theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019


Άγιος Βασίλης για ...μεγάλα παιδιά!!!


1 σχόλιο:

  1. revekakrest@gmail.com6 Ιαν 2019, 4:12:00 μ.μ.

    Οι καλύτερα προστατευμένες περιοχές του κόσμου
    Δεκαπέντε περιοχές φυσικού κάλλους από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιορδανία, την Κένυα, τον Λίβανο, το Μεξικό, το Περού και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάχθηκαν επισήμως στην Πράσινη Λίστα Προστατευόμενων και προς Διατήρηση Περιοχών της IUCN (International Union for Conservation of Nature) ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενταγμένων περιοχών σε 40. Οι περιοχές εντάσσονται στην Πράσινη Λίστα γιατί έχουν επιδείξει άριστα αποτελέσματα στη βιώσιμη διαχείριση και προστασία τους, βάσει ενός καταλόγου αξιολόγησης που απαρτίζεται από 17 αυστηρά κριτήρια επιτυχίας, τα οποία αφορούν 4 τομείς: τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση, τον σχεδιασμό και τη στρατηγική αλλά και τα αποτελέσματα των δράσεων διατήρησης.
    Παράδειγμα αποτελεί το Αl Shouf Cedar Reserve του Λιβάνου, όπου ο κέδρος, το δέντρο που είναι το σύμβολο πολιτισμού της χώρας και έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο με εξαφάνιση είδος αό την Κόκκινη Βίβλο των απειλούμενων ειδών της IUCN, πλέον ζει και βασιλεύει χάρη στις δράσεις διατήρησης και αποκατάστασης.
    Μάλιστα το Αl Shouf Cedar Reserve, που συνεισφέρει στην τοπική οικονομία προσφέροντας φυσικούς πόρους για την Παρασκευή παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, κατάφερε όχι μόνο να αντέξει στο κύμα προσφύγων που δέχτηκε από τη Συρία αλλά και να τους εντάξει στην υπηρεσία διατήρησής του.
    Δύο από τις νεοεισαχθείσες περιοχές βρίσκονται στην Αίγυπτο, μία εκ των οποίων είναι το θαλάσσιο εθνικό πάρκο Ras Mohammed βρίσκεται κοντά στην πανέμορφη πόλη Sharm El-Sheikh, όπου χάρη στις αποτελεσματικές δράσεις προστασίας και διατήρησης οι ύφαλοι καλύπτονται κατά 90% από υγιή, ζωντανά κοράλλια, όταν το ποσοστό αυτό σε περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας σε απροστάτευτους υφάλους αγγίζει το 30-40%.
    «Η Αίγυπτος είναι πολύ περήφανη που δύο από τους προσφιλέστερους φυσικού κάλλους προορισμούς της χώρας συγκαταλέχθηκαν σήμερα ανάμεσα στις καλύτερα διαχειριζόμενες περιοχές του κόσμου, δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος της Αιγύπτου Γιασμίν Φουάντ σχολιάζοντας την είδηση.
    Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες ενταγμένες περιοχές στην Πράσινη Λίστα, είτε αυτές είναι μικρής έκτασης κοντά σε πόλεις είτε αχανή θαλάσσια καταφύγια. Η βέλτιστη διαχείριση του καταφυγίου της Φύσης Terres Australes Francaises, που βρίσκεται κοντά στην Ανταρκτική και είναι σημαντικό πεδίο επιστημονικής έρευνας – αφορούσε τον έλεγχο της πρόσβασης ατόμων αλλά και όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή – παρότι η έκτασή του είναι αχανής (2,2 εκατομμύρια εκτάρια) είχε αποτέλεσμα καθώς οι κύριες απειλές, η παράνομη αλιεία και η εισαγωγή ξενικών ειδών, περιορίστηκαν και παρακολουθούνται στενά.
    ‘Άλλη μια σημαντικη παρουσία στην Πράσινη Λίστα είναι του Amarakaeri Communal Reserve που βρίσκεται στο Περού και στην έκτασή του φιλοξενούνται οι πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές του περουβιανού Αμαζονίου. Η σωστή διαχείριση και προστασία της περιοχής έδωσε τη δυνατότητα σε δέκα ομάδες αυτόχθονων ιθαγενών που ζουν γύρω από τα όρια του πάρκου να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα της περιοχής τους και να συμβάλουν στη διάσωση σπάνιων ειδών, όπως ο απειλούμενος με εξαφάνιση (Κόκκινη Βίβλος IUCN) δηλητηριώδης βάτραχος Amarakaeri που ανακαλύφθηκε μόλις το 2017.
    Τη σειρά τους περιμένουν διακόσιες πενήντα τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο που τα κράτη τους θεωρούν ότι ανταποκρίνονται στα επίπεδα αξιολόγησης της IUCN και έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους. Διαδικασία που μπορεί να πάρει από έξι μήνες έως και πέντε χρόνια μέχρι να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία.
    Στόχος της IUCN είναι να προστατευτούν αποτελεσματικά μέχρι το 2020 το 17% των χερσαίων εκτάσεων και το 10% των θαλάσσιων περιοχών, στόχος που τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και αφορά τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή