theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

«Έρως, Ανθρώπου μύησις»,

Dimitris Papathanasiou


 Στίχος του μεγάλου Ηλία Πετρόπουλου στον
λιμενοβραχίονα Ηρακλείου (Οκτώβριος 1999).
    Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο ειδικό ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Αφιέρωμα»* (σελ. 19) στις 31 Δεκεμβρίου 1999. Στο ειδικό αυτό 24σέλιδο τεύχος με τίτλο «Έρωτας, Ανθρώπου μύησις», φιλοξενούταν (σελ. 18-19) αποσπάσματα από το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου «Ιστορία της καπότας», εκδ. «Νεφέλη».
Αντιγράφω από τον μεγάλο αιρετικό:
«Προσωπικώς, θεωρώ την πορνογραφία σαν το κατ΄εξοχήν ρομαντικό κίνημα του αιώνα μας. (…) Η πορνογραφία μας χαρίζει ευτυχία. Η πορνογραφία είναι ανατρεπτική. Γι αυτό κι ο ηδονιστής Ροΐδης κρύβεται πίσω από την καθαρεύουσα. Δεν υπάρχει ορθόδοξος έρωτας. Οι καλλιτέχνες δεν αγαπούν τα νόμιμα σχήματα. Οι πουλημένοι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στον λαό ότι, η πορνογραφία θίγει την Οικογένεια, ότι ο ελεύθερος έρωτας απειλεί την Εκκλησία… Η λογοκρισία (είτε διοικητική, είτε δικαστική) επιβλήθηκε με αγριότητα αντάξια της βάρβαρης μπουρζουαζίας μας.
Στη λογοτεχνία και στην τέχνη δεν μου αρέσουν μήτε οι στόχοι μήτε τα μηνύματα. Η πορνογραφία, απλώς, αποκαλύπτει με ιδιάζουσαν ένταση την σωματική ομορφιά των ανθρώπων και το θαύμα της ερωτικής πράξης. Η σωματική ομορφιά των ανθρώπων μοιάζει να είναι μια Απόλυτη Αξία. Προσωπικώς, έτσι πιστεύω».

****Για την ιστορία, την ευθύνη της έκδοσης είχε ο Νάσος Γκολέμης και την επιμέλεια του συγκεκριμένου αφιερώματος ο Γιώργος Σταματόπουλος. Τεράστια Ελευθεροτυπία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου