theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η ΡΑΦHΝΟΥΛΑ: Η ΞΕΜΥΑΛΙΣΜΈΝΗ ΚΙ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

   

 
 Η Ραφήνα αποτελεί προϊστορικό τόπο και στους κλασικούς χρόνους Ο δήμος Αραφηνίων ή δήμος Αραφήνος ήταν ένας από τους δήμους της αρχαίας Αθήνας που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». [1]

     Η Ραφηνούλα πράγματι είναι, κι όλοι το λένε, φορτσάτη, σπιρτόζα και φινετσάτη, αλλά και ξεμυαλισμένη. Το λιμανάκι της, υπόψη είναι το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά τον Πειραιά, πολύ μάγκικο, με την ωραία της πλατεία και ένθεν και ένθεν  τα συμπαθητικά μαγαζάκια, ταβερνούλες και καφετέριες για όλα τα γούστα. Βαλάντια να ρέουν κι όλα τα βρίσκεις..


   
Επίσης είναι και ραφινάτη, εξευγενισμένη, αν και έχει δεχτεί πολλές προσμίξεις από το προηγούμενο αιώνα. Φυσικά ομιλούμε για πρόσφυγες, ανθρώπινες ψυχές. 

Τον προηγούμενο αιώνα η  Ραφήνα έγινε μια δυναμική προσφυγούπολη με πολυάριθμους Μικρασιάτες από την Τρίγλια . 
  Δείγμα του μεγάλου εποικισμού της  προσφυγιάς είναι τα μικρούτσικα σπιτάκια που ακόμα και σήμερα στέκουν μάρτυρες με την ξεχωριστή γνωστή τους εικόνα!
Αλλά και το θαυμαστό μουσείο με πολλά αρκετά δείγματα από την Μικρά Ασία. Επίσης ο αθλητικός όμιλος της Ραφήνας έχει το όνομα  Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας.

Τις δε δεκαετίες του ΄80 και ΄90 δέχτηκε πλήθος από οικονομικούς μετανάστες με το μεγάλο ρεύμα από τα βαλκανικά κράτη και δη από την Αλβανία. Όπως και σε όλη τη χώρα η πρώτη γενιά ούτε αφομοιώθηκε αλλά ούτε και εντάχθηκε στον κοινωνικό  μηχανισμό. Η αφομοίωση συνέβη στη μετέπειτα γενιά, δυστυχώς χωρίς καμία οργάνωση φυλετική ή θρησκευτική ή άλλο τι. Πάντως και εδώ συνέβαλαν κατά πολύ στην ανύψωση της οικονομίας, κυρίως στα δύσκολα, σκληρά και σχετικά κατώτερα επαγγέλματα, όπως της οικοδομής, του καθαρισμού σπιτιών, πλύστρες σε ταβέρνες κτλ. Τελευταία δε έγινε αισθητή η παρουσία τους στα ελεύθερα επαγγέλματα, υδραυλικοί, τσαγκάρηδες ακόμα και διάφοροι μαγαζάτορες. 
      Τη χαρακτήρισα και αλλοπρόσαλλη ίσως δεν ταιριάζει μια και θέλω να χαρακτηρίσω τη διπλή, διπολική της χτυπητή εικόνα. Σπιτάκια μικρά, τα γνωστά προσφυγικά στέκουν μαραμένα   δίπλα σε καινούργιες σπιταρόνες.
Όμως δεν το βάζουν κάτω, υψώνουν περήφανα το μικρό αλλά θαυμαστό τους ανάστημά και παλεύουν μέχρι που να εμφανιστεί μια μπουλντόζα.
    Και εδώ ίσως πιο έντονα από αλλού συναντάται το παράδοξο φαινόμενο, που όπως και να το πω  ενέχει κωμικοτραγικές  διαστάσεις και περικλείει πολλά ερωτήματα ανεξήγητα.  Μικρασιάτες πρόσφυγες και απόγονοί τους εκφράζουν μια μισαλοδοξία και μια ξενοφοβία απέναντι  στους νέους μετανάστες που δεν δικαιολογείται από τίποτα. Απεναντίας περίμενες μια υποστήριξη κι αλληλεγγύη  μια και πέρασαν τα ίδια μονοπάτια και είχαν την ίδια μοίρα.        Βρέθηκα μια μέρα στο ψαράδικο του Αλέκου, Αλβανός κι ο ίδιος και ήταν κάποιος πελάτης, τάχε τα χρονάκια του, και διατυμπάνιζε με στόμφο χιλίων καρατίων ότι όλα τα προβλήματα της χώρας άρχισαν από τότε που άνοιξαν τα σύνορα και μπήκαν κύματα οι μετανάστες από τις γειτονικές χώρες. Και τι δεν έλεγε για τους Αλβανούς. Ακόμα και βρωμιάρηδες τους αποκάλεσε. Βεβαίως και του μπήκα αγρίως και πες πες στο τέλος τον κατήγγειλα ως φασιστόμουτρο μέχρι που έφυγε με την ουρά κάτω από τα σκέλια του. 
Η συνέχεια έχει τη δική της  ..ιστορία. Με το που έφυγε ο τύπος μου λέει ο Αλέκος που γέλαγαν και τα μουστάκια του: 
:Αδερφέ να ζήσεις έπρεπε να βρεθεί ένας να του τα ψάλει από την καλή, μπράβο, γιαυτό σου χαρίζω και τα ψάρια κι ας είναι η μοναδική Στείρα που έχω , πολύ το χάρηκα...
  Δεν μπορώ να το εξηγήσω με τίποτα, και υπόψη τα ίδια περίπου συναντάς και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Στο χωριό οι Τσιγγάνοι τα βάζουν με τους Πακιστανούς και τους μαύρους. Κάποτε που έτυχε να βρεθώ σε  ένα αρβανιτοχώρι, στην περιοχή του Ωρωπού, οι κάτοικοι Αρβανίτες απαγόρευαν τους  μετανάστες Αλβανούς σε πολλά μαγαζιά 
Άντε να βγάλεις άκρη..

[1] Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί γράφω συχνά για τη Ραφήνα. Απλώς εδώ, στην πολυκατοικία του Καβουνίδη (φωτο) έχει ένα μικρό διαμέρισμα η Λένα και επειδή είναι σε προνομιούχα θέση δίπλα στην κεντρική πλατεία και στη θάλασσα, αρκετές φορές "ελλιμενιζόμαστε" όπως αυτές τις μέρες με τον Νίκο μου.. Ο Καβουνίδης δε ήταν εφοπλιστής στην Τρίγλια και μετέφερε τους πρόσφυγες στη Ραφήνα. 
Και μια μικρή ραφινάτη και σπιρτόζα ταινία με βίντεο παλιά και καινούργια για  τη Ραφήνα.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου