theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Στης Κοκκινιάς τα μέρη!

 Μετά από 15 χρόνια αγωνιστικής «ερήμου» στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, η Προοδευτική από το περασμένο Σάββατο «επέστρεψε» σε επαγγελματικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, σ’ αυτά της Β’ εθνικής (Superleague 2 τη λένε τώρα). Η ιστορία της «βυσσινί» ομάδας από την Κοκκινιά είναι συνυφασμένη με την ιστορία της προσφυγικής Ελλάδας. Καταστροφή της Σμύρνης, ξεριζωμός. Καραβάνια προσφύγων αποβιβάζονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, προσπαθώντας να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους τόπους υποδοχής των ξεκληρισμένων ανθρώπων.

Στις παρυφές της πόλης, στην περιοχή της Κοκκινιάς στήνονται οι πρώτοι συνοικισμοί. Η γειτονιά των προσφύγων αρχίζει να διαμορφώνει τη νέα της ταυτότητα, κι ανάμεσα στους φορείς που δημιουργεί, είναι και η Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς. Βρισκόμαστε μόλις στο 1925. Το μορφωτικό της τμήμα πρωτοστατεί στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας για καλύτερη ζωή. Δημιουργεί μουσικό, επιμορφωτικό και εκδρομικό τμήμα, ενώ τα δύο πολιτιστικά τμήματα του συλλόγου δημιούργησαν πολλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ιστορικές διαλέξεις) σε αίθουσες κινηματογράφων της Κοκκινιάς. Παράλληλα, ιδρύει Μουσικό Ωδείο στην πόλη για τη διδασκαλία μουσικής, με μεγάλη πολιτιστική προσφορά στην πληγωμένη προσφυγική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού.

Η ποδοσφαιρική ομάδα

Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ένα χρόνο μετά η Προοδευτική γίνεται το 31ο μέλος του νεοσύστατου φορέα. Είναι η ομάδα μιας ευρύτερης περιοχής με πυρήνα την Παλιά Κοκκινιά, Άσπρα Χώματα, Αγία Τριάδα. Παρότι ο Κορυδαλλός ήταν το διοικητικό κέντρο της ομάδας, ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των οπαδών είναι από άλλες γειτονικές συνοικίες, ακόμα και από τον Πειραιά. Η Προοδευτική είχε πάντα χαρακτήρα λαϊκό και προσφυγικό. Αυτή η ισχυρή ταυτότητα έχει γονιμοποιήσει μια συνέχεια νέων οπαδών που την στηρίζουν στις μικρές κατηγορίες με αξιοζήλευτο όγκο αντίστοιχο υψηλοτέρων κατηγοριών .
Χρώμα το συλλόγου το βυσσινί, ενώ δεν είναι τυχαίο που για έμβλημα επιλέχθηκε ο Φοίνικας που ξαναγεννιέται από τη στάχτη του, φανερώνοντας μια στάση ζωής μαχητική και αισιόδοξη, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική.
Η Προοδευτική είναι 14η σε συμμετοχές στην Α’ εθνική κατηγορία με αδιάλειπτη συμμετοχή στις δύο κορυφαίες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, φθάνοντας ως την 4η θέση το 1964, και δύο φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος, φανερώνει την ποιότητα και το ειδικό βάρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναλυτικά στην Α’ εθνική αγωνίστηκε: 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1969-70, 1970-71, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2002-03, 2003-04. Με σύνολο 15 συμμετοχές και 226 αγώνες μετράει συνολικά 61 νίκες, 60 ισοπαλίες και 105 ήττες και γκολ 225 υπέρ - 348 κατά. Επίσης έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Β' Εθνικής τη σεζόν 1963-64, πρωταθλήτρια Γ' Εθνικής: 1989-90 (Νότιος Όμιλος), 2021-22 (6ος Όμιλος) και πρωταθλήτρια Δ' Εθνικής: 2010-11 (9ος Όμιλος).
Μουράτης – Πατεράκης!
Πολλοί ποδοσφαιριστές ξεπήδησαν από τα σπλάχνα της, και σταδιοδρόμησαν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Προοδευτική, αλλά και σε άλλους μεγάλους συλλόγους. Θα σταθούμε σε δύο που έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία. Το 1943 ο Ανδρέας Μουράτης από την ΑΕ Χρωματουργείων πήγε στην Προοδευτική, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Ήταν η εποχή που ο Μουράτης, όντας παίκτης Προοδευτικής, ήταν και στέλεχος της ΕΠΟΝ–ΕΛΑΣ. «Πήγα στον ΕΛΑΣ για να ζουν όλοι οι άνθρωποι ίσα!», θα πει με νόημα. Ο δεύτερος είναι ο εργάτης Στέφανος Πατεράκης από τις παράγκες της παλαιάς Κοκκινιάς που φόρεσε τη φανέλα της Προοδευτικής. Ο Πατεράκης συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο του Κοκκινιώτικου λαού στη πλατεία Αγίου ΝΙκολάου τη Κυριακή 5/3/1944 ενάντια στη τρομοκρατία των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών και συνελήφθη μαζί με τον δημοκράτη υπαστυνόμο Νίκο Σαβαΐδη, τη γυναίκα του Άννα, δασκάλα και μέλος του ΕΑΜ και τον δάσκαλο Γιώργο Βενέτα.
Αν ο Πανιώνιος είναι η ομάδα που «έβγαλε» τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς (Νεστορίδης, Δέδες, Μαύρος, Σαραβακος, Αναστόπουλος), η Προοδευτική μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η ομάδα που ανέδειξε κορυφαίους τερματοφύλακες. Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Φρονιμίδης, Αντώνης Τζανετουλάκος, Μίλτος Βραικούσης, Γιώργος Δαδίτσος, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Διονύσης Χιώτης, είναι οι γκολκίπερ που φόρεσαν τη «βυσσινί» φανέλα και έγραψαν τη δική τους ιστορία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
 Ο Παύλος του Κορυδαλλού

Πολλά κυριακάτικα μεσημέρια ο Παύλος Φύσσας τα είχε περάσει στα τσιμέντα του γηπέδου της Νίκαιας, παρακολουθώντας αγώνες της Προοδευτικής. Ήταν η ομάδα της γειτονιάς του και δεν έχανε ευκαιρία να δει αγώνες της. Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 που οι νεοναζί συμμορίτες της Χρυσής Αυγής έκοψαν το νήμα της ζωή του. Οι (συν)οπαδοί του στη Προοδευτική δεν τον ξέχασαν και το πανό στην εξέδρα θα τον θυμίζει πάντα!
Η Προοδευτική, ανεξάρτητα διοικήσεων, παραμένει κάτι παραπάνω από ένα τυπικό αθλητικό σωματείο. Είναι κοινωνική έκφραση φιλάθλων, που συνδέθηκαν μαζί της σε κάθε φάση της ιστορικής της διαδρομής.
ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου