theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΉ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

     

 Συνεχίζουμε για το πιο σοβαρό και κρίσιμο  θέμα που αποτελεί τον βασικό λόγο της χαμηλής, οικτρής οικονομικής κατάστασης του τόπου μας, της Ηλείας. Το είπαμε, το λέμε και θα το ξαναπούμε, καλύτερα κραυγάζουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της ανάπτυξης στον νομό μας και στη χώρα μας πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να στηριχτεί στην συνεταιριστική μορφή και όχι στους οικονομικούς όρους της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος με τα άλλα κράτη και το κόστος παραγωγής είναι το πιο υψηλό στην Ευρώπη. 
    Παραθέτουμε μόνο 2 στοιχεία που κάνουν την κατάσταση τραγική και την επιλογή μοναδική: 
  • Αν και η  χώρα μας είναι γεωργοκτηνοτροφική, δεν είμαστε επαρκείς σε κανένα απολύτως γεωργικό προϊόν (αγροτικό και κυρίως κτηνοτροφικό], οπότε το ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων είναι εξ αρχής αρνητικό περίπου 70 με 30. Τα δε μεγέθη είναι τεράστια, το ποσό για εισαγωγές τέτοιων προϊόντων , βασικών για τη διαβίωση ανθρώπων και ζώων, είναι πολλαπλάσιο των ποσών για εισαγωγές ειδών ενέργειας, πετρελαιοειδών κτ.λ. 
  •  Στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης, και δη στις Σκανδιναβικές χώρες με την πολυσχιδή  βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς το 70-80% των εξαγωγικών γεωργικών προϊόντων γίνεται μέσω συνεταιριστικών φορέων με τεράστια επιχειρηματική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. 
      Σήμερα  παραθέτουμε τα λόγια "βαθιάς ψυχής" του Νίκου Μανουσόπουλου, που τώρα ζει στη νότια Ιταλία και το παράδειγμα των  Σαρακατσάνων και Βλάχων που αν και αγράμματοι άνθρωποι, τότε πάνω στα βουνά συνεργάζονταν στη διαχείριση των κοπαδιών στα θρυλικά "Τσελιγκάτα" όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και για το ίδιο το συμφέρον τους. Το τσελιγκάτο αποτελεί καθαρά συνεταιριστικό φαινόμενο, παραδοσιακής μορφής ή προσυνεταιριστικού χαρακτήρα [Διον Μαυρόγιαννης πρώην καθηγητής Κοινωνιολογίας πανεπιστημίου Παρισιού] [1]
    Οι δε δύο επόμενες αναρτήσεις είναι τα εμπεριστατωμένα άρθρα του Μάκη Μπαλαούρα,  τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ΠΡΩΙΝΗ, το ένα σήμερα και το άλλο προχτές την Τρίτη.

Ν.Μαν.:1982,Ιούλιος,Αύγουστος,απεργία,λαχαναγωριτων,Αγροτικός,Συλλογος,Λεπραιου,,(,όχι, συνεταιρισμός ήταν κόντρα, κάθε μέρα και ένα τριαξονικό & δύο, παραγωγοί εγώ,πάνω,στα,υπόστεγα,30,μέρες,μια,τσάντα,λεφτά,κάθε,μέρα,(Πατριώτες,,ελάτε,να,κρατήσουμε,την,Πόστα,!!!Έπεσαν όλα τα γνωστά και τίποτα, εγώ απο τη λαχοναγορά ντύθηκα  και,παντρεψα,την,αδελφή,μου,Ελένη,και από Μανουσόπουλος έγινε Φακάλου(κόσταςΦάκαλος),πληροφ,,,,,,,Γιαννης,,,,,,,,,,,,,Γιανιτσοχωρι,,,,,καλημέρα, Θωδωρη,,,Δυνατά!!!!!!!!!!
    [Νίκο θυμάμαι τότε το μεγάλο εγχείρημα του Πασόκ με τους συνεταιρισμούς αλλά γιατί μετά κατηγορήθηκαν τόσο λυσσαλέα από τον ίδιο τον λαό; Τί έφταιξε; Δυστυχώς 40 χρόνια τώρα τα ίδια και χειρότερα παρά τα τόσα κίνητρα από την Ε.Ε, ειδικά στην Ηλεία, με το γάλα που αναφέρει ο Μπαλαούρας στο άρθρο του. Τι φταίει; Τι πρέπει να γίνει; Κρίμα.....]

 Θοδωρή μου,χερωμαι,ναεισε,,πάντα,δυνατός,&δυνατά,,,,,,,Είσαι,δυνατή,πένα,συμβαίνει,και,ψυχή,δυνατή,,,,,,,,,,,,,Α,,διαιρη,και,βασίλευε,,,,,,,,,,,Β,,,το,ψάρι,,,,,μμΓ,,,,,,ταξιματα,,,,,,Δ,,,ναι,η,,,,Ε,Ε,δίνει,και,αρκετά,(και,Σσους,κλαιγωντεκόμη,πιο,πολλά,βλέπε,,,,Ι,,,,)ξέρειςτι,οτ,,ανάπηρος,ηορθιος,η,στο,κρεβάτι,περνάει,άλλη,μια,σύνταξη,????,κ,λ,πλλά,στα,δικά,σου,,,,,,,,τα,μαζικά,του,αρέσουνλα,του,λαού,μας,,ΕΝΑ,μόνο,δεν,του,αρέσει,,,,,,,,τα,μαζικά,πουληματα,,ΟΜΩΣ,αυτό,του,κάνουν,70,,χρωνια,τώρα,!!!τελευταία,τον,πουλάνε,&ΤΣΑΜΠΑ,,,Οι,ΜΠΑΛΑΟΥΡΕΣ,και,είναι,πάμπολλοι,οτανε,είχαν,το,πεπόνι,και,το,μαχαίρι,,τι,ΕΚΑΝΑΝ,!!!!,ναπουμε,για,Σκουλαρικικα,Παπαδοπουλικα,πατριαρχικά,,,,νομαρχη,Ηλίας,κάθελλο,παρά,ΗΡΑΚΛΗΣ,,,,,,,,!!!Πρωσπαθισε,να,μωνιαζης,το,λαό,με,την,πένα,σου,Θωδωρη,αυτό,πρέπει,να,κάνουμελοι,,

 Τα τσελιγκάτα 
Στον ορεινό κορμό της Ελλάδας, στα Άγραφα, στην Πίνδο, στον Όλυμπο και στο Βέρμιο μέχρι και στη Ροδόπη, Σαρακατσάνοι και Βλάχοι νομάδες ένωναν τα κοπάδια τους, συνήθως από πρόβατα, σε κοινή διαχείριση που πήρε το όνομα "τσελιγκάτο". Με την ένωση 10 μέχρι και 30 ατομικών κοπαδιών, σχημάτιζαν μεγάλα κοπάδια από 2.000 μέχρι 10.000 πρόβατα, που τα φρόντιζαν όλοι, μαζί με τις οικογένειές τους και μοιράζονταν στο τέλος τις απολαβές τους.Γραμμένοι κανόνες και καταστατικά δεν υπήρχαν μεταξύ των αγράμματων, κτηνοτρόφων. Οι συμφωνίες τους, οι υποσχέσεις τους, η καλή πίστη και η εντιμότητα, αποτελούσαν τα μεταξύ τους "συμβόλαια".
Τα ενοίκια των βοσκήσιμων εκτάσεων και οι αγοραζόμενες ζωοτροφές επιμερίζονται σε όλους, ανάλογα με τον αριθμό των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων. Οι λοιπές επιβαρύνσεις, όπως φόροι κλπ, επιμερίζονται ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ζώων. Το ποσό των εισπράξεων κατανεμόταν ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων με τα οποία συμμετέχει ο καθένας, ενώ η ποσοτική ή ποιοτική διαφορά στην απόδοση των ζώων κάθε σμίχτη ή του τσέλιγκα δεν λαμβανόταν υπόψη.

[1] Προσεχώς για το μεγαλείο των Τσελιγκάτων θα δημοσιεύσουμε το σχετικό απόσπασμα από τη διδακτορική διατριβή του αναφερόμενου καθηγητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου