theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

120 νέες πληγές στο περιβάλλον



   «Κυβέρνηση οδοστρωτήρας» είναι το προσωνύμιο που ταιριάζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναπαυμένη στις δάφνες της ανοχής που έδειξε η κοινωνία υπό τον φόβο της πανδημίας, παρερμηνεύοντας ως λευκή επιταγή την ωριμότητα με την οποία η τεράστια πλειονότητα των πολιτών τήρησε τα μέτρα αυτοπεριορισμού, χρησιμοποιεί την πρωτοφανή κρίση σαν χρυσή ευκαιρία για να περάσει χωρίς αντιστάσεις νομοθετήματα που αντιστρατεύονται κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος.
Σήμερα ψηφίζεται από την «κολοβή» Ολομέλεια της Βουλής ένα συνονθύλευμα 120 άρθρων το οποίο, σε απόλυτη αντίθεση με τον τίτλο του «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», δικαίως αποκαλείται περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο από την αντιπολίτευση και από τις πάνω από 120 οργανώσεις που ζητούν την απόσυρσή του.
Πίσω από κάθε διάταξή του κρύβεται η εξυπηρέτηση ενός επιχειρηματικού λόμπι. Καθένα από τα άρθρα του αποτελεί μικρό ή μεγαλύτερο πλήγμα στο περιβάλλον στο όνομα της ανάπτυξης και της διευκόλυνσης των επενδύσεων. Με πρόσχημα την «απλοποίηση» της αδειοδότησης των λεγόμενων «πράσινων επενδύσεων», εκτίθενται σε θανάσιμους κινδύνους περιοχές που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.
Διόλου τυχαία, ανάμεσα στους λίγους δημόσιους υποστηρικτές του νομοσχεδίου συγκαταλέγονται ο ΣΕΒ, οι ενώσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ή τα λόμπι των επενδυτών στη λεγόμενη πράσινη ενέργεια, που εξελίσσεται σε ολετήρα του πράσινου που έχει απομείνει στο φυσικό περιβάλλον. Δάση, ορεινοί όγκοι, βιότοποι, θαλάσσιες ζώνες, ευαίσθητα οικοσυστήματα, με την άγρια πανίδα και χλωρίδα τους, παραδίδονται σε «νέες χρήσεις» από επίδοξους επενδυτές.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιέλαβε στο νομοσχέδιο διατάξεις που επισπεύδουν τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια αποκαλύπτει την υποκρισία των εξαγγελιών της για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ. Δεν ήταν η περιβαλλοντική ευαισθησία που την κινητοποίησε, ήταν μόνο η βιασύνη της να απαξιώσει και να ξεπουλήσει τα ενεργειακά δίκτυα, τον δημόσιο πλούτο της χώρας.
Το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσκρούσουν σε δικαστικές αποφάσεις για παραβίαση του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αλλά η κυβέρνηση παίρνει και αυτό το ρίσκο, για να δημιουργήσει τετελεσμένα υπέρ των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Αργά ή γρήγορα τις συνέπειες των επιλογών της θα τις βρει μπροστά της. Το άλλοθι της πανδημίας δεν μπορεί να ξεπλύνει τα πάντα.

4 σχόλια:

  1. από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον Μητσοτάκη. Στον κορωνοϊό τα πήγε καλά, αλλά στην οικολογία παίρνει κάτω απ τη βάση. Ξεσκεπάστηκε, πόσο παλιάνθρωπος είναι.
    Όπως και όλοι όσοι χαλάνε τη γη για να βγάλουν παραπάνω λεφτά. Τί παει να πει επένδυση και ανάπτυξη??? Ένας που έχει λεφτά, ας τα χαίρεται, ας τα απολαύσει, ας κεράσει και κανα φτωχό. Όποιος έχει πολλά λεφτά και θέλει να τα κάνει παραπάνω, και μάλιστα σε βάρος της φύσης, θέλει βαρύ κορωνοϊό... (για να μην πουμε τίποτα χειρότερο...)
    Αν αρχίσουν να χτίζουν στο Δάσος της Ελαίας, θα ξεσηκωθούμε...
    Αντώνης από Κυπαρισσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη από Κυπαρισσία, εσείς που χτίσατε στο βουνό για να έχετε "πιάτο" τον Κυπαρισσιακό, θεωρείστε ευαίσθητοι περιβαλλοντικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπάρχουν μερικές διαφορές από το χτίσιμο στο δασος της Ελαίας, και από το χτίσιμο στην άνω-άνω πόλη Κυπαρισσίας, στο 'βουνό' όπως λέτε:
    1. Το ένα ήταν για αιώνες πευκοδάσος, δημόσιο, και το πήρε παρανόμως ο Κανελλάκης και παρανόμως το πούλησε στον Παππά.
    Το άλλο είναι ιδιοκτησίες από φτωχούς χωριάτες, έχει θάμνους και σκίντα, και νομίμως πουλάνε ένα μέρος για να χτίσει κάποιος ένα σπιτάκι...
    2.. Το ένα έχει άμμο, 40 μέτρα απ τη θάλασσα, και απαγορεύεται να χτίσεις, ούτε κοτέτσι.
    Το άλλο είναι βουνό, πέτρα, αντισεισμικό.

    3. Το ένα είναι απλώς ξόδεμα εκατομμυρίων , για να τα κάνουν περισσότερα, για να κάνουν διακοπές οι εκατομμυριούχοι πλούσιοι, κάπως σαν το costa Navarino.
    Το άλλο είναι απλώς χτίζεις ένα σπίτι στο βουνό. Για να μείνεις, όχι για να κονομήσεις.

    Τι άλλο να πω?
    Όλη η Κυπαρισσία πρέπει να χτιστεί από την άνω πόλη και πιό άνω, απλά μικρά σπιτάκια, ισόγεια, πέτρινα. Ο παράδεισος της γης.
    --Και με την ευκαιρία, πρέπει να γκρεμιστούν σταδιακά, οι άνω 2 ή και 3 όροφοι στις πολυκατοικίες όλης της κάτω Κυπαρισσίας...
    Δεν υπάρχει άλλη ιδεολογία, από την προστασία του περιβάλλοντος.
    Δεν υπάρχει πλούσιος που να το κάνει αυτό.
    Χρήμα και φύση είναι αντίθετα.
    όλοι στα χωριά σας, και γρήγορα...
    ---Ευχαριστώ πάντως που απαντήσατε.
    --περισσότερα που έχω γράψει, στο Blog:
    antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή η θεωρία των βολεμένων, πλαισιωμένη με αρκετά "τεχνικά" επιχειρήματα και λίγο από το δίκιο της ανάγκης των κατατρεγμενων.Για την ταμπακιέρα του πιάτου αλλά και την πραγματικότητα των νεοπλουτων που χτίζουν γενικά "άνω" τίποτα.Ολοι στα χωριά μας και κάποιοι στα αντισεισμικά λαγούμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή