theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΖΊΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Παρακολούθησα προχθές την παρουσίαση από την ομάδα των επιστημόνων που την έχει αναλάβει, την έναρξη της μελέτης του ΕΠΣ (Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού) της Ηλείας.
Ενός εργαλείου πολύ σημαντικού, ομπρέλα που μπορεί να βάλει τάξη στην πολυνομοθεσία που επικρατεί στην περιοχή με τα διάφορα διατάγματα,
(Γενικά Πολεοδομικά - Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου - ΣΧΟΑΠ - NATURA - RAMSAR - Αρχαιολογικοί Χάρτες)
σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και την εμπειρία από την εφαρμογή όλων των παραπάνω που πολλές φορές ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Νομού.
Μερικές αρχικές παρατηρήσεις ..
- Η Ηλεία είναι ένας νομός με 100 χλμ παραλία, γη υψηλής παραγωγικότητας με δύο φράγματα αρδευόμενη και αποστραγγιζόμενη, αλλά και σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Επομένως η ανάπτυξή της οφείλει και επιβάλλεται να στηρίζεται και σε όλους αυτούς τους άξονες, προβλέποντας και νέες σύγχρονες κατευθύνσεις. Να είναι ισόρροπη και όχι μονομερής πχ τουριστική.
- Μαζί με το ΕΠΣ, που καθορίζει και χρήσεις γης και οικοδομησιμότητα, καλό θα ήταν το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος που επιβάλλεται και να μην κρύβεται πίσω από μικρο - λαϊκισμούς.
Να αποφασίσει:
επιτρέπεται ή όχι η δόμηση στη γη υψηλής παραγωγικότητας - επιτρέπεται ή όχι η κάλυψη αυτής της περιοχής με φωτοβολταϊκά - επιτρέπεται ή όχι η δόμηση στην εκτός σχεδίου περιοχής και ιδιαίτερα με κατά παρέκκλιση όρους - μπορεί ή όχι να λυθεί νομοθετικά και συνταγματικά το θέμα των παράνομων παραθαλάσσιων οικισμών μέσα από ένα σχέδιο χωροταξικό και πολεοδόμησης?
- Επειδή το ΕΠΣ θα δεσμεύσει την περιοχή για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί να είναι και ένα σημαντικό εργαλείο που θα δώσει ώθηση στην περιοχή, οι Τοπικοί Παράγοντες (βουλευτές - Δήμοι - Φορείς) οφείλουν να αφήσουν απ' έξω μικροπολιτικές λογικές και τοπικιστικές αντιπαλότητες. Σοβαρά να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν πειράζει, ας δυσαρεστήσουν και κάποιους ψηφοφόρους !!
ΑΣ ΚΆΝΕΙ ΜΙΑ ΥΠΈΡΒΑΣΗ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΑΥΤΌΣ Ο ΤΌΠΟΣ ..
ΥΓ. Το πιο επώδυνο κομμάτι της παρουσίασης, είναι οι ατέλειωτοι και ανούσιοι, προς αυτο - ευλογία, χαιρετισμοί των "επισήμων". Ειλικρινά δεν ξέρω πότε επιτέλους και πως μπορεί να σταματήσει αυτή η διαδικασία, κουράζει ..
========
 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου