theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ & ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

         Οι εξελίξεις  στο επίμαχο θέμα με τα λιόζουμα τρέχουν [1] για εκείνο δε της ντροπής στη Ζαχάρω [ Καϊάφας βόθρος της Ζαχάρως] αναμένουμε απάντηση του δημάρχου, μαζί με τους 120 που υπέγραψαν την καταγγελία , οπότε επανερχόμαστε στο άλλο μείζον θέμα που έχει να κάνει με την κάκιστη οργάνωση σε ολόκληρο το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και δη στην πρωτογενή παραγωγή,  που είναι ό κύριος λόγος της εμφανέστατης καθυστέρησης του νομού. Κι αυτό γιατί, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η ρήση του Θουκυδίδη [Ευ φερομένης της Γεωργίας και άλλαι τέχναι ευ φέρονται» [ Όταν η γεωργία πάει καλά, τότε όλα τα άλλα επαγγέλματα πάνε εξίσου καλά.]  είναι πέρα για πέρα πραγματική και διαφωτιστική    

        Πάμε λοιπόν:

     Στην Ηλεία σχετικά με τους βουλευτές και τον συνεργατισμό αναφερθήκαμε τονίζοντας ότι  ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός απ' αυτό το θέμα που είναι τόσο κρίσιμο για το 80-90% των εκλογέων τους. Κι αυτό κυρίως επειδή στερούνται τέτοιων «ειδικών» γνώσεων. Τα ίδια συμβαίνουν και με τους αυτοδιοικητικούς και δη δημάρχους, οι οποίοι βρίσκονται  πολύ κοντά με τους αγρότες του δήμου τους. 
       Κι όμως...
      Μα είναι δυνατόν ο βοσκός να μην ενδιαφέρεται για τη βοσκή των προβάτων αλλά μόνο για όλα τα υπόλοιπα, όπως για τον σταβλισμό, τα εμβόλια, το κούρεμα κ.τ.λ.; 
        Αδιανόητο δεν είναι;
      Οι δήμαρχοι φροντίζουν για τα σκουπίδια, τους δρόμους, το φωτισμό και αρκετά άλλα, όμως το κύριο πρόβλημα, την οργάνωση του πρωτογενή τομέα ούτε καν το αγγίζουν. Στα  προεκλογικά  τους προγράμματα, βέβαια,  γράφουν και διατυμπανίζουν διάφορα πιασάρικα μεν αλλά  ανέφικτα,  ανούσια, κούφια. Φανφάρες! 

     Πάμε στον οικείο δήμο Ζαχάρως και διαβάστε τις εξαγγελίες των δυο δημάρχων, προηγούμενου και νυν, τις οποίες μάλιστα τις είχαν πρώτες – πρώτες  στα φυλλάδια και στους λόγους τους με φανταχτερό επιβλητικό τίτλο, ΑΓΡΟΤΙΚΑ. 
 Στην πράξη ουδεμία ασχολία με το αγροτικό θέμα, αλλά αβέρτα φληναφήματα !

         Ο Πανταταζάρας  

  1.  Ο Δήμος θα έχει ουσιαστική πολιτική παρέμβασης στον κρατικό μηχανισμό στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και ειδικά του λαδιού που αποτελεί βασική πηγή οικονομικής ανάκαμψης όλης της περιοχής.   
 2. Δημιουργία γραφείου πληροφόρησης αγροτών και μόνιμη στελέχωσή του με έμπειρο γεωπόνο.       
 3.   Ενθάρρυνση και ενημέρωση των αγροτών  για τις βιολογικές καλλιέργειες [2].   4.     Καθιέρωση λαϊκής αγοράς αγροτικών προϊόντων που θα προέρχονται από τους πατριώτες αγρότες μας.
5.  Προώθηση των συλλογικών προσπαθειών για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

     Ο Αλεξανδρόπουλος 

1. Πιστοποίηση του ελαιόλαδου της περιοχής ως «Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ζαχάρως”, κατά τα πρότυπα “ΠΟΠ Καλαμάτας”.
2. Εγκατάσταση ελεύθερου Internet  σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στις αγορές αγροτικών προϊόντων και τον τουρισμό.
3.  Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και σύγχρονων σφαγείων [3].
4. Στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής του Δήμου θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα εκπαίδευσης “Δια Βίου Αγροτικής Μάθησης και Κατάρτισης” των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών.

[Όλα αυτά είναι αντιγραφή από τα περισπούδαστα προεκλογικά προγράμματά τους]

    Βεβαίως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νομού τα ίδια διατυμπανίζουν πάντα προεκλογικά, ίσως με μόνη διαφορά την αλλαγή του βασικού προϊόντος π.χ. αντί για λάδι να έβαζαν πρώτο θέμα τις  πατάτες, τα καρπούζια.
      Ούτως εχόντων των πραγμάτων τονίσαμε ότι το μεγάλο θέμα είναι το δια ταύτα, τι τελικά πρέπει να γίνει. Προς αυτή την πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια πανστρατιά από όλους τους παράγοντες και φορείς, βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, επιμελητήριο, ακόμα και εκπαιδευτικούς. Σίγουρα απαιτείται η αρωγή των ΜΜΕ, εντύπων και μη, και δη αμέριστη και απρόσκοπτη!
     Περισσότερο βάρος πέφτει στους δημάρχους.
    Το επόμενο σχετικό άρθρο θα είναι γι' αυτό ακριβώς το ζήτημα της επιστράτευσης σε μια πανστρατιά
    Οψόμεθα λοιπόν . 

[1] Στη Μεσσηνία είμαι σίγουρος ότι θα δράσουν, ριζοσπαστικά ..... 
[2]  Όταν ήμουν τμηματάρχης στη Βιολογική Κτηνοτροφία, πριν 12 χρόνια περίπου, επειδή η Ε.Ε. έδινε πολύ καλές επιδοτήσεις,  σωρηδόν σε όλη τη χώρα έκαναν δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Θυμάμαι στην Αιτωλοακαρνανία είχαν κάνει περί τους 500 κτηνοτρόφους. Ανέβηκα λοιπόν μια μέρα στο δημαρχείο και βρήκα  τον Πανταζάρα, τότε στις δόξες του, και αφού του έδωσα όλα τα δικαιολογητικά και την σχετική νομοθεσία,  του πρότεινα όλοι οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών, Σμέρνα, Άλβενα, Καλίδονα κ.τ.λ να  δηλώσουν συμμετοχή  στο πρόγραμμα  με σκοπό τη δημιουργία ενός Βιολογικού Κτηνοτροφικού Πάρκου. Λίγο αργότερα, κάτι ανάλογο έγινε στα Γρεβενά με μεγάλη επιτυχία. Κι ο Πανταζής τότε μου είπε: Πήγαινε κάτω που είναι ο γεωπόνος, ο Αντωνάκης, εγώ έχω άλλα χίλια στο μυαλό μου.  
[3] Εδώ τότε με πολύ μεγάλο αγώνα από 300 περίπου σφαγεία στη χώρα, τα κάναμε καμιά εβδομηνταριά, σύγχρονα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Οδηγιών της Ε.Ε και ο νέος δήμαρχος  τον σκοπό του. Απορίας άξιο είναι ότι τότε ήμουν δίπλα του αλλά δε μου είπε κουβέντα. Τα είχε βρει, φαίνεται,  με τον κ. Νώντα, οπότε ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου