theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΤΟΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

 Το Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλλιμάρμαρο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Αθήνας και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Όμως η εκτυφλωτική λάμψη του Πεντελικού μαρμάρου του επισκιάζει μια θολωτή στοά στην αριστερή πλευρά, στο βάθος του σταδίου. Οι περισσότεροι Αθηναίοι αγνοούν την ύπαρξή της, κι όμως είναι εκεί αιώνες τώρα, από τότε που πρωτοκατασκευάστηκε


το στάδιο από τον Λυκούργο τον 4ο αιώνα π.Χ. Έχει μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 και κάποτε την διακοσμούσαν αγάλματα και δωρικοί κίονες. Μέσω αυτής γινόταν η είσοδος και η έξοδος των αθλητών στο στάδιο ενώ στα Ρωμαϊκά χρόνια, όταν το στάδιο έγινε αρένα ψυχαγωγίας με αιματηρές μονομαχίες και θηριομαχίες, από την στοά περνούσαν τα ζώα και οι μονομάχοι. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού απαγορεύτηκαν οι βάρβαρες εκδηλώσεις και το στάδιο παραδόθηκε στην εγκατάλειψη και το πλιάτσικο του μαρμάρου. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η στοά πήρε το όνομα «τρύπα της Μοίρας» καθώς η αμάθεια και οι δεισιδαιμονίες των κατοίκων της Αθήνας θέλανε την στοά τόπο κατοικίας των τριών Μοιρών ενώ οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν τελετουργίες μαγείας ανύπαντρων κοριτσιών για καλή παντρειά.



Μετά την Επανάσταση του 1821, η στοά χρησιμοποιήθηκε ως σφαγείο μέχρι που η Βασίλισσα Αμαλία το έκλεισε. Λίγο πριν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, με χρηματοδότηση του Γεωργίου Αβέρωφ και σχέδια του Τσίλλερ και Αναστασίου Μεταξά, το Καλλιμάρμαρο απέκτησε την σημερινή του μορφή ενώ στο βάθος της στοάς δημιουργήθηκαν τα αποδυτήρια των αθλητών και αργότερα το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, πλάι στην οδό Αρχιμήδους.Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Φωτο/κείμενο : Tinatin Mangasarian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου