theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ


Ζω κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία

 Την περασμένη Κυριακή στο ματς Ρόμα-Μίλαν, οι οπαδοί των Ρωμαίων θέλοντας να πικάρουν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς του φώναξαν: «Είσαι τσιγγάνος». Ο Ζλάταν που όντως έχει τσιγγάνικες ρίζες απάντησε με το δικό του τρόπο. Πέτυχε γκολ και γύρισε προς τον κόσμο ζητώντας με χειρονομίες να το...ξαναπούν! Ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Καντονά, οι Ρέγιες και Ντιρσέου (που έχουν φύγει από τη ζωή) είναι μερικοί διάσημοι ποδοσφαιριστές με τσιγγάνικες ρίζες. Υπάρχουν εκατοντάδες τσιγγάνοι που μεσουρανούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένας από αυτούς είναι ο 28άχρονος Ραφαελ Χιμένες Χάρκε γνωστός ως Φάλι που αγωνίζεται στην Καντίθ (ομάδα Α’ κατηγορίας στην Ισπανία) και που προσπαθεί να «σπάσει» τον ρατσισμό για τους τσιγγάνους, μιλώντας συνεχώς για τη φυλή του. «Το ότι είμαι τσιγγάνος είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ» θα πει ο Φάλι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo, αποκαλύπτοντας μεγάλο κομμάτι της ζωής του εντός και εκτός γηπέδων. «Η οικογένειά μου συνεχίζει να εργάζεται σε παλιοσίδερα και είμαι πολύ περήφανος» θα πει ο Ράφαελ Χάρκε.
Ο 28χρονος αμυντικός δεν είχε απλά τσιγγάνικη καταγωγή. Όλη του η ζωή, όπως τονίζει κι ο ίδιος, ήταν στη φτώχεια και την ανέχεια. Μέχρι που το ποδόσφαιρο τού έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγει, να αποκτήσει μια διαφορετική ζωή, χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες του και χωρίς να ντρέπεται να μιλήσει γι’ αυτές. Γέννημα θρέμμα της Βαλένθια πρόκειται σίγουρα για έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή. Έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και τώρα αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου με τη φανέλα της Κάντιθ. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «τιτάνα» και σίγουρα είναι μια διαφορετική φωνή στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, που όλα έχουν μια...τιμή με πολλά μηδενικά συνήθως. Εγκατέλειψε το σχολείο, ζει χωρίς κινητό και ξόδεψε τον πρώτο του μισθό για να γεμίσει τρία ταξί με δώρα για τα παιδιά του. «Δεν έχω κινητό. Αλλά πρέπει να σας πω ότι όποτε χρειάζεται, χρησιμοποιώ αυτό της συζύγου μου», θα πει στους δημοσιογράφους ο Φάλι, που επιμένει να μην έχει social media και μόνο στις αποστολές με την ομάδα του έχει μαζί του ένα τάμπλετ. Ο Χάρκε γνωρίζει πολύ καλά πόσο εφήμερη είναι η ποδοσφαιρική διασημότητα. «Ζω κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μου. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, ξέρω ότι δεν έρχεται πίσω. Μακάρι να είχα δύο εκατομμύρια στην τράπεζα. Πιθανόν να το έβλεπα αλλιώς. Αλλά πρέπει να παλέψω όπως κάθε άνθρωπος», υπογραμμίζει.

Ο φόβος για τον κορονοϊό 

Πριν από ένα χρόνο ο Φάλι έγινε γνωστός σ’ όλο το κόσμο όταν αρνήθηκε να αγωνιστεί λόγω κορονοϊού. «Με την τρέχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό, η επιστροφή στο γήπεδο δεν είναι επιλογή. Ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου», είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο υποστηρίζοντας: «Είμαι ο πρώτος που θέλει να παίξει τα υπόλοιπα παιχνίδια. Αλλά γιατί δεν μπορούμε να το σταματήσουμε όταν έχουμε 400 θανάτους την ημέρα; Δόξα τω Θεό, οι ποδοσφαιριστές μπορούμε να μείνουμε χωρίς χρήματα για αρκετούς μήνες μέχρι να υπάρξει θεραπεία. Και για όλους εκείνους που δεν μπορούν. Προτιμώ να φάω ένα κομμάτι ψωμί με λάδι παρά να θέσω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου σε κίνδυνο». Ένα χρόνο μετά, ο Φάλι παραδέχτηκε ότι ένιωσε πανικό και δηλώνει: «Χάρη στον ψυχολόγο μου κατάφερα να ξεπεράσω τον φόβο. Ακόμα φοβάμαι και σέβομαι τον κορονοϊό, παίζω χάρη σε έναν ψυχολόγο».

 

Ρατσισμός στα γήπεδα

Ο Ράφαελ Χιμένεθ Χάρκε έχει νιώσει στο πετσί του τον ρατσισμό λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του. Σε ένα ματς ένας αντίπαλος του είπε «μην κάνεις γυφτιές», επειδή θεώρησε ότι έπεσε στο έδαφος. «Τι είναι γυφτιά για σένα;», του απάντησε συνεχίζοντας το παιχνίδι. Σ’ άλλους αγώνες του έλεγαν «φύγε από εδώ γύφτε». Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στις «μικρές» κατηγορίες, από τα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου, ίσως γιατί όπως υποστηρίζει: «...είναι και εκείνοι στη λάσπη. Πιστεύουμε ότι επειδή παίζουμε στην Primera είμαστε βασιλιάδες. Είμαστε απλά άνθρωποι».

Ο Χάρκε σ’ όλες τις ομάδες αγαπήθηκε πολύ. Αυτό συμβαίνει και τώρα στην Καντίθ. Όταν ρωτήθηκε για το πως τον υποδέχθηκε στην Καντίθ ο προπονητής Ζεράρ Λόπεζ Σεγού, ο Φάλι με πολύ μεγάλη δόση χιούμορ είπε: «Όταν με είδε, έκρυψε το κινητό του και το πορτοφόλι του, δεν με εμπιστεύτηκε». Βέβαια στη συνέχεια ο 28χρονος αμυντικός υπογράμμισε ότι έμαθε πολλά από τον Ζεράρ, τον οποίο θεωρεί πατέρα του στο ποδόσφαιρο. Πρόσφατα το ισπανικό Movistar έφτιαξε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο: «Τιτάνας του Κάντιθ». Τα μυαλά του Φάλι δεν πήραν αέρα. «Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να έχει φαγητό η οικογένειά μου», θα πει με νόημα.

ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου