theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ό Ήχος των Χρωμάτων // Η Σιωπή των Συμφώνων

 


"Ανακάλυψα το χρώμα των φωνηέντων.
Α μαύρο, Ε άσπρο, Ι κόκκινο, Ο γαλάζιο, Υ πράσινο.
Προσδιόρισα το χώρο και την κίνηση κάθε συμφώνου, και με ρυθμούς του ενστίχτου είχα την τιμή να ανακαλύψω μια νέα ποιητική γλώσσα, προσιτή, μια μέρα, σε όλες τις αισθήσεις.
Έχω το αποκλειστικό δικαίωμα για κάθε μετάφραση.
Στην αρχή ήταν ένα πείραμα.
Έγραψα σιωπές, νύχτες, σημείωσα καταλεπτώς τ' ανέκφραστο. Μέτρησα φρενίτιδες".
Α. Ρεμπώ
«Τα πάντα είναι ενδείξεις προτού γίνουν φαινόμενα σ’ αυτό τον κόσμο των ορίων. Όσο πιο ανεπαίσθητη είναι η ένδειξη, τόσο πιο μεστή από νόημα είναι, αφού επισημαίνει μια απαρχή. Αν τις νοήσουμε σαν απαρχές, όλες αυτές οι ενδείξεις φαίνονται να αρχίζουν αδιάκοπα το αφήγημα. Δεχόμαστε στοιχειώδη μαθήματα μεγαλοφυΐας».
Γκαστόν Μπασελάρ
Θέλω να αναπτυχθεί και η δική μου ακοή «τερατωδώς». Ν’ ακούω τον «θόρυβο των χρωμάτων», «τη νεαρή λεπτοκαρυά να πρασινίζει», να αισθανθώ κι εγώ «την οσμή της σιωπής», να ακούω από μακριά «να προσεύχονται οι πηγές της γης». Δεν θέλω γεγονότα, αυτά δεν εξηγούν τις αξίες. Μια μικρή και ανεπαίσθητη ένδειξη θέλω.
Με την «προ- ακοή» ζητώ ένα «προ- σεισμό» απλών ενδείξεων.
Θέλω να γίνω το κράμα Ρεμπώ-Μπασελάρ, η ακοή τους, η ηχορύπανση των χρωμάτων, οι φρενίτιδες σιωπών, οι ανέκφραστες σιωπές τους, η απαρχή των αφηγημάτων τους, το χρώμα των φωνηέντων, ο ήχος των χρωμάτων, η σιωπή των συμφώνων...  Σάκης Κουρουζίδης
(πίνακας: Arcimboldo_Librarian_Stokholm)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου