2go.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου