theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η "ΖΑΧΑΡΑΙΪΚΗ ΓΡΑΝΑ" ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΟΡΡΟΟΥΣΑ ΠΛΗΓΉ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

      Το πρώτο έγκλημα που έγινε στην "Ζαχαραίικη Γράνα" είναι ο ενταφιασμό της, ο εγκιβωτισμός.  Δυστυχώς αντί να τη αναδείξουν με γεφύρια, μονοπάτια και διάφορα δενδρύλια ώστε να αποτελεί   κόσμημα για την πόλη, αυτοί οι κύριοι, όπως οι βάρβαροι γονείς, την σκέπασαν με τσιμέντο, την εγκιβώτισαν,  και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 
 Ακριβώς το ίδιο έκανε και ο δικός μας παλιός "άρχοντας" στο Γιαννιτσοχώρι με το μοναδικό μνημείο στο έμπα του χωριού. Μιλώ με απέραντη νοσταλγία για  το πηγάδι του Γιαννίτσα, με το πέτρινο χαρακωμένο τοίχωμα, που τόσο βάναυσα έπεσε θύμα της αγραμματοσύνης εκείνου του περιβόητου ...σωτήρα.  
               Ο εγκιβωτισμός είναι μπούρκα!!!
         Έχω  τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι μια μεγάλη κακοτεχνία, απρέπεια είναι ο ενταφιασμός της και δη με τσιμεντέντα, όπως οι Ταλιμπάν τις ωραίες Αφγανές.  Και το ωραίο είναι που κανείς δεν μιλά, ούτε γάτα ούτε ζημιά.  Πολλές πόλεις [Παρίσι, Μαδρίτη, Σεούλ, Τρίκαλα & τα Τρίκαλα ακόμα] χαίρονται και αξιοποιούν το όποιο μικρό ή μεγάλο ποτάμι που διέρχεται σιμά τους κ αι οι οι δικοί μας αναμορφωτές , τα τσούκια, την ενταφίασαν, λες και ήταν μίασμα.    Αλλά στην ουσία κουκούλωσαν τη γύμνια τους, τα  τόσα ανομήματά τους.  
  Αλλά και στην Αθήνα το ίδιο και χειρότερα έκαναν. Τον πολυτραγουδισμένο Ιλισό τον έφαγε η μαρμάγκα της προόδου και ανάπτυξης. Ψιλά γράμματα για τους Νεοέλληνες..
        Φανταστείτε το ποταμάκι να ρέει ανοιχτό με καλαίσθητες όχθες, κατάφυτες με φυτά και δένδρα και κάθε τόσο τοξωτά γεφυράκια με τα εκατέρωθεν τραπεζάκια των καταστημάτων. Αλλά που τέτοια από τους τότε ..μπάτσους δημάρχους. 
       Η κάκιστη διευθέτηση έλαβε χώρα και πιο  κάτω. Είναι με ξεσκέπαστη, αλλά χάσκει, σαν  τεράστιος τσιμεντένιος τάφος. Και καλά ισχυρίζεται ο Αρφάνης ότι έπρεπε να γίνει σε σχήμα v και να προνοήσουν,  50 μέτρα να υπάρχουν σκάλες καθόδου για περίπτωση ανάγκης. Αλλοίμονο μη γίνει καμιά στραβή... 
Βέβαια τώρα δεν γίνεται τίποτα, ότι έγινε, έγινε. 
     Με την ευκαιρία να κάνω μια εφικτή πρόταση, απλή αλλά σημαντική. ο Δήμος να τοποθετήσει δυο τρείς χρωματιστές ταμπέλες, κατά μήκος της γράνας, που να γράφεται:
Η ΓΡΑΝΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΎΛΑΣ ή Η ΓΡΑΝΑ ΑΓΙΟΥ ΙΣΗΔΩΡΟΥ, όπως και για την παρακείμενη οδό. Και γι αυτό υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι, ντόπιοι καλλιτέχνες. 
Σχετική αναφορά έχει γίνει, πολύ παλιά, το 1975, από τον Σύλλογο Γονέων Και Κηδεμένων  αλλά και επιστολή στο δήμαρχο στις 22-10-19 από την Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση, η "ΠΟΛΥΜΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου