theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΒΕΝΟΣ ΑΕΚΑΡΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ

    Το Γιαννιτσοχώρι μας που είναι το πιο νέο χωριό του δήμου Ζαχάρως, βρίσκεται σε μια σπουδαία θέση στο νοτιότερο σημείο, παραδίπλα στη Νέδα, που αποτελεί το σύνορο με την Μεσσηνία. Πράγματι η θέση του προνομιακή, ανάμεσα στην εθνική οδό και στην σιδηροδρομική γραμμή κάτω από το μικρό βουνό του Αγίου Ηλία και την εξαίσια, μοναδική παραλία.
   Από τα αλλοτινά χρόνια είναι εύρωστο οικονομικά χωριό έδρα πολλών μεταναστών, ξένων και περιοίκων. Εκείνα δε τα χρόνια είχε πλούσια αγορά και αστυνομικό τμήμα. Συγκεκριμένα 3 μπακάλικα, 3 ταβέρνες,3 καφενεία, 3 ψιλικατζίδικα, 2 χασάπικα, 1 εμπορικό, τσαγκαράδικο, κουρείο, κυλινδρόμυλο, θερινό  κινηματογράφο, πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών και δυο καντίνες με μια ταβέρνα στην παραλία.

  Πλέον με την δημογραφική, μορφολογική αλλαγή της κοινωνίας, (έσω & έξω μετανάστευση, εισροή των οικονομικών μεταναστών, τηλεόραση κτ.λ.) υπήρξε ανάλογη μείωση και αλλαγή της αγοράς, οπότε το κέντρο της μετατέθηκε στη διασταύρωση με την εθνική.


Εδώ κυριαρχούν τα δύο μαγαζιά, καφέ-μπαρ,  του Βένου Κόλλια και του Κώστα Τσιλιβήτα, ένθεν και ένθεν και απέναντι. Του Τσίλη κλίνει περισσότερο προς ψησταριά, αν και τα δύο προσφέρουν πίτσες κάθε είδους και ορέξεως.

Του Βένου δε  [1] είναι έδρα της ΑΕΚ κι όταν έχει η τηλεόραση αγώνα γίνεται το σώσε.[2] Ακόμα και κυρίες συμμετέχουν! Πάντως εδώ στο χωριό οι περισσότεροι νέοι είναι Αεκατζήδες.

Στα αλλοτινά χρόνια πρώτοι Αεκατζήδες ήταν οι Τριγυραίοι, τα 4 αδέλφια, με πρώτο τον Σαούλ, τον αγαπητό Χρήστο. Δείτε το ρόλο που παίζει η κληρονομικότητα, η οικογενειακή επιρροή και η διαιώνιση. Κατά πόδας ακολουθεί και η β΄ γενιά, ο Βασίλης Τριγύρης, ένα από τα καλύτερα παιδιά του χωριού.  Ντερβισόπαιδο. Το Κολλιέϊκο ήταν Παναθηναϊκοί από τον μακαριστό μπάρμπα Κώστα. Εξαίρεση ο Γιωργούλης, ο κατακαλύτερος ξάδελφος, που έγινε πώς και γιατί Αεκατζής. Οι δε Τσιγγαναίοι όλοι μικροί και μεγάλοι Ολυμπιακοί με φόρα με πρώτον τον φιλαράκο μου τον Κλή.

   Λοιπόν προχτές με τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ [Ι-0] παραβρέθηκα κι εγώ στη σύναξη  και έγινα μάρτυρας της όλης παράστασης.
Η ταινιούλα παρουσιάζει την όλη παράσταση με τα πρόσωπα και τον Αρχηγό Βενετσάνη.[3]

[1] Μαζί με τον Φώτη, Γρηγόρη  κι άλλους δυο έχουν ειδικευτεί στο κυνήγι των αγριογούρουνων. Και μένα με έχει φιλέψει κανά δυο φορές.
[2] Όταν ο Βένος διασχίζει το χωριό με το μηχανάκι του, ως ντελιβεράς, φωνάζει δυνατά Αεκάρα-Αεκάρα. Είναι μια ωραία νότα στη χειμωνιάτικη νηνεμία-νάρκη του χωριού.
[3]  Δυστυχώς το κινητό μου ξέμεινε από μπαταρία  και έτσι μου ξέφυγαν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί με ιαχές και αλαλαγμούς όταν πρώτα μπήκε το γκολ της ΑΕΚ. Εκεί να δείτε εναλλαγή συναισθημάτων όταν ο ΠΑΟΚ στο τέλος ισοφάρισε. Μόνο η βουβαμάρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου