theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΪΑΦΑΣ & ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ & ΔΗ ΛΕΙΡΑΤΟΣ!

     

Σήμερα δημοσιεύεται στην "ΠΡΩΙΝΗ"
 
Γνωστός ο νεοφιλευθερισμός και η στρατηγική και η μεθοδολογία του. Ειδικά στην Ηλεία τον ξέρουμε κι από την καλή και την ανάποδη. Έχουν λάβει χώρα τόσα και τόσα στους περισσότερους τομείς, όπως στην υγεία (εξαθλίωση των νοσοκομείων), στην παιδεία (κατάργηση σχολών), στον δρόμο Πατρών Πύργου, στο Φράγμα Πηνειού, στον ΓΟΕΒ, στην αγροτιά, επιχειρηματίες κτλ. οπότε δεν χρειάζονται άλλες...συστάσεις.  Πλείστα εξ αυτών είναι τόσο   χοντροκομμένα που προκαλούν θυμηδία και έκπληξη αλλά και αγανάκτηση και οργή για την αδικία και την ακατανόητη...μαλακία. Πώς να χαρακτηρίσω την περίπτωση του δρόμου Πάτρας-Πύργου ή την εξαθλίωση των νοσοκομείων;  Το  θέμα όμως με τον Καϊάφα, όπως εξελίσσεται, αποτελεί την κορωνίδα της κωμικοτραγικότητας της  φιλελεύθερης πολιτικής με την όλη ύπουλη εφαρμογή της. 
     Βεβαίως είναι η ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική με τα γνωστά της τεχνάσματα και χειρισμούς που συνίσταται στο ξεπούλημα του δημοσίου. Η γνωστή ιδιωτικοποίηση. Ακόμη συνίσταται και στην αποδυνάμωση του κράτους δικαίου με χειραγώγηση της επικοινωνίας [ΜΜΕ και ΜΜΚ] αλλά και αυτής της δικαιοσύνης.
  Τις περισσότερες φορές, πριν το ξεπούλημα προηγείται η απαξίωση του δημόσιου αγαθού ή περιουσιακού στοιχείου ή δημόσιους οργανισμούς. Στην υγεία τα νοσοκομεία και τους άλλους υγειονομικούς σταθμούς, στην παιδεία τα σχολεία και στα λιμάνια, τους δρόμους, τα αεροδρόμια, ιαματικές πηγές κ.τ.λ. [1]
   Στην όλη διαδικασία υπάρχει και μια άλλη σοβαρή επιβάρυνση, καθότι σε πολλά από αυτά τα ακίνητα  έχει αρχίσει το έργο  από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα. Και μάλιστα αυτά έχουν ενταχθεί σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, όπως τα ΕΣΠΑ. Έχουν γίνει οι προκαθορισμένες συμβάσεις και οι αναθέσεις στον εργολάβο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπλοκάρει τη διαδικασία,  δεν πληρώνει τον εργολάβο και συνήθως προβαίνει σε
α)  νέα προκήρυξη ή 
β)  ξεπούλημα όταν  είναι ακίνητο. 
  Στην προκειμένη περίπτωση υπεισέρχεται και η ΕΕ, άμεσα η έμμεσα, λόγω της προηγούμενης συμμετοχής της στην χρηματοδότηση. ΄Όμως συμβαίνει και μια άλλη σοβαρή επιβάρυνση. Ο εργολάβος, μιλάμε για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που έχει πλειοδοτήσει και ήδη έχει αρχίσει το έργο, νόμιμα ζητά αποζημίωση που είναι αρκετά μεγάλη, σύμφωνα με την σύμβαση. 
   Αποτέλεσμα στην α. περίπτωση είναι η μεγάλη αναβολή του έργου ή και η ματαίωση μαζί με την μεγάλη αποζημίωση και στη β. το ξεπούλημα συνήθως ένα μπιρ-παρά.
 Απτά παραδείγματα είναι στην α. περίπτωση ο περιβόητος δρόμος Πατρών-Πύργου και τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης και στη β. ο θρυλικός Καϊάφας. Μάλιστα εδώ στον Καϊάφα πριν την πώληση θα έχουν γίνει οι μεγάλες επισκευές και  οι επιδιορθώσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων. 
  Εν τάχει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στην ιστορία του Καϊάφα. 
Ο Καϊάφας για πολλές δεκαετίες είχε μείνει σε αδράνεια με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη Ο Σύριζα, παρά τις… σειρήνες για ΣΔΙΤ μέσω του περίφημου Σχεδίου Γιούνκερ, διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του Καϊάφα και  το 2017 πέτυχε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό κόστος 17 εκατομμυρίων σε 3 φάσεις . Στις 13 Μαΐου 2019 με διαγωνισμό υπογράφτηκε

η σύμβαση της ΕΤΑΔ με την ανάδοχο τεχνική εταιρία, ΑΕΤΕΘ για το έργο
 «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού για το Συγκρότημα Καϊάφα», ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την Α. φάση. Μετά από σαράντα κύματα άρχισε το έργο στο τέλος του Γενάρη 2020. Περίπου το Πάσχα η εταιρία ζήτησε την προκαταβολή (!) ύψους 85.000 ευρώ βάσει της σύμβασης και από τότε σταμάτησαν τα πάντα. 

     Και να ο μέγας βουλευτής της Ν.Δ. Ηλείας, ο Νικολακόπουλος δηλώνει ότι ό Σύριζα δεν έκανε τίποτα για τον Καίάφα, Μα τέτοιο χοντρό ψέμα που βγάζει μάτι!!! Πάντως υποστήριζε ότι τα έργα θα γίνουν όπως έχει προγραμματισθεί, σε τρεις φάσεις κ.τ.λ.  
Κ Ο Υ Ρ Α Φ Ε Ξ Α Λ Α  !!!! Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΕΚΑΝΕ 
ΤΟΝ ΓΑΪΔΑΡΟ ΚΟΚΟΡΑ & ΜΑΛΙΣΤΑ ΛΕΙΡΑΤΟ
Να με θυμηθείτε: 
  • το έργο κακήν κακώς ως εδώ, 
  • η εταιρεία θα λάβει μεγάλη αποζημίωση και 
  • ο Καϊάφας θα ξεπουληθεί μπιρ-παρά. 
   Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ο Δήμος Ζαχάρως δεν κάνει κάτι, ούτε ένα διάβημα, μια επιστολή, όταν για άλλα θέματα κινεί ουρανό και γη, όπως για εκείνο το πολυθρύλητο Π.Δ.   
 
[1] Όπως πάνε, σε λίγο θα προβούν και στο ξεπούλημα των αρχαίων μνημείων, που είναι η ίδια η Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου