theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΕΦΕΡΗ

Από Ελένη Κωνσταντινίδου 

    Είναι από το Ημερολόγιο του Γ. Σεφέρη, που ως διπλωμάτης είχε ακολουθήσει την "Κυβέρνηση" στη Μέση Ανατολή. Όσο κι αν έχουν μιαν αναμενόμενη μερικότητα και μεροληψία, είναι πολύ χρήσιμα:


         Περιστατικό 1ο : 
                                                         "Παρασκευή, 20 Μάρτη (1942)
     Τρεις αεροπόροι μας στο Jo'sburg¨έφυγαν από την Ελλάδα αρχές και μέσα Οχτώβρη... Αυτά τα παιδιά σου γεμίζουν την ψυχή. Είναι το μόνο αντίδοτο της δηλητηρίασης που παθαίνεις... δουλεύοντας με τα διάφορα οντάρια της πολιτικής.... Διηγούνται το ακόλουθο επεισόδιο: Ένας μικρός με την τάβλα, πουλάει παστέλια. Προχωρώντας βλέπει ένα σταματημένο καμιόνι φορτωμένο Άγγλους αιχμαλώτους. Τους πετάει ολόκληρο το ταψί. Ο Γερμανός φρουρός πάει να τον πιάσει. Ο μικρός στέκεται, ανοίγει το σακάκι του, τεντώνει το στήθος του και τού φωνάζει:
-Χτύπα, ρε, αν είσαι άντρας.
Γλύτωσε με μια καρπαζιά. Ένας διαβάτης που παρακολουθούσε τη σκηνή, τον φωνάζει και του δίνει ένα εκατοστάρικο. Ο μικρός απαντά:
-Κράτα, κύριος, τα λεφτά σου! Το έκανα για το κέφι μου.
                   Περιστατικό 2ο: 
                                                                "Τετάρτη, Φώτα" (1944)
"... Ο συνταγματάρχης Χ. της Πρώτης Ταξιαρχίας μιλά για τους Γερμανούς αιχμαλώτους: "Όσο και νά' λεγαν οι φαντάροι πως θα τους σφάξουν και θα τους ξεκοιλιάσουν, όταν τους φέρουν στο στρατόπεδο τους μοιράζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν." 
Κι ένα σχόλιό του της 6ης Ιουλίου 1942: " Η Γερμανία είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και τα καμώματά της τέλεια ευρωπαϊκά, δηλαδή επιστημονικά. Μας σκοτώνουν, μας εξαρθρώνουν, μας ερημώνουν σύμφωνα με όλους τους κανόνες της επιστήμης". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου