theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΩΙΟΠΟΥΛΟΣ

Από τον Στέφανο Νικολόπουλο

 " Ο κλέφτης των τζιτζιφων " ( εκδόσεις Αρμός ) , είναι η νέα "απόπειρα " του Παντελή Ζωιοπουλου , μέσα από την αυτοβιογραφία του , για περιπλάνηση από τις γειτονιές της μεταπολεμικής Αθήνας και διατρέχοντας "ιστορίες " περίπου εβδομήντα πέντε χρόνων , στη σημερινή εποχή .
Με τον Παντελή Ζωιοπουλο συναντήθηκα για πρώτη φορά ( όπως και ο ίδιος αναφέρει ) , στη πτήση Βρυξέλλες - Αθήνα . Στις Βρυξέλλες είχα βρεθεί για να παρακολουθήσω την συνεδρίαση του Ε.Κ. , καλεσμένος από τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη ,και που αφορούσε την Νόσο των Τρελών αγελάδων.Ταυτοχρονα με τον Άκη Καραντινό είχαμε συναντήσειςγια ένα πρόγραμμα που θέλαμε να υποβαλουμε και αφορούσε την Βιολογική κτηνοτροφία .

Ξεκινώντας την αφήγηση του , από τα παιδικά του χρόνια , ο αναγνώστης βλέπει διάσπαρτες πληροφορίες για το πώς ήταν η ζωή στις γειτονιές της μεταπολεμικής Αθήνας , τους προβληματισμούς αλλά καί τίς διεξόδους των νε ανθρώπων της εποχής .
Η πορεία , του συγγραφέα , από το δημοτικό, το Γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο , αναβιώνει εικόνες και θυμισες , για όλους εμάς που ζήσαμε αυτές τις δεκαετίες, σε διαφορετικές πόλεις αλλά με τίς ίδιες πάνω -κατω εντυπώσεις αλλά και παραστάσεις.
Το κεφάλαιο για την θητεία στο στρατό , έχει ενδιαφέροντα στοιχεια για τον τρόπο συμπεριφοράς της ελληνικής πολιτείας σε περιοχές ευαίσθητες (Πομακοχώρια ) .
Η περιπλάνηση του στην Ευρώπη έβαλε τις βάσεις για την επιστημονική του ολοκλήρωση και την μετέπειτα πορεία του.
Εκπροσωποντας την Ελλάδα , στα διάφορα ευρωπαϊκά φόρα , είτε σαν απλό μέλος , είτε προεδρεύοντας σε επιτροπές έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αποφάσεων για τις ζωοτροφές και την διακίνηση τους . Αναδείχθηκε σε expert για τα " μεταλλαγμένα " και τις διατροφικές κρίσεις .
Προς το τέλος καταγράφει την εμπειρία του από το πέρασμά του από τις "καθηγητικές έδρες " . Παρότι ο ίδιος το πέρασμά του "αλλιώς το περίμενε " , σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο και μακριά από τα "κεντρικά " που λαμβάνονται οι αποφάσεις προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό.
Ο Παντελής Ζωιοπουλος έχει γράψει 6 βιβλία (4 λογοτεχνικά δοκίμια και 2 μεταφράσεις ) όλα από τις εκδόσεις Αρμός .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου