theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΑΧ ΡΕ ΝΕΔΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ // ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΟΠΥΡΗΝΟΥΡΓΕΙΩΝ


    Το θέμα με όλο το σύμπλεγμα της επεξεργασίας της "Τιμημένης & Ευλογημένης Ελιάς  [ελαιοτριβεία, υπολείμματά, (οργανικά επικίνδυνα)  πυρινουργεία] είναι σύνθετο ή το έχουν κάνει σύνθετο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, όπως γίνεται παντού. Βεβαίως με αυτό το ξέφρενο και αβυσσαλέο κυνήγι του κέρδους και της ανορθόδοξης ανάπτυξης. Πάντως μας έχει απασχολήσει τα τελευταία 15 χρόνια.
   Λοιπόν εξαρχής  νιώθω μεγάλη την ανάγκη να τονίσω  την άμεση ανταπόκριση και ενημέρωση που είχα από  τους αρμοδίους στη Μεσσηνία. Έμεινα δε έκθαμβος που  χτες το πρωί με πήραν  σχετικό τηλέφωνο και το μεσημέρι μου απέστειλαν την παρακάτω ενημέρωση. 

    Ό έλεγχος στα ελαιουργεία όσον αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους που λειτουργούν με την παραγωγική διαδικασία των τριών φάσεων γίνονται σύμφωνα με τους αντίστοιχους όρους των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων της αδειοδότησής τους. Πιο συγκεκριμένα, τα υγρά απόβλητα μετά την επεξεργασία τους οδηγούνται για διάθεση στον αποδέκτη ή την εξατμισοδεξαμενή σύμφωνα με τους εξής όρους :
    1) Οφείλουν να πληρούν τους όρους σχετικά με τις οριακές τιμές για τις μικροβιολογικές, τις συμβατικές και άλλες χημικές παραμέτρους, καθώς και την εκάστοτε κατ’ ελάχιστον επεξεργασία, που καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 6486/07.07.1988 απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας όπως ισχύει σήμερα κατόπιν της από 5-3-2008 τροποποίησης και
      2) Θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον δύο δείγματα αποβλήτων ανά ελαιοκομική περίοδο και να διενεργούνται οι κατάλληλες αναλύσεις σύμφωνα με την ανωτέρω  απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας.
  Η αδειοδοτούσα Υπηρεσία και τα περιβαλλοντικά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους. Ανάλογα τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται πλήρως τα προβλεπόμενα, η Διοίκηση προβαίνει κυρίως στις εξής ενέργειες:
α) Αυστηρή σύσταση και επανέλεγχος
β) Επιβολή προστίμου και επανέλεγχος
γ) Διακοπή λειτουργίας 
  Σημειώνεται ότι η ανωτέρω Απόφαση Νομάρχη όσον αφορά τους αποδέκτες, την διαδικασία προ-επεξεργασίας πριν την διάθεση και τα ανώτερα όρια χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων βρίσκεται υπό επανεξέταση. Οι προδιαγραφές θα τεθούν κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης.

      Πρόσφορη δε ήταν η συνομιλία με τον  επί 14 χρόνια πιο ισχυρό άνθρωπο της Μεσσηνίας, τον Μπουζαίο Δημήτρη Δράκο, τέως Νομάρχη. Από τότε λοιπόν άρχισε να εφαρμόζεται η νέα τεχνολογία στα ελαιοτριβεία με την χρήση των ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ [διφασικά -τριφασικά]. Δυστυχώς μετά τα πράγματα έμειναν στη μέση με αποτέλεσμα σήμερα στη Μεσσηνία τι 1/3 του συνόλου των ελαιοτριβείων, περί τα 250 όλα,  να είναι  τριφασικά και να απορρίπτουν τα λιόζουμα, υποτίθεται κατεργασμένα στα ποτάμια και στα ρέματα με τα γνωστά αποτελέσματα. 

    Πριν δέκα χρόνια περίπου ξαφνικά οι δυο βρύσες στον Αγιαννάκη που υπήρχαν έβγαζαν μαύρο νερό και ήταν από το λιόζουμο που έριχνε στο ρέμα ένα λιοτρίβι στην Καημένη Γυναίκα. { Τέτοιο μοναδικό όνομα μερικοί περισπούδαστοι αρχοντοχωριάτες το έβαλαν Πρόδρομο]. Είχε ρυπάνει, δηλητηριάσει ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα.
   Λοιπόν με τα Πυρηνελουργεία στη Μεσσηνία έχει ανακύψει ανάλογο πρόβλημα με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα διάφοροι δήμοι να κάνουν καταγγελίες. Τελευταία εφτά χωριά του δήμου Οιχαλίας κινητοποιήθηκαν κατά του Πυρηνουργείου στο Μελιγαλά. Αποτέλεσμα οι η Περιφέρεια να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα. Πλέον απαγορεύεται η λειτουργία και των τεσσάρων από τις 7 μέχρι τις 12 το μεσημέρι,   Συνάμα έγιναν αυστηρότατοι έλεγχοι για το καθοριζόμενο από το νόμο των εκπομπών των σωματιδίων, οπότε, όπως όλα μαρτυρούν το πρόβλημα εξαλείφθηκε. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει στο Ναύπλιο, στην Πάτρα, ακόμα και στη Ρόδο. 
      Πράγματι η Μεσσηνία, που είναι ο μεγαλύτερος ελαιώνας της χώρας, είναι η πρωτοπορία στο σύμπλεγμα  της Ελιάς. Η αλματώδης ανάπτυξή της δεν ήρθε από μόνη της! 
   Η Ηλεία μας; "Μη μου τους κύκλους τάραττε" Τελικά βρήκα το αρμόδιο στην Περιφέρεια και με παρέπεμψε στον Πύργο. Η μια αρμόδια Δνση, παρά την καταγγελία επικαλούμενη μια τον κορονοϊό και μια την έλλειψη προσωπικού θα ενεργήσουν μετά...του γνωστού Αγίου. Η άλλη αρμόδια Δ/ντρια ήταν σε σύσκεψη. 
  Και μετά μιλάνε για τουριστική ανάπτυξη, χώρια το περιβάλλον, την καταστροφή ολοκλήρου του οικοσυστήματος των ποταμών με τις ολέθριες συνέπειες στον άνθρωπο, που είναι ο τελευταίος κρίκος της ζωικής αλυσίδας.
   Πάντως είμαι αποφασισμένος να επιμείνω...
   Σωτήρη τι έχεις να πεις επί του προκειμένου; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου