theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στους πρόσφυγες και μετανάστες όλων των εποχών

Νίκος Σκορίνης * 
Μας στάλθηκε  από τον  Αποστόλη Ζυγόπουλο
      Αν μπορούσαμε, οι απλοί άνθρωποι, να αγναντέψουμε τη Γη από πολύ μεγάλο ύψος, θα παρατηρούσαμε, τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρωποροές από πεζούς και ρημαγμένους να σέρνονται σχεδόν καθημερινά σε διάφορες χώρες. Κυρίως καστανόχρωμοι, μαύροι, μελαψοί, πολύ λίγοι λευκοί. Παιδιά πολλά, νέοι, μεγαλύτεροι, ώριμοι, γέροι· οι τελευταίοι πολύ  λίγοι. Οι γέρικες ρίζες δεν αλλάζουν χώμα. Πεθαίνουν μαζί με τα πουλιά της νιότης τους.
Μα που να  πηγαίνει όλος αυτός ο κόσμος;

Στα βόρεια τους είπαν,  κι αυτοί πίστεψαν  πως εκεί  ο κόσμος είναι άλλος… καλός… Έτσι τους έλεγαν, έτσι θέλησαν να  νομίζουν. Φιλόξενοι! Πλούσιοι!  Πλούσιοι και φιλόξενοι δεν φαίνεται, όμως, να είναι αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά,  η ελπίδα έστω και τσακισμένη, φαντάζει πιο καλή από τις βόμβες, την πείνα, τις αρρώστιες που αδιάκοπα τους σκοτώνουν εκεί στους αγαπημένους τόπους που τους γέννησαν. Τι, ποιος, από πού, και γιατί τους σκοτώνουν; Αδιάκριτα, παιδιά- γυναίκες κι άντρες. Υγιείς και αρρώστους, χωρίς φειδώ  και κορεσμό;
Ο ήλιος  γελαστός, αλίμονο, δεν βγαίνει πάντα  για όλους. Αντίθετα…
Έτσι, μέσα στην απόγνωση τους, σ’  άλλους τόπους ξένους βαδίζουν για να φτάσουν και σε παραλίες μακρινές.  Που και πως να φτάσουν όμως;  Τους ποινικούς δραπέτες  λιγότερο τους καταδιώκουν πια. Τούτους τους άοπλους, που σε τίποτα δεν φταίνε,  φοβούνται περισσότερο. Τους στήνουν παντού υπαίθρια αγκαθωτά συρματοπλέγματα.
Να σε μία ακόμη έρημο, καταμεσής, ένα ακόμα μεγάλο απόσπασμα απεγνωσμένων προσφύγων, μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Κυκλωμένοι με διπλά τα σύρματα του μίσος. Πίσω τους, τα παιδικά αθώα μάτια θωρούν στο βάθος του πουθενά. Απάντηση στα «ΓΙΑΤΙ;» κανείς δεν τους δίνει.  Δεν έχουν χρώματα όσα βλέπουν. Σκοτάδι βαθύ, χωρίς άστρα και φεγγάρι, νύχτα βαθιά, μουγκή και θλιβερή.
Οι πολιτισμένοι δεν φαίνονται σιμά τους. Έχουν άλλες ασχολίες αυτοί. Άλλες έγνοιες. Έγνοιες να μοιράσουν τον κόσμο·  ποιος από αυτούς θα φάει περισσότερες σάρκες, τις χώρες τους και όσα καλά διαθέτουν. Δεν τους ξεχνούν, όμως, ποτέ! Θα τους στείλουν μεγάλες βοήθειες και σε ποσότητες: Βόμβες σκουριασμένες, τανκς για να τα ξεμουδιάσουν, χημικά ληγμένα για πρωινό, ναρκωτικά για να ξεχνούν.
Εικοστός πρώτος αιώνας της ανθρωπότητας, από τότε που ο Χριστός κήρυξε την παγκόσμια αγάπη, και δύο χιλιάδες τριακόσια είκοσι τέσσερα  χρόνια από  τον αποδιδόμενο όρκο στην Ώπηδα, του Μ. Αλεξάνδρου : « …  Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με ένα μόνο κριτήριον.  Την Αρετήν.… Θεωρώ όλους ίσους , λευκούς και μελαμψούς……Τον  Όρκον  τούτο …κρατήστε  τον  σαν σύμβολον αγάπης..» Αυτά το 324 πχ.  Τότε πολύ παλιά, στην εποχή των αλόγων! Τότε! Τότε που κι ο ιμπεριαλισμός, ακόμα, είχε λίγη ψυχή και λίγο ήθος. Τότε που ο νικητής είχε τη δύναμη να αποδίδει τιμή στον ηττημένο. Τώρα, το χρώμα στο δέρμα που δεν είναι λευκό, μοιάζει με κατάρα του θεού. 
Είμαστε βλέπετε στην εποχή των πολιτισμένων!
Σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανοίγουν κρυφίως τάφους ομαδικούς. Πολιτισμικά μνημεία παγκόσμιας ομορφιάς γίνονται στάχτη και μπούρμπουλη.  Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Αφρική, Λατινική Αμερική, χάνουν ανθρώπους και πολιτισμό, τους αλλάζουν ιστορία .
Είμαστε βλέπετε στην εποχή της αλληλεγγύης !!! Αντί να δίνουν, τους τα παίρνουν όλα, κι αυτήν ακόμα την ίδια τη ζωή τους. Ο Θάνατος γι’ αυτούς, είναι πιο ωφέλιμος από τη ζωή.                       
Τι Φρίκη;  21Ος  αιών …
Γέννησαν κάποια στιγμή κι έναν ISIS για να φέρουν την τρομοκρατία στους δρόμους και στους μαζικούς χώρους συνάθροισης των ανθρώπων. Γεννήθηκε συμπληρωματικά κι αόρατα  κι ένας covid-19 να  απειλεί μαζικά την όποια ζωή μας.  Ο ατομικός και συλλογικός φόβος  είναι το απαραίτητο εργαλείο για να καταλύσουν παντού τις δημοκρατικές ελευθερίες, τ’ ατομικά δικαιώματα. Πόθος τους να ταμπουρώσουν τους ανθρώπους στον ατομισμό και τα σπίτια τους. Στόχος τελικός, να τους ληστέψουν πιο εύκολα τα μεγάλα τους όπλα· αυτά που αντιστέκονται περισσότερο.  Δηλαδή τη ψυχή και το μυαλό τους!
Σπίτι, δουλειά και ύπνο, φυσικό και επίκτητο. Κοιμηθείτε λαοί, έχετε τους αφέντες προστάτες σας.  Υπάρχει πάντα κι ένας συγκεκριμένος κύριος που μπορεί για την σωτηρία των κολασμένων, μεταναστών, προσφύγων και φοβισμένων, να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια! Απ’ όλα μπορεί να παραχθεί πλούτος ...Πλούτος να ’ναι κι ας στάζει αίμα από παντού. Για να μην τον αδικούμε, δεν είναι μόνος. Υπάρχουν και μερικοί άλλοι, όπως επίσης και διάφορα  θρησκευτικά δόγματα να του συμπαρασταθούν. Το άγρυπνο μάτι του Θεού ανήμπορο παρακολουθεί πόσο πολύ απέτυχε το θείο έργο του.
Οι λαοί οφείλουν να χρωστούν ευγνωμοσύνη στους προστάτες!
Καθάρισαν τους δικούς τους αιματοβαμμένους κυρίους, όταν τους ήταν άχρηστοι:  Καντάφι,  Σαντάμ κι άλλους ομογάλακτους....
Έδιωξαν τους κομμουνιστές από το Αφγανιστάν κι από αλλού, η κόκκινη λαίλαπα δεν τους απειλούσε πλέον. Τυφλώθηκαν και οι σοσιαλδημοκράτες, έφτιαξαν κοινό σπίτι με τους νεοφιλελεύθερους, ώστε  να βλέπουν οι μεν τους δε και να φαίνονται ίδιοι.
Έμειναν έτσι μόνοι τους, μέσα στην ασχήμια τους, να κλέβουν και να σκοτώνουν ψυχές κι όνειρα.  Οι «πολιτισμένοι» πάντα έβρισκαν μία δικαιολογία για να σφάξουν. Ενίοτε πλέον, διότι δεν αισθάνονται την ανάγκη πια, ούτε για το φύλο συκής. Αδίστακτοι, μοχθηροί και άπληστοι, παίρνουν πίσω αναδρομικά, όσα κάποια χρονική ιστορική στιγμή αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν.
Οι Κομουνιστές, οι Κόκκινοι, άντεξαν μόνο εβδομήντα χρόνια .  Ξέχασαν στο δρόμο τις αξίες τους, τους ξέχασε κι ο κόσμος. Ο μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός αντίπαλος έμεινε κλινικά νεκρός, η παγκόσμια ελπίδα για έναν ουμανιστικό κόσμο αφέθηκε ορφανή.  Ο δρόμος για την ισοπέδωση ήταν πια  ελεύθερος! Τα διόδια για τους λιγοστούς άρπαγες του πλανήτη εξαφανίστηκαν. Σήμερα, άνθρωποι και περιβάλλον πληρώνουν τα χαμένα χρόνια που έχασαν εκείνοι. Οι ίδιοι δεν νοιάζονται για τέτοια. Αυτοί ζουν σε δικούς τους ιδιωτικούς παραδείσους· αυτούς που έφτιαξαν ληστεύοντας την ανθρωπότητα....
Έκτοτε βάλθηκαν οι «αφεντάδες», εκπαιδευμένοι από τα παλιά ιστορικά τους παθήματα, μ’ ένα απέραντο ολοκληρωτικό σύστημα δυνάμεων ΜΜΕ κι εκπαιδευτικό σύστημα να στήσουν ένα νέο πρότυπο  ζωής.
Ένα άπληστο τέρας ατομικότητας σε βάρος του παγκόσμιου γενικού συμφέροντος. Τέτοιο που να μας φαίνεται η μετάλλαξη αυτή, ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Μία κανονικότητα. Σαν αυτή να είναι η φυσική τάξη του νέου ανθρώπου και κόσμου.
Αν ανάβει και καμία νέα μικρή εστία διαμαρτυρίας κάπου, δεν  πειράζει, τα κατασταλτικά μέσα τους είναι έτοιμα με νέα πιο σύγχρονα  υλικά.
Λαοί καθίστε ήσυχα. Ζωντανοί νεκροί ! Αυτοί είναι η μοίρα σας και δεν δικαιούστε να την αλλάξετε.
Να λοιπόν μέσα σ’ αυτά και  η 11η του Σεπτέμβρη και έτος 2001, σκηνοθεσία πέρα από κάθε σχεδόν φαντασία. Τι γρήγορα που περνούν τα χρόνια !!! Οι δίδυμοι πύργοι καταρρέουν  και μαζί τους τα ελάχιστα προσχήματα για όσα ακολούθησαν  για την νέα τάξη πραγμάτων. Γράφτηκαν πολλά για εκείνη την ημέρα. Για το τι πραγματικά συνέβη. Πολιτικές εκτιμήσεις, επιστημονικές αναλύσεις, ιστορίες συνωμοσίας και του θεού τα κέρατα! Αν και όπως είναι διαπιστωμένο στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, συνωμοσίες δεν γίνονται...  κάποιοι επιμένουν... πως τούτη η ιστορία,  ήταν μία τέτοια, τεραστίων διαστάσεων από πολλά κέντρα προερχόμενη και διαφορετικά συμφέροντα . Να  λοιπόν πως  καταγράφτηκε:
Νεκροί 2.819,  Αριθμός κρατών που έχασαν πολίτες 115 . Αριθμός παιδιών που έχασαν γονέα 3.050. Ποσοστό Αμερικανών που έχασαν γνωστό ή συγγενή 20% . Οικονομικές απώλειες της Νέας Υόρκης  μετά την 11η Σεπτεμβρίου 105 δις δολάρια. Αριθμός Αμερικανών που άλλαξαν το μέσο μεταφοράς, από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο 1,4 εκατομμύρια. Αριθμός πολιτών που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες 422.000 . Πίσω από τους αριθμούς …
...Ο Οσάμα  Μπιν Λάντεν μέσω της Al Kainta · έτσι λένε...  Τόσο απλά!
Και οι λαοί, με κομμένη την ανάσα και σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθούν με αγωνία πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου...
Μέσα σε όλα αυτά,  κάπου, κάποτε, υπήρχε και λίγο Ευρώπη. Τώρα οι νεοφιλελεύθεροι την έσβησαν από τα παγκόσμια δρώμενα . Παρακολουθεί, όμως, άγρυπνα. Μην ανησυχείτε ευρωπαίοι! Μία αγία οικογένεια είμαστε που βασιλεύει όμως, μία!
Έτσι λοιπόν, κι ενώ έχει προ πολλού γεράσει και  βγάλει άσπρα μαλλιά, μεγάλο μέρος των ηγετών της, δεν θέλουν να μπλέξουν με ξένες και νέες ράτσες. Οι μισοί όμως νέοι του πλανήτη, κάτω των δέκα εννέα ετών, ζουν στην Αφρική.
Φοβούνται φαίνεται, μήπως και δεν προκάνουν να πάρουν στον Παράδεισο όλα τους τα πλούτη κι αναγκαστούν να μοιράσουν και λίγα ψίχουλα. Τα θέλουν βλέπετε, όλα δικά τους.  Πήραν δωρεάν κι έτοιμους, όσους ανθρώπους χρειάζονταν πριν μερικά χρόνια σαν κοράκια, και μετά, παντού κόκκινα STOP. 
Η Ευρώπη κακέκτυπο και κακός θεατής, τώρα παρακολουθεί αμήχανη τα διάφορα γεράκια και  τρελούς  του κόσμου... Τον Ερτογάν κι άλλους καλούς ηγέτες, να παίζουν την Ευρώπη σε μία παρτίδα ζάρια...
Κάποιος άλλος  ηγέτης στην κακόμοιρη Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, προσπάθησε, αλλά ήταν μάλλον μόνος. Πολύ μόνος… Τώρα μας έμεινε να ελπίζουμε μόνο στον Τζο Μπάιντεν ο οποίος τελικά μάλλον θα τα πληρώσει όλα. Ένδεια καταραμένη…
Έτσι είναι κυρίες και κύριοι και πολύ χειρότερα ....Ο άνθρωπος βαδίζει λένε προς την τελειοποίηση του!!! Έτος 20-21  του εικοστού πρώτου αιώνα .... Γι’ όλα αυτά και πολλά άλλα, και χωρίς  ΟΡΑΜΑ,  η ανθρωπότητα,  αν δεν γυρίζει πολύ πίσω, μένει στάσιμη. Η ανασφάλεια και οι ανισότητες καλά κρατούν, το κοινό μας σπίτι, ο πλανήτης μας, απειλείται με ολική καταστροφή! Μην κλείνουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας σε ό,τι μας απειλή! Όπως έλεγε και ο Αλέν Καγιέ :¨Η πιθανότητα της καταστροφής μας , είναι διαρκώς παρούσα, αλλά προσωρινά διαρκώς αποτρέπεται.¨   
Αλήθεια πόσο προσωρινά;
Μάτια ερμητικά κλειστά, δεν εξαφανίζουν τους εφιάλτες που φοβόμαστε.
Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οχθροί μας. Ίδια μάνα μας γέννησε και την λένε: ΩΡΑΙΑ ΓΗ!!!   
Μία νέα αριστερά της εποχής του 21ου αιώνα για ένα καλύτερο κόσμο, αναγκαία όσο ποτέ.
Ένας νέος πανανθρώπινος πολιτισμός της πολιτικής, «είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης»!  Και όπως γράφει ένας ποιητής μας : Ντροπή δεν είναι να μη γνωρίζεις, ντροπή είναι να μη γνωρίζεις πως δεν γνωρίζεις...
ΥΓ.  
*Το 2020 -2021, σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους κυριάρχησε μαζικά, φανερά ή ενδόμυχα ο φόβος.
*Για πρώτη φορά στην ιστορία  κλείστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσο πολύ χρόνο μέσα στα σπίτια τους. Όσοι είχαν, γιατί πολλοί δεν είχαν ούτε σπίτι. 
*150  εκατομμύρια άνθρωποι , όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί , το 2020, κατέβηκαν στα έσχατα όρια της ακραίας φτώχειας. (1,9 δολάρια την ημέρα εισόδημα)!!!
*Κάθε χρόνο , 6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, πεθαίνουν από ασιτία και παρελκόμενες εξ αυτής ασθένειες… Τα μισά εξ αυτών σ’ έξι μόνο χώρες…Υπολογίζεται πως στη δεκαετία 2020-2030 θα πεθάνουν, (δολοφονηθούν), 60 εκατομμύρια παιδάκια κάτω των πέντε ετών…  Την ίδια στιγμή που εκατό οικονομικές πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν όσα παράγει ο μισός πληθυσμός της γης…
Πόση αναλγησία, πόση υποκρισία, πόση κακία, πόση ματαιοδοξία ;;;
Η κλιματική κρίση, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι αβυσσαλέες ανισότητες, τα καθημερινά  άπειρα  κοινωνικά και ποινικά εγκλήματα, και πολλά άλλα, είναι απόρροια της μεγάλης ηθικής κρίσης που διχοτομεί τραγικά ανισόμετρα, τον παγκόσμιο σύγχρονο άνθρωπο. Τον πιο μαζικά μορφωμένο… Απίστευτο, κι όμως, τραγικά αληθινό!!!

*Ο Νίκος Σκορίνης είναι συγγραφές και μετανάστης το 1953 στον Καναδά, τριάμισι ετών τότε, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου