theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΑΝΤΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΒΟΛΗΣ
Μισός αιώνας σχεδόν (48 χρόνια) συμπληρώθηκαν, από τον Μάϊο του 1972, όταν μέσα στη δικτατορία, εκδόθηκε το ΑΝΤΙ ένα περιοδικό, μηνιαία επιθεώρηση το χαρακτήριζε ο εκδότης του, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή.
item | Project ΑΣΕλΊςΉταν όχι μόνο αντιστασιακό, αλλά και υψηλότατου ποιοτικού επιπέδου. Δεν ξέρω τι από τα δύο ενόχλησε περισσότερο τους δικτάτορες, αλλά το δεύτερο τεύχος, που ετοιμαζόταν, δεν πρόλαβε να βγει. Ο εκδότης του, Χρήστος Παπουτσάκης, συνελήφθη και βασανίσθηκε, με βάρβαρο τρόπο, στο ΕΑΤ ΕΣΑ, κάποιοι συνεργάτες του τιμήθηκαν με "ειδικούς φορολογικούς ελέγχους" (μήπως κάτι σας θυμίζει;)
Θα έλεγε κανείς ότι η αναφορά θα είχε μόνο ιστορική σημασία, αν το θέμα της ελευθεροτυπίας και του ήθους των λειτουργών της δεν αποκτούσε σήμερα ανατριχιαστική επικαιρότητα.
Στην ¨κραυγαλέα σιωπή ή την ψιθυριστή φλυαρία ..¨ που αναφέρεται η διακήρυξη αρχών του περιοδικού έχουν, σήμερα, προστεθεί η συστηματική διαστρέβλωση και η επιχειρούμενη χειραγώγηση του αναγνωστικού (και πλέον και τηλεοπτικού) κοινού.
Τότε ο αντίπαλος ήταν εμφανής και τα μέσα του πρωτόγονα, σήμερα κινείται αφανώς και τα μέσα του είναι επιστημονικά.
Αξίζει να θυμόμαστε τέτοιες προσπάθειες και εμείς οι παλαιότεροι που δυστυχώς έχουμε ξεχάσει και οι νεότεροι που δεν τα έχουν ζήσει.
Τα αυγά του φιδιού έχουν εκκολαφθεί και η παραγωγή είναι πλούσια και βελτιωμένη.
Η δημοκρατία (και η ελευθεροτυπία) δεν είναι ποτέ δεδομένη, πρέπει να κατακτάται καθημερινά.
Σαν επίμετρο παραθέτω τη διακήρυξη αρχών του ΑΝΤΙ, όπως διατυπώθηκε, στο πρώτο και τελευταίο, την περίοδο της δικτατορίας, τεύχος.
"ΑΝΤΙ «Πρόθεσις συντασσομένη με γενικήν και σημαίνουσα….» Αυτά, βέβαια, υπάρχουν στα λεξικά. Πρόθεση δική μας – συντασσομένη με τη γενική πίστη μας στην ελευθεροτυπία – είναι ο αντίλογος.
ΑΝΤΙ της κραυγαλέας σιωπής ή της ψιθυριστής φλυαρίας, θα προτιμήσουμε τους τόνους που διαθέτουν – φυσιολογικά – οι φωνητικές χορδές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ΑΝΤΙ πολυτελών καλάμων, προτιμούμε τα απλά δημοσιογραφικά μολύβια, που τουλάχιστον ξέρουν ν΄ αντιδρούν στα γεγονότα, να τα μεταφέρουν τρισδιάστατα στο τυπωμένο χαρτί - να παρακολουθούν τον προβληματισμό του σημερινού αναγνώστη και να πρωτοπορούν όταν η αλήθεια το καλεί.
ΑΝΤΙ του πνευματικού παροπλισμού και της αρνήσεως, αντί της σιωπής ή της περίτεχνης αοριστολογίας, θα προτιμήσουμε μιαν ενεργό παρουσία, ασκώντας – ανεξάρτητοι, ειλικρινείς, άοπλοι, αλλά υπεύθυνοι – τα νόμιμα δικαιώματά μας. Και με μοναδικό σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση, την παρουσίαση πραγμάτων και προσώπων, όπως είναι, όποια κι αν είναι.
ΑΝΤΙ ν΄ ακολουθήσουμε αχνάρια παλιά, θ΄ αναζητήσουμε αφετηρίες σκέψεως και εκφράσεως καινούργιες, προσπαθώντας ν΄ ανταποκριθούμε- ή πάντως να πλησιάσουμε – στο αίτημα της εποχής: ριζική αλλαγή των οξιών εκείνων που μόνον αίμα, δάκρυ και δυστυχία προκάλεσαν.
ΑΝΤΙ μακρυνών στόχων, που πλησιάζονται με τηλεφακούς, θα προτιμήσουμε να δούμε την αλήθεια που βρίσκεται ή κρύβεται – μπροστά στα μάτια μας. Πιστεύουμε στην αξία – Και στην ικανότητα – των καθαρών βλεμμάτων."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου