theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

6 ΣΦΑΙΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

 


 Το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 1994 φιλοξενήθηκε στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για τις ΗΠΑ ήταν η μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσει ακόμα καλύτερα το ποδόσφαιρο. Η συμμετοχή της Κολομβίας στο Μουντιάλ αποτέλεσε ευκαιρία για το καρτέλ των ναρκωτικών να «ανοιχθεί» στον στοιχηματικό κόσμο!

Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ η Κολομβία αντιμετωπίζει την Ρουμανία και η «απαίτηση» ήταν να ηττηθεί και αυτό έγινε. Η Κολομβία έχασε με 3-1. Στις 23 Ιουνίου η Κολομβία αντιμετωπίζει την διοργανώτρια ομάδα των  ΗΠΑ στο Λος Αντζελες. Η «εντολή» του καρτελ ήταν νίκη. Ο προπονητής της ομάδας, Φρανσίσκο Ματουράνα, δέχεται πιέσεις να μη χρησιμοποιήσει τον Γκάμπριελ «Βαραβά» Γκόμεζ. Πρόκειται για βασικό και αναντικατάστατο ποδοσφαιριστή. Ο Ματουράνα υποκύπτει και δεν τον χρησιμοποιεί. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στην Εθνική, αλλά και στην Κολομβία γενικότερα, η εθνική ομάδα είναι απλώς ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια πίεση που σηκώνει στους ώμους της. Η Εθνική Κολομβίας προσπαθεί χρόνια να... φτιάξει ποδοσφαιρικό όνομα στο εξωτερικό, σε μια εποχή που η ομάδα  έχει συνδυαστεί με το εμπόριο ναρκωτικών και το λεγόμενο «Narco-soccer».

 

Στο στόχαστρο

 

Το ματς με τις ΗΠΑ είναι στο 35ο λεπτό. Ο Χάρκες των γηπεδούχων θα βγάλει σέντρα προς την άμυνα της Κολομβίας. Ο Αντρές Εσκομπάρ προσπαθεί να απομακρύνει τη μπάλα. Όμως αντί να φύγει μακριά από την εστία της Κολομβίας η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας. Ο κόσμος στις εξέδρες παγώνει. Ο παίκτης μένει ξαπλωμένος στο χορτάρι. Η Κολομβία θα ηττηθεί με 2-1 και παρότι στο τελευταίο ματς νίκησε 2-1 την Ελβετία, αποκλείστηκε από τη συνέχεια του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η ήττα της Κολομβίας είχε αποτέλεσμα να χαθούν πολλά (ναρκω)χρήματα στο στοίχημα. Ο Αντρές Εσκομπάρ με το αυτογκολ είχε μπει πλέον στο στόχαστρο. Οι συμπαίκτες του, οι παράγοντες,  οι συγγενείς του προτείνουν να μείνει στις ΗΠΑ. Για να έχει στοιχειώδη προστασία από τα καρτέλ που πλέον τον θεωρούν υπεύθυνο της ήττας. Ο αρχηγός της Εθνικής Κολομβίας Κάρλος Βαλντεράμα έμεινε στην Αμερική, αλλά ο Αντρές Εσκομπάρ, φοβούμενος τα αντίποινα σε μέλη της οικογένειας του, αποφάσισε να επιστρέψει στην Κολομβία. «Πρέπει να με δουν οι άνθρωποι μου. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Εις το επανιδείν» είχε γράψει ο Αντρές σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Εl Tiempo», στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της αποτυχίας της Κολομβίας στο Μουντιάλ. «Δεν ήμασταν επιθετικοί, δεν θυσιαστήκαμε, χάσαμε τις ιδέες μας. Είναι αλήθεια πως είχαμε προβλήματα ως ομάδα, αλλά δεν χάσαμε την ενότητα μας. Σας παρακαλώ, να διατηρηθεί ο σεβασμός. Μια δυνατή αγκαλιά για όλους και για να σας πω ότι ήταν μια ευκαιρία και μια ξεχωριστή εμπειρία, περίεργη, την οποία δεν είχα νιώσει ποτέ στην ζωή μου» είχε γράψει χαρακτηριστικά. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Carcol Radio» τού είχε προτείνει να παραμείνει στις ΗΠΑ και να αναλάβει χρέη σχολιαστή στα ματς. Αρνήθηκε.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 1994 είχε συναντήσει τη σύντροφό του στο Μεντεγίν, για μεσημεριανό και μετά κανόνισε να συναντηθεί με φίλους του. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Παντού τον αντιμετωπίζουν ως εχθρό. Κανένας δεν συγχωρούσε το αυτογκόλ. Μπαίνοντας στο κλαμπ «Εl Indio» οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες. Αποχώρησε από το κλαμπ. Στο πάρκινγκ εμφανίστηκαν μπροστά του  τρεις άνδρες. Άρχισαν να τον βρίζουν. Ο Αντρές τούς απάντησε και οι δύο έβγαλαν όπλο. Τον πυροβόλησαν 6 φορές. Σε κάθε πυροβολισμό φώναζαν «γκολ». Οι δολοφόνοι εξαφανίστηκαν με φορτηγάκι, που τελικά μετά αποδείχθηκε ότι άνηκε στην ομάδα PEPES. Στα 27 χρόνια ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν νεκρός.

 

Η ειρωνεία

 

Επτά μήνες πριν τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ είχε δολοφονηθεί ο Πάμπλο Εσκομπάρ από την ομάδα PEPES που είχε συγκροτηθεί από ορκισμένους εχθρούς του, με πρωτοβουλία της αστυνομίας, προκειμένου να πιάσουν τον βαρόνο των ναρκωτικών. Ο Αντρές  αγωνίστηκε στην Αθλέτικο Νασιονάλ, την ομάδα που «στήριζε» οικονομικά ο Πάμπλο Εσκομπαρ. Μάλιστα,  έχει παίξει ποδόσφαιρο με τον Πάμπλο στην τεράστια βίλα του. Ο Αντρές είχε εξομολογηθεί στην αρραβωνιαστικιά του ότι δεν ήθελε να πάει στη βίλα αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ο Αντρές Εσκομπάρ το 1989 θα σκοράρει στον τελικό του Λιμπερταδόρες από το σημείο του πέναλτι, η Νασιονάλ θα νικήσει την Ολίμπια και θα γίνει η πρώτη ομάδα από την Κολομβία που κατακτά τον τίτλο. Στις εξέδρες ο  Πάμπλο Εσκομπάρ πανηγυρίζει... Πέντε χρόνια μετά κανένας από τους δυο δεν θα είναι ζωντανός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου